Αναλύσεις

Ψιλικατζήδες πολιτικοί παραβλέπουν τον μεγάλο κίνδυνο

Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά στην Κύπρο κανένας πολιτικός δεν ασχολείται με αυτό το μείζον ζήτημα - Κανένας από τους υποψηφίους, δυστυχώς, δεν έχει την τόλμη να αγγίξει την «καυτή πατάτα»

Όποιος έχει την υπομονή και γερό στομάχι, μπορεί να παρακολουθεί τις διάφορες πολιτικές συζητήσεις και τα ντιμπέιτ με τους υποψηφίους Προέδρους να διαγκωνίζονται ποιος είναι ο ικανότερος να οδηγήσει σε λύσεις τα προβλήματα των πολιτών. Προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί από την έναρξη της πανδημίας και κορυφώθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Κανένας από τους υποψηφίους, δυστυχώς, δεν έχει την τόλμη να αγγίξει την «καυτή πατάτα». Να πει κάποιες πικρές αλήθειες, διαχωρίζοντας τη θέση του από τα γνωστά τετριμμένα και τα συνθήματα ότι, τάχα μου, η Κύπρος βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας…», ή εκείνο το στομφώδες… «ανήκομεν στην Δύση».



Η Κύπρος έχασε την ευκαιρία

Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά στην Κύπρο, πέρα από τα Μ.Μ.Ε., κανένας πολιτικός δεν ασχολείται με αυτό το μείζον ζήτημα, που, αν ο μη γένοιτο, ανοίξει η πόρτα της κόλασης, τίποτε δεν θα μείνει όρθιο. Θα σβήσει και θα μηδενίσει όλα τα προβλήματα, αλλά και τους ανθρώπους. Μια πυρηνική καταστροφή δεν θα ξεχωρίσει ποιοι στέκονται στη «σωστή» ή «λάθος» πλευρά της Ιστορίας.

Οι κακοί οιωνοί φάνηκαν όταν το ΝΑΤΟ, παρά τις συμφωνίες ότι δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς, σήμερα βρίσκεται έξω από την πόρτα της Ρωσίας διεξάγοντας διά αντιπροσώπων πόλεμο. Την ίδια ώρα γνωστά αμερικανικά γεράκια, τύπου Μπόλτον, διαδίδουν δημόσια πως πρέπει να δολοφονηθεί ο Βλ. Πούτιν. Έτσι έμαθαν να λύνουν τις διαφορές τους, με δολοφονίες, πραξικοπήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που εφαρμόζονται από ΗΠΑ και Ε.Ε., όχι μόνο δεν απέτρεψαν τη Μόσχα να διασφαλίσει την ύπαρξή της, αλλά στράφηκαν εναντίον των χωρών που τις επέβαλαν. Και, κυρίως, στους πολίτες τους, που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ εξαιτίας της ακρίβειας και της ενεργειακής λειψυδρίας.

Η Κύπρος έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη θέση της ως ουδέτερης χώρας μη μέλος του ΝΑΤΟ και ν’ αναλάβει μαζί με άλλες, όπως η Αυστρία, ρόλο μεσολαβητικό και ειρηνευτικό. Θα είχε όλα τα δίκαια με το μέρος της εάν δεν τασσόταν υπέρ των σκληρών κυρώσεων, υπενθυμίζοντας στους υποκριτές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ πως δεν εφάρμοσαν παρόμοιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άρα μένει έξω από αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Δεν το έπραξε όμως. Αντίθετα σύρθηκε και σέρνεται πίσω από όλους αυτούς που δεν γνοιάστηκαν για τη δική της επιβίωση, παρά τις κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Τουρκία.

Τον ρόλο του μεσολαβητή έχει αναλάβει δυστυχώς η Τουρκία, μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, η οποία, κακά τα ψέματα, αναβαθμίζεται και τώρα θα εξελιχθεί σε έναν μεγάλο παίκτη στα ενεργειακά. Το ρωσικό φυσικό αέριο που τερματίζεται από τους αγωγούς NordStream 1 και 2 εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, θα διοχετεύεται τώρα μέσω Τουρκίας. Έτσι, οι χώρες που επέβαλαν τις κυρώσεις στη Ρωσία θα βρίσκονται υπό την ομηρία της Άγκυρας, η οποία θα αποφασίζει ποιος παίρνει και ποιος όχι.

Οι ΗΠΑ και τούτη τη φορά αντέδρασαν πολύ χλιαρά στις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε ότι «ως ΗΠΑ παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειάς τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Ειδικότερα στην περίπτωση της Τουρκίας, συνεργαζόμαστε στενά μαζί της για να βοηθήσουμε τις δικές της προσπάθειες για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας»(!).

Αυτά για όσους οραματίζονται πιέσεις κατά της Τουρκίας.

Η Ελλάδα μέρος του τρόμου

Σε δημοσίευμά του ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει πως η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», που διεξάγεται μέχρι τις 30 Οκτώβρη και περιλαμβάνει 14 χώρες, με επίκεντρο το Βέλγιο. Η εφημερίδα επικαλείται τον Χανς Κρίστενσεν, διευθυντή του Nuclear Information Project της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Κρίστενσεν γράφει σχετικά σε άρθρο του: «Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε νωρίτερα αυτό το έτος ότι επτά χώρες - μέλη της Συμμαχίας συνεισφέρουν (σ.σ. στον διαμοιρασμό πυρηνικών όπλων) με αεροσκάφη διπλής ικανότητας (σ.σ. να φέρουν και πυρηνικά). Οι χώρες αυτές δεν έχουν κατονομαστεί, αλλά πέντε είναι ευρέως γνωστές: Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Η έκτη χώρα είναι πιθανώς η Τουρκία (παρά τις φήμες ότι δεν ήταν πλέον μέρος της αποστολής), οπότε ορισμένα τουρκικά F-16 εξακολουθούν να είναι ειδικά διαμορφωμένα για τη χρήση πυρηνικών βομβών τύπου B61».

«Η έβδομη χώρα ήταν ένα μυστήριο, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα. Αν και η Ελλάδα δεν έχει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, καθώς αυτά έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια, ούτε διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη που δεσμεύονται για τέτοιες αποστολές, εντούτοις έχει μια μονάδα αποθήκευσης και μια αποστολή συνέχισης της προηγούμενης δραστηριότητας».

Όπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης», το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει πως στον Άραξο συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System), που διατηρούνταν σε κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»), με συνολική χωρητικότητα 24 βομβών. Μέχρι το 2001 αποθηκεύονταν εκεί 20 βόμβες, που μπορούσαν θεωρητικά να φορτωθούν στα ελληνικά βομβαρδιστικά «A-7ECorsair», τα οποία στάθμευαν εκεί. Το 1998 το ΝΑΤΟ φέρεται να ζήτησε κεντρικά από την Ελλάδα να αναλάβουν τα νεότερα και προηγμένα F-16 αυτόν τον ρόλο βομβαρδισμού με «ειδικά» (πυρηνικά) όπλα («strike» στη σχετική ορολογία), αντί των ξεπερασμένων τεχνολογικά Α-7. Κάτι που όπως λεγόταν μέχρι πρότινος δεν προχώρησε, αν και οι εξελίξεις πλέον «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες, εφόσον και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλη «πίστα».

Έτσι και η Ελλάδα γίνεται μέρος του τρόμου στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου.

Αγνοούν ή προσπερνούν τον κίνδυνο πυρηνικού ολέθρου

Ο κορυφαίος Σουηδός επιστήμονας και καθηγητής Μαξ Τέγκμαρκ προχώρησε σε μιαν ανατριχιαστική πρόβλεψη για την κρίση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία είναι μία προς έξι.

Από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ενδεχόμενο απειλής ενός πυρηνικού πολέμου υπήρχε, αλλά ήταν πολύ μικρό λόγω του ότι όλοι γνώριζαν πως θα έχουν την ίδια μοίρα: Την απόλυτη καταστροφή.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά καθώς οι Αμερικανοί ήθελαν με κάθε τρόπο και μέσον να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, για να τοποθετήσουν πυρηνικούς πυραύλους στην «πόρτα» της Μόσχας.

Φυσικά η Ρωσία αντέδρασε ήδη από το 2014 αλλά οι ΗΠΑ του Τ. Μπάιντεν συνέχισαν να επιμένουν και εν τέλει η Μόσχα οδηγήθηκε στην επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης.

Είναι το ίδιο ακριβώς που θα έκαναν οι Αμερικανοί αν οι Ρώσοι αποκτούσαν προπύργιο στο Μεξικό ή στη Λατινική Αμερική.

Πολλοί φοβούνται ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας δεν δείχνει να έχει κάποιο όριο και συνεπώς θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα και σε πυρηνική αναμέτρηση.

Ο Τέγκμαρκ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, βλέπει τις πιθανότητες ανησυχητικά υψηλές. Θεωρεί ότι το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Με τη Ρωσία να αγωνίζεται να κερδίσει την Ουκρανία, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί, με το πιο ακραίο σενάριο να είναι τα πυρηνικά όπλα.

Αυτά όλα τα εφιαλτικά σενάρια οι πολιτικοί μας είτε τα αγνοούν είτε τα προσπερνούν. Ασχολούνται με ήσσονος σημασίας ζητήματα όπως: τι έγινε πριν από πέντε χρόνια στο Κραν Μοντανά και πώς μπορούμε να διορθώσουμε δίνοντας κίνητρα στην Τουρκία.

Καλά μιλούμε για υψηλής νοημοσύνης αναλύσεις όταν η Τουρκία αισθάνεται τόσο δυνατή και αλώβητη πατώντας σε δύο βάρκες.

Διχασμένοι οι Αμερικανοί

Oι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου φαίνεται πως θα αλλάξουν άρδην το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις οι Ρεπουμπλικανοί θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των αντιπροσώπων αλλά και στη Γερουσία.

Ο Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής του GOP, η αλλιώς το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, διεμήνυσε πως το κόμμα του δεν θα υπογράψει «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία εάν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, 8ης Νοεμβρίου, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ξεκαθαρίζουν στον T. Mπάιντεν πως «οι ΗΠΑ δεν είναι το ΑΤΜ της Ουκρανίας, για να τους δίνει συνεχώς λεφτά».

«Η φρενίτιδα των δαπανών των Δημοκρατικών στ’ αλήθεια δεν σταματάει ποτέ. Πρέπει ο Μπάιντεν να καταλάβει πως είμαστε οι ΗΠΑ, όχι αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών», ανήρτησε στο Twitter η Ρεπουμπλικανή Αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο, Λόρεν Μπόμπερτ.

Βασικά είναι το πρώτο ουσιαστικό «ρήγμα» που καταγράφεται στην αμερικανική πολιτική στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος εκταμίευσε στρατιωτική βοήθεια αξίας 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.

Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να νιώθουν και πάλι το άγχος του πυρηνικού πολέμου που ένιωθαν κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.Κύπρος και Ελλάδα όμως αγρόν ηγόρασαν.