Συνεντεύξεις

Περδίος: Από χώρες της ΕΕ το 50% των αφίξεων τα επόμενα χρόνια

Μετά την απώλεια Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, μιλά για τη στροφή προς τις χώρες της ΕΕ, την πορεία της φετινής χρονιάς, τις εκτιμήσεις για το 2023, τα κατεχόμενα και τα προβλήματα των Βρετανών

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τις προσπάθειες των αρμόδιων για τον τουρισμό φορέων να προσελκύσουν περισσότερες αγορές και να φέρουν τουρίστες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραματίζει το ίδιο το Υφυπουργείο Τουρισμού, με τις συνεχείς επαφές του Σάββα Περδίου και των συνεργατών του στο εξωτερικό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σημερινή, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι αναμένει πως τα επόμενα χρόνια οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ θα ξεπεράσουν το 50% του συνόλου, τη στιγμή που πριν από την πανδημία μόνο το 25% των αφίξεων προέρχονταν από την ΕΕ. Ειδικότερα ο Σάββας Περδίος έκανε λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών όσον αφορά τις αφίξεις από Ουγγαρία και Αυστρία, και για αύξηση της τάξης του 130% στις αφίξεις από την Πολωνία σε σχέση με το 2019.

Πέραν των πιο πάνω, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, μνημόνιο που υπογράφτηκε με τις Αρχές της Ουγγαρίας για την απόκτηση τεχνογνωσίας με στόχο την ανάπτυξη και στην Κύπρο του τουρισμού υγείας και ευεξίας. Ακόμα, σε σχέση με τη φετινή χρονιά, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στο 80% του 2019, ενώ για το 2023 σημειώνει ότι είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις καθώς πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα κλείσει αυτή η χρονιά. Ο κ. Περδίος σχολιάζει τις εξελίξεις στη Βρετανία και κατά πόσον αυτές θα επηρεάσουν τα ταξίδια των Βρετανών και απαντά για τη στάση των συνεργατών μας στο εξωτερικό όσον αφορά τα κατεχόμενα και τις προσπάθειες αναγνώρισής τους μέσω απευθείας πτήσεων.

Να ξεκινήσουμε από τις δυο χώρες που επισκεφτήκατε προ ημερών. Πώς κινήθηκαν φέτος Ουγγαρία και Αυστρία;

Πρόκειται για δυο αγορές, οι οποίες φέτος καταγράφουν ρεκόρ όλων των εποχών όσον αφορά τις αφίξεις. Πρόκειται για αγορές με μεγάλη προοπτική, όπως ακριβώς είναι και η Γαλλία, όπου ήμασταν πρόσφατα, καθώς επίσης και η Πολωνία, η οποία καταγράφει με τη σειρά της επιδόσεις ρεκόρ.

Όσον αφορά τώρα ειδικότερα τις δυο χώρες στις οποίες ήμασταν προ ημερών, θα πρέπει να πούμε ότι βελτιώθηκε σημαντικά η αεροπορική συνδεσιμότητα με την Κύπρο και είναι κάτι που θα συνεχίσει τόσο τον χειμώνα όσο και την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για πτήσεις μόλις τριών ωρών, κάτι που μπορεί να προσελκύσει και μεμονωμένους ταξιδιώτες. Για να δώσουμε και κάποιους αριθμούς, ώστε να αντιληφθείτε τη βελτίωση που υπάρχει, η Ουγγαρία φέτος είναι στο +63% σε σχέση με το 2019 και η Αυστρία στο +53%.

Από πλευράς πραγματικών αριθμών, οι δυο αυτές αγορές συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση των αφίξεων στο νησί;

Ασφαλώς. Συνολικά από αυτές τις δυο αγορές προσελκύουμε περίπου 100.000 αφίξεις. Αν σε αυτές προστεθούν ακόμα 50.000 από Γαλλία, 60.000 από Δανία και γενικά από διάφορους προορισμούς που προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να προσελκύσουμε, τότε σταδιακά θα γεμίσουμε το «σακούλι» των αφίξεων. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι φέτος στο εννιάμηνο από τις χώρες της ΕΕ έχουμε πέραν του ενός εκατομμυρίου αφίξεις, που μεταφράζεται στο 40% του τουρισμού μας. Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη αν αναλογιστούμε ότι πριν από την πανδημία μόνο το 25% των αφίξεων προέρχονταν από την ΕΕ. Συνολικά φέτος είμαστε στο -20% σε σχέση με το 2019, ενώ από τις αφίξεις της ΕΕ είμαστε στο +22%.

Επομένως θα λέγατε ότι επιτυγχάνεται ο στόχος της προσέλκυσης τουριστών και από άλλες χώρες πέραν των 2-3 παραδοσιακών μας αγορών;

Ναι, θεωρώ ότι έγιναν πάρα πολλές κινήσεις, οι οποίες θα πρέπει να πω ότι δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά εδώ και τρία χρόνια. Βλέπουμε ότι σταδιακά επιτυγχάνουμε τους στόχους που θέσαμε, αφού και το προϊόν μας άλλαξε προς το καλύτερο. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις αγορές της ΕΕ γιατί διαφάνηκε ότι προσφέρουν την αναγκαία σταθερότητα για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε. Άλλωστε τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις αγορές της ΕΕ είναι μόνο θετικά όσον αφορά την επόμενη χρονιά, παρόλο που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι και η επόμενη θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Ιατρικός τουρισμός. Πείτε μας και δυο λόγια σε σχέση με το μνημόνιο που υπογράψατε στην Ουγγαρία.

Πρόκειται για ένα μνημόνιο με ιδιαίτερη σημασία για μας. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα μνημόνιο συναντίληψης (MOU) με τις Αρχές της Ουγγαρίας σε σχέση με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας στην Κύπρο.

Η Ουγγαρία θεωρείται προηγμένη χώρα σε αυτήν τη μορφή τουρισμού και θέλουμε να αποκτήσουμε τεχνογνωσία, η οποία θα μας βοηθήσει στην προβολή και ανάπτυξη του τομέα.

Πολύ σύντομα θα εξαγγείλουμε ένα σχέδιο για υποδομές σε ξενοδοχεία με στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας, ευεξίας, ιατρικού τουρισμού και υποβοηθούμενης διαβίωσης, το οποίο έχει περιληφθεί στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αφορά σε χρηματοδότηση ύψους €10 εκατομμυρίων και αναμένεται να προκηρυχθεί περί τα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023 με διάρκεια τέσσερα χρόνια. Θέλουμε λοιπόν η συνεργασία μας με την Ουγγαρία να βοηθήσει στο να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικό γι’ αυτού του είδους τον τουρισμό στην Κύπρο.

Πιστεύουμε πάρα πολύ στην προοπτική να καταστεί η Κύπρος προορισμός ολιστικής υγείας και ευεξίας. Τι εννοώ με αυτό. Όταν τα νερά της θάλασσάς μας είναι ολόχρονα στους 25 βαθμούς, όταν έχεις το κλίμα που έχει η Κύπρος, όταν ο ρυθμός της ζωής είναι αργός, όταν έχουμε αυτή την ηλιοφάνεια, όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει υγιεινά όσπρια και λαχανικά, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να διακριθεί η Κύπρος σε αυτό το κομμάτι και γι’ αυτό επιζητούμε τη συνεργασία με τους Ούγγρους για να αποκτήσουμε τεχνογνωσία.

Μετά το ταξίδι σε Αυστρία και Ουγγαρία τι παίρνει σειρά;

Στη συνέχεια έχουμε την τουριστική έκθεση στο Λονδίνο. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό τουριστικό γεγονός, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά από τρία χρόνια. Ακολουθεί ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί αποτελεί καλή ευκαιρία να προωθήσουμε τις απευθείας πτήσεις που ξεκινούν του χρόνου.

Επιγραμματικά, πώς κινήθηκε μέχρι τώρα η φετινή σεζόν, τι αναμένουμε για τον χειμώνα και ποιοι είναι οι στόχοι για το 2023;

Λοιπόν, μέχρι σήμερα είμαστε περίπου στο 80% των αφίξεων του 2019, ποσοστό που υπό τις περιστάσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε κρίνεται ως πολύ ενθαρρυντικό. Όσον αφορά τώρα τον επερχόμενο χειμώνα, από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις διακρίνεται κάποια κινητικότητα. Αριθμούς δεν μπορούμε να δώσουμε γιατί αναμένουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατήσεων θα είναι της τελευταίας στιγμής, ενώ αναμένουμε κυρίως μεμονωμένους ταξιδιώτες. Οι τουριστικοί πράκτορες δεν έχουν προγράμματα για τον χειμώνα με ναυλωμένες πτήσεις, ώστε να γνωρίζουμε τι αριθμούς θα αναμένουμε. Εκείνο που μπορούμε να πούμε για τον φετινό χειμώνα είναι ότι η συνδεσιμότητα βρίσκεται στα επίπεδα του 2019. Όμως, εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το εξής: Σήμερα απουσιάζει η ρωσική και η ουκρανική αγορά. Επομένως, το συμπέρασμα είναι πως από τις χώρες της ΕΕ η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον αντίστοιχο χειμώνα του 2019.

Να σας δώσω και κάποιους αριθμούς όσον αφορά τις πτήσεις που θα έχουμε τον χειμώνα. Από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουμε 65 πτήσεις την εβδομάδα, από το Ισραήλ 38, από τη Γερμανία 25, από την Πολωνία 23, τον Λίβανο, Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία 13, Ουγγαρία 10, Ιταλία οκτώ, Γαλλία και Σερβία από έξι και μικρότερους αριθμούς από άλλους προορισμούς.

Όσον αφορά τώρα το 2023 αναμένουμε ότι θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά, όπως και φέτος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα ταξιδέψει. Οι στόχοι για του χρόνου θα καθοριστούν αναλόγως με το πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά. Για την επόμενη χρονιά, δεν θα θεωρείται ορόσημο το 2019 αλλά το 2022 και αυτό γιατί από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στη ρωσική αγορά ούτε για του χρόνου και γι’ αυτό δουλεύουμε με το σενάριο ότι και του χρόνου θα έχουμε μηδενικές αφίξεις από εκεί.

Ενέργειες όπως τα χριστουγεννιάτικα χωριά, εμπλουτίζουν το προϊόν μας, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο; Βλέπετε να έχουν αντίκτυπο και να προσελκύουν κόσμο;

Βεβαίως και εμπλουτίζουν το προϊόν και μας βοηθούν να προωθήσουμε την Κύπρο ως έναν προορισμό για ολόχρονο τουρισμό με ειδικά προϊόντα και ενδιαφέροντα. Μας κάνουν πιο εύκολο το έργο μας στο να προσκαλέσουμε κόσμο τον χειμώνα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και τον καλό καιρό που έχουμε. Αποτελεί προϊόν που είναι συνυφασμένο με αυτό που επιθυμεί ο Ευρωπαίος ταξιδιώτης. Και δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την Κύπρο είναι 20% περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αν εξαιρέσουμε τη Βρετανία, που είναι η μεγαλύτερή μας αγορά και με δεδομένο ότι έχουμε χάσει Ρώσους και Ουκρανούς, ποια αγορά θα λέγατε ότι έχει κάνει την έκπληξη φέτος;

Θα πρέπει να σας πω ότι για μας στο Υφυπουργείο δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Έγιναν στοχευμένες κινήσεις, οι οποίες έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επομένως οι εκπλήξεις είναι για όσους βρίσκονται εκτός Υφυπουργείου. Αν τώρα πρέπει να μιλήσω για αγορές με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, θα αναφερθώ στη Γερμανία, για την οποία ανέκαθεν λέγαμε ότι είναι μια αγορά με προοπτική, και στην Πολωνία, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστά. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2019 υπήρξε αύξηση 130% και ανήλθε στο νούμερο τρία από το νούμερο οκτώ σε διανυκτερεύσεις μέσα σε διάστημα 2-3 χρόνων. Πέραν αυτών των δύο, σημαντικές προοπτικές βλέπουμε επίσης για τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, βλέπουμε τις Σκανδιναβικές χώρες να επανέρχονται, η Ιταλία εμφανίζεται ως μια αγορά με αξιώσεις όπως και η Δανία. Αναμένω ότι τα επόμενα χρόνια οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ θα ξεπεράσουν το 50% του συνόλου.

Θα ήθελα το σχόλιό σας σε σχέση με το θέμα που προέκυψε όσον αφορά την παραχώρηση κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες. Δυσκολεύει τις προσπάθειές σας για προσέλκυση τουρισμού η συγκεκριμένη εξέλιξη και αν γνωρίζετε κατά πόσον είναι τελεσίδικη;

Για το τελευταίο σημείο να σας παραπέμψω στα υπουργεία που είχαν εκδώσει την ανακοίνωση. Αυτό που μπορούμε να πούμε γενικότερα είναι ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει κάποιο θέμα για αποκοπή δρομολογίων. Αναμένω ότι θα υπάρξουν κάποιες διαβουλεύσεις και εν τέλει είμαι σίγουρος ότι η Κύπρος θα κάνει αυτό που πρέπει.

23.10 ΠΤΗΣΕΙΣ.jpg

Τα προβλήματα της Βρετανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά τουριστών για το νησί μας, φαίνεται να αντιμετωπίζει διάφορα εσωτερικά προβλήματα, που εκτείνονται και στην οικονομία της χώρας. Ποια μηνύματα λαμβάνετε εσείς, ποια είναι η εικόνα που έχετε όσον αφορά τη συγκεκριμένη αγορά τόσο για τον προσεχή χειμώνα όσο και για το 2023;

Σίγουρα υπάρχει κάποια ανησυχία όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μας καταλαμβάνει πανικός. Τι εννοώ. Όλοι θεωρούν ότι ο κόσμος δεν θα ταξιδέψει επειδή αυξήθηκε το κόστος ζωής. Δεν είναι 100% σωστό αυτό. Κάποιος θα κάνει περικοπές σε νέες αγορές ρούχων, άλλος θα περιορίσει τις εξόδους του. Γενικά δεν πρέπει να θεωρούμε ότι όλοι θα περικόψουν τα ταξίδια. Είναι ανθρώπινη ανάγκη να πας διακοπές και να ξεκουραστείς. Όπως έχω πει και πριν, παρακολουθούμε τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι επειδή υπάρχουν κάποιες προκλήσεις ο κόσμος δεν θα ταξιδέψει. Ο τουρισμός απέδειξε ακόμα και μέσα στην πανδημία, ή αργότερα με τον πόλεμο που χάθηκαν οι Ρώσοι τουρίστες, ότι είναι ανθεκτικός και ευέλικτος.

Κατεχόμενα

Γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα μιας εντεινόμενης προσπάθειας από πλευράς κατεχομένων και Τουρκίας να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος με τη διενέργεια απευθείας πτήσεων από κάποια χώρα. Εσείς κατά τις επαφές σας στο εξωτερικό ποιο μήνυμα στέλνετε και τι εικόνα έχετε από πλευράς των συνεργατών μας;

Είναι ξεκάθαρο ότι κανένας από τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό δεν εκφράζει το παραμικρό ενδιαφέρον για να συνεργαστεί με τα κατεχόμενα. Από την πλευρά μας εμείς ως Υφυπουργείο είναι αυτονόητο ότι δεν συνεργαζόμαστε με κάποιον, ο οποίος διανοείται να συνεργαστεί με τα κατεχόμενα. Σημαντικό θεωρούμε το γεγονός ότι όπου έχουμε πάει στο εξωτερικό, κανένας δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να πωλήσει ταξιδιωτικά πακέτα στα κατεχόμενα. Όσοι επισκέπτονται τα κατεχόμενα, το κάνουν από μόνοι τους.