Αναλύσεις

Η Κύπρος του 2022: Άστεγοι σε παγκάκια, παραλίες και παράγκες

Αυτήν τη στιγμή συνολικά υπάρχουν 29 Ελληνοκύπριοι άστεγοι, εκ των οποίων οι 13 είναι στη Λεμεσό, οι 7 στη Λευκωσία, οι 4 στη Λάρνακα, άλλοι 4 στην Πάφο και ένας στο Παραλίμνι

Την εικόνα της σκληρής και απαράδεκτης πραγματικότητας απεικονίζουν οι δεκάδες πολίτες που «ζουν» σε παγκάκια, παραλίες και παράγκες. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει το όριο της φτώχιας, δεν έχουν τα βασικά για την επιβίωσή τους και βρέθηκαν χωρίς σπίτι να παλεύουν με νύχια και δόντια για να εξασφαλίσουν μια στέγη.

Εν έτει 2022, οι άστεγοι στην Κύπρο ζουν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα παραπήγματα και εύλογα γεννιούνται ερωτήματα σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των αστέγων, ποιοι λόγοι οδήγησαν τους ανθρώπους στην κατάσταση αυτή που βρίσκονται και ποια μέτρα λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων αυτών.

Στοιχεία που παραθέτουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας καταδεικνύουν το πρόβλημα που επικρατεί με τους άστεγους στην Κύπρο. Επίκεντρο του προβλήματος η Λεμεσός, με τα υψηλά ενοίκια να αφήνουν στον δρόμο δεκάδες πολίτες.

Με στόχο να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει αύξηση των αστέγων στην Κύπρο, ζητήθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να παραθέσουν τα στοιχεία που κατέχουν για τα άτομα που βοήθησαν τόσο το 2021 όσο και το 2022, αφού η τελευταία φορά που δημοσιεύθηκαν στοιχεία ήταν το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το πρώτο εξάμηνο του 2022 δόθηκε οικονομική βοήθεια σε 78 περιπτώσεις, ενώ για το 2021 υπήρξαν 58 περιπτώσεις.

Όπως λέχθηκε από λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η βοήθεια που παρέχουν στα άτομα αυτά είναι η πληρωμή του υποστατικού στο οποίο διαμένουν προσωρινά.

Σημειώνεται ότι το 2018 η τότε Υπουργός Εργασίας, η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία για τον αριθμό των αστέγων στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, οι άστεγοι το 2015 ανέρχονταν στους 26, το 2016 αυξήθηκαν στους 49 και το 2017 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 129.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία το 2015 δεν υπήρχε κανένας άστεγος, το 2016 υπήρχε ένας και το 2017 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 49.

Στη Λεμεσό το 2015 οι άστεγοι ήταν 13, το 2016 ο αριθμός ανέβηκε στους 21 και το 2017 στους 24.

Στη Λάρνακα το 2015 οι άστεγοι ήταν 4, το 2016 πολλαπλασιάστηκαν στους 21 και το 2017 σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στους 40.

Στην Πάφο το 2015 και το 2016 οι άστεγοι που έτυχαν διαχείρισης από τις ΥΚΕ ήταν 6, ενώ το 2017 ανήλθαν στους 15.

Τέλος, στην Αμμόχωστο οι άστεγοι ήταν 3 το 2015, το 2016 κανένας και το 2017 εντοπίστηκε ένας.

«Η κατάσταση είναι τραγική»

Ο πρόεδρος του Κινήματος ΕνΕργώ, Λευτέρης Γεωργίου, μιλώντας στη «Σημερινή» χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική, με τον ίδιο να πιστεύει ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί αν η Κυβέρνηση δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Ως Κίνημα ΕνΕργώ έχουμε έξι χρόνια ζωής, έχουν περάσει από κοντά μας πέραν των δύο χιλιάδων υποθέσεων. Όσο αφορά την αστεγία, βάσει του Συντάγματος άστεγος είναι εκείνος που δεν έχει ικανοποιητική στέγη, που έχει πρόβλημα με το ρεύμα, με το νερό και σίγουρα και αυτός που βρίσκεται στον δρόμο. Αυτήν τη στιγμή στη Λεμεσό υπάρχουν 13 Ελληνοκύπριοι άστεγοι, εκ των οποίον οι τέσσερεις είναι παιδιά».

Συμπλήρωσε ότι ένας από τους άστεγους είναι 77 χρονών και ζει με τη γυναίκα του σε μια παράγκα χωρίς ρεύμα και νερό. «Το θέμα της αστεγίας στη Λεμεσό είναι μεγάλο, με το πρόβλημα να διογκώνεται», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Ερωτηθείς πού διαμένουν οι άστεγοι, είπε ότι ζουν σε παράγκες, παγκάκια και παραλίες.

«Έως τώρα μπορούσαν να διαμένουν εκεί λόγω των καιρικών συνθηκών. Το ερώτημά μας είναι γιατί δεν κάνει κάτι το κράτος. Έχουν δοθεί 110 χιλιάδες ευρώ στον Δήμαρχο της Γερμασόγειας για ανέγερση κέντρου φιλοξενίας, κάτι το οποίο δεν προχωρεί επειδή δεν θέλει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μένει στον δρόμο. Εδώ και τρία χρόνια έχουν ανευρεθεί δύο υποστατικά, ένα στη Μουτταγιάκα και ένα στο Κολόσσι, αλλά πεισματικά η Κυβέρνηση δεν προχωρεί», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Εξήγησε ότι το 75% αυτών των ατόμων έχουν καταλήξει σε αυτό το σημείο επειδή οι ιδιοκτήτες πλέον έχουν την ευχέρεια να βγάζουν οποιονδήποτε έξω από το σπίτι ανά πάσα στιγμή για να ενοικιάσουν ξανά το υποστατικό στη διπλάσια τιμή. «Η περιοχή του Ζακακίου, όπου γίνεται το καζίνο, ήταν μια φτωχογειτονιά και αυτήν τη στιγμή προσπαθούν να την κάνουν Las Vegas, βγάζοντας τον κόσμο από τα σπίτια και τριπλασιάζοντας τα ενοίκια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Κινήματος ΕνΕργώ, στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή συνολικά υπάρχουν 29 Ελληνοκύπριοι άστεγοι. Εκ των οποίων οι 13 είναι στη Λεμεσό, οι 7 στη Λευκωσία, οι 4 στη Λάρνακα, άλλοι 4 στην Πάφο και ένας στο Παραλίμνι.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρίσκουν κάποιο χώρο για να τους φιλοξενούν, «αλλά είναι άλλο πράγμα η φιλοξενία και άλλο να μένεις κάπου μόνιμα», είπε κλείνοντας.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας επισημαίνουν τη σημαντικότητα της συμβολής των πολιτών για το θέμα αυτό και καλούν το κοινό, όπου εντοπίζουν κάποιο άτομο που ενδέχεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στέγασης, να επικοινωνούν με την Αστυνομία για να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί για άμεση βοήθεια.