Συνεντεύξεις

Αναπτυξιακό λίφτινγκ στη Λάρνακα

Ανδρέας Βύρας: Η Λάρνακα καθίσταται ένα κομβικό σημείο αναφοράς τόσο στην Κύπρο όσο και πέρα από αυτή

Κομβικό σημείο αναφοράς τόσο για την Κύπρο όσο και πέρα από αυτήν καθίσταται πλέον η Λάρνακα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης, Ανδρέα Βύρα. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», ο κ. Βύρας αναφέρεται στις μεγάλες αναπτύξεις και στα δεκάδες άλλα σημαντικά έργα που είτε υλοποιήθηκαν είτε σχεδιάζονται και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, τα οποία θα συνδράμουν στην υλοποίηση του στόχου και του οράματός του για μια σύγχρονη με βιώσιμη ανάπτυξη πόλη, ανθρώπινη, ασφαλή και λειτουργική για τους δημότες της και ελκυστική στους επενδυτές και στον επιχειρηματικό χώρο.

ΒΥΡΑΣ 1.jpg

Μεγάλες αναπτύξεις και σημαντικά έργα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η Λάρνακα έχει αναπτυχθεί σε διάφορα επίπεδα. Ποιες μεγάλες αναπτύξεις και σημαντικά έργα υλοποιήθηκαν και συνέτειναν σ’ αυτό το αποτέλεσμα; Υπάρχουν αναπτυξιακά έργα που είναι υπό εξέλιξη ή άλλα που βρίσκονται στα σκαριά και προγραμματίζεται να ξεκινήσουν; Και αν ναι, για ποια πρόκειται;

Στη Λάρνακα, την παρούσα φάση, εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις τόσο από το εσωτερικό αλλά και αυτές από το εξωτερικό, βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα. Επίσης, βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης και σχεδιασμού πολλά νέα έργα.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα:

Ø ο Δημοτικός Κήπος,

Ø ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας,

Ø η ανάπλαση της αυλής και αποκατάστασης μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι,

Ø ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας),

Ø η Α’ Φάση του έργου ανάπλασης οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ στο Κέντρο της Λαρνακας

και σύντομα ολοκληρώνεται και

Ø η Δημοτική Αγορά.

Παράλληλα, με τα έργα αυτά έχουν έχει ολοκληρωθεί:

Ø η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και εντός των επόμενων 2 μηνών περίπου ολοκληρώνεται και μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο,

Ø η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων όπως τα Αντλιοστάσια S8 και S9,

Ø η Β’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λυμάτων και Ομβρίων της Επαρχίας Λάρνακας και

Ø πέραν των 25 μικρών έργων και εργασιών με σκοπό την επίλυση τοπικών προβλημάτων συσσώρευσης ομβρίων υδάτων τοπικά σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας,

Ø η μετακίνηση και η δημιουργία των νέων γηπέδων τένις με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Λάρνακας.

Έχει ήδη αρχίσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας.

Ένα έργο τεράστιο και σημαντικό, κόστους πέραν του €1.2 δισεκατομμυρίου. Ένα έργο, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας προορισμό επενδύσεων με προοπτικές σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση ενός λειτουργικού Λιμανιού, που θα σέβεται το περιβάλλον και την περιοχή, αναμένεται να δημιουργηθεί μια από τις πιο σύγχρονες και όμορφες Μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα φιλοξενεί περισσότερα από 800 σκάφη όλων των μεγεθών.

Η ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας αναμένεται να συνεισφέρει αύξηση στο ΑΕΠ κατά 120 εκατομμύρια και θα προσφέρει πέραν των 4.000 θέσεων εργασίας.

Επίσης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης και θα αρχίσουν σύντομα τα οκτώ νέα έργα της προγραμματικής περιόδου 2021-2030, τα οποία είναι:

Ø η ανάπλαση της πλατείας Ακροπόλεως και ΑΛΚΗΣ,

Ø η δημιουργία του Πάρκου «ΣΑΛΙΝΑ»,

Ø η δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» και η αποκατάσταση των προσόψεων των υποστατικών της οδού Πιαλέ Πάσα,

Ø η μεταστέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου στον χώρο του Παλιού Νοσοκομείου,

Ø η δημιουργία Πολυχώρου Δημιουργικής Ενασχόλησης Νέων και Ευπαθών Ομάδων στην πρώην κατοικία Αστυνομικού Διευθυντή,

Ø η Β’ Φάση του έργου ανάπλασης οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ στο Κέντρο της Λάρνακας,

Ø η δημιουργία Χώρου Εκδηλώσεων/ Αναψυχής στον Κυβερνητικό Οικισμό Τσιακκιλερού,

Ø η μελέτη για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές της Λάρνακας, όπως στην περιοχή Αγίου Λαζάρου - Οκκουλάρ (C20D), της λεκάνης απορροής δυτικά της Λεωφόρου Αγίων Αναργύρων και περιμετρικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρου Παναγούλη.

Να σας αναφέρω, επίσης, ότι από το 2017 μέχρι και σήμερα για ξενοδοχειακές αναπτύξεις υποβλήθηκαν συνολικά 33 αιτήσεις και χορηγηθήκαν 23. Αυτές αφορούν ανέγερση νέων κλινών και αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων για πέραν των 880 κλινών, εκ των οποίων οι 280 αφορούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 33 αιτήσεις οι 13 αφορούν διατηρητέες οικοδομές, εκ των οποίων οι 6 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί.

Με όλα αυτά, η Λάρνακα καθίσταται ένα κομβικό σημείο αναφοράς τόσο στην Κύπρο όσο και πέρα από αυτή.

Όλα αυτά συνδράμουν στην υλοποίηση του στόχου και του οράματός μας για την πόλη της Λάρνακας: Το όραμα για μια σύγχρονη με βιώσιμη ανάπτυξη πόλη, ανθρώπινη, ασφαλή και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ελκυστική στους επενδυτές και στον επιχειρηματικό χώρο.

Η Λάρνακα ομορφαίνει και εκσυγχρονίζεται, ξεπερνά τα διαχρονικά προβλήματα και θέματα που αντιμετώπιζε.

Το κόστος των εν λόγω αναπτύξεων ποιος το επωμίζεται;

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των έργων που υλοποιούμε ως Δήμος αλλά και ως Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά Ταμεία, που χωρίς τη δική τους καθοριστική συμβολή, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους δεν θα ήταν εφικτά. Επίσης, από κονδύλια του Δήμου, από αντισταθμιστικά μέτρα αλλά και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

«Η καρδιά της πόλης»

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για ολική αναμόρφωση του αστικού κέντρου της πόλης;

Το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο είναι η καρδιά της πόλης μας. Το σημείο που διαχρονικά αποτελεί τον «ιστορικό πυρήνα» της εμπορικής ζωής της πόλης μας, αφού συνθέτει τη βασικότερη έκφανση της τοπικής οικονομίας μιας πόλης.

Το δικό μας Εμπορικό Κέντρο, διαχρονικά ελκυστικό και όμορφο, με την ολοκλήρωση του Έργου «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑμεΑ στο Κέντρο της Λάρνακας - Φάση Α’» αλλά και την επικείμενη υλοποίηση της Φάσης Β’ καθώς και της ανάπλασης της Πλατείας Ακροπόλεως και ΑΛΚΗΣ, αποκτά ακόμα περισσότερη δυναμική.

Η ήδη ολοκληρωμένη Α’ Φάση του Έργου της ανάπλασης, που περιελάμβανε την περιοχή περιμετρικά του μεγάλου τζαμιού παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο, τις οδούς Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή, την οδό Αγίου Λαζάρου και τις οδούς Αρμενικής Εκκλησίας, Κορδικτώνος, Βασιλέως Ευαγόρου και τμήμα της οδού Ερμού, ανήλθε σε πέραν των €2.500.000 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ενώ η Β’ Φάση και το Έργο ανάπλασης της Πλατείας Ακροπόλεως και ΑΛΚΗΣ, ύψους €3.900.000 και €2.500.000 αντίστοιχα, δύναται να συγχρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια» 2021-2027.

Τρία άκρως σημαντικά έργα, τα οποία όχι μόνο αλλάζουν την εικόνα της πόλης και του Εμπορικού μας Κέντρου, αλλά:

Ø προσφέρουν τη δυνατότητα ασφαλούς διακίνησης και προσβασιμότητας σε ΑμεΑ,

Ø δημιουργούν χώρους κοινωνικής συναναστροφής, ιδιαίτερα για την νεολαία και,

Ø παράλληλα, το σύνολο της αναβάθμισης αυτής συνδράμει στη βελτίωση της εικόνα και στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Με τα υπόλοιπα έργα που προανέφερα, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ολοκληρώνονται, το Κέντρο έχει πλέον αποκτήσει ακόμα περισσότερη ομορφιά και γραφικότητα, που θα το διατηρούν πάντα ζωντανό και δραστήριο. Επίσης, με τη δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης, οι οποίοι ήδη είναι υπό ανέγερση, η ροή προς το Κέντρο της πόλης γίνεται όλο και ευκολότερη.

Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός εκστρατείας για προώθηση του Εμπορικού Κέντρου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, όπως επίσης η διεξαγωγή εξειδικευμένης έρευνας στα νοικοκυριά της πόλης με σκοπό την καταγραφή εισηγήσεων, αναγκών και εντοπισμό προβλημάτων, με απώτερο στόχο την εξαγωγή πορίσματος και εφαρμογής των αποτελεσμάτων για περαιτέρω ενίσχυση της ροής προς το Κέντρο.

Το σύμπλεγμα του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου της Λάρνακας με τις υποδομές και τα καταστήματά του αποτελεί ένα μοναδικό σημείο της πόλης μας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Ειδικότερα τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, με τον εορταστικό διάκοσμο και τις εκδηλώσεις, το Κέντρο γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστό και μοναδικό! Ανοίγει την αγκαλιά του προς όλους μας και κυρίως… προσφέρει τόσα πολλά και βρίσκεται τόσο κοντά!

Τα δύο αντιπλημμυρικά έργα

Αναγκαία ήταν επίσης και τα αντιπλημμυρικά έργα, αφού ένα διαχρονικό πρόβλημα της πόλης κατά τη διάρκεια του χειμώνα ήταν οι πλημμύρες. Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα;

αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος των πλημμυρών στην πόλη μας και στο πλαίσιο της προσπάθειας για ορθολογιστική και ολιστική αντιμετώπισή του, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως την κατασκευή του Αντλιοστασίου S9 και S8.

Το Έργο «Κατασκευή Αντλιοστασίου S9», δυναμικότητας 41,814m³/hr, τέθηκε σε λειτουργία στις 4/6/2021, αφότου παραλήφθηκε ολόκληρο το έργο και παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω των αρχαιοτήτων στην περιοχή του Συμβολαίου C12. Ενώ, το Έργο «Κατασκευή Αντλιοστασίου S8», δυναμικότητας 4,880m³/hr, τέθηκε σε λειτουργία στις 10/8/2020 και στις 16/10/2020 παραλήφθηκε ολόκληρο το έργο.

Τα δύο αντιπλημμυρικά έργα, συνολικής αξίας €10 εκ. περίπου, αφορούν την κατασκευή αγωγών και Αντλιοστασίου ομβρίων υδάτων στην περιοχή Σωτήρος / Χρυσοπολίτισσας. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα αντλιοστάσια της Κύπρου, τα οποία αποτέλεσαν αντιπλημμυρική ασπίδα κατά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, εφόσον τα δύο αντλιοστάσια S9 και S8, μεταξύ των ωρών 13:00 και 20:00 άντλησαν όγκο ομβρίων της τάξης των 200.000m³ και 25.000m³ αντίστοιχα. Είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες για την περιοχή θα ήταν δραματικές, σε περίπτωση που τα αναφερόμενα αντλιοστάσια δεν ήταν σε λειτουργία.

Το αντλιοστάσιο S9 θα συνδεθεί και θα εξυπηρετήσει και τα δίκτυα ομβρίων του Συμβολαίου C12, ένα έργο το οποίο αφορά την περιοχή Μητρόπολης / Σωτήρος / Αγίου Ιωάννη / Χρυσοπολίτισσας και έχει παρουσιάσει μεγάλη καθυστέρηση λόγω της ανεύρεσης πληθώρας αρχαιολογικών ευρημάτων. Η ολοκλήρωση των εργασιών διερεύνησης των αρχαιοτήτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2022 με αρχές του 2023 (Συμβόλαιο C12A). Παράλληλα, το ΣΑΛ προχώρησε τον Ιούλιο του 2022 με την προκήρυξη Διαγωνισμού (Συμβόλαιο C12B), με αντικείμενο την τοποθέτηση αγωγών λυμάτων και ομβρίων υδάτων, και φρεατίων και απαραίτητων αντλιοστασίων, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση του έργου αρχές του έτους 2024. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού και σύνδεση με το αντλιοστάσιο S9 αναμένεται να επιτευχθεί η θωράκιση της περιοχής από τις πλημμύρες.

Επίσης, το ΣΑΛ ολοκλήρωσε το Κατασκευαστικό Έργο για τη Β’ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λυμάτων & Ομβρίων της Επαρχίας Λάρνακας, αρ. Διαγωνισμού ΣΑΛ 01/2020. Το έργο, αξίας €134.350,00 πλέον ΦΠΑ, αφορά την κατασκευή 175m αγωγών υδάτων διαμέτρου Φ1000mm, την κατασκευή 5 φρεατίων επισκέψεως και την κατασκευή 14 σχαρών υδροσυλλογής ομβρίων διαμέτρου Φ160mm, στην οδό Ίσσου στη Λάρνακα.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία 2 έτη ολοκληρώθηκαν πέραν των 25 μικρών έργων/εργασιών με σκοπό την επίλυση τοπικών προβλημάτων συσσώρευσης ομβρίων υδάτων σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας.

Σε συνέχεια του προγραμματισμού μας, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία / Ταμείο πολιτικής Συνοχής για τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογιζόμενου κόστους €17.850.000, εκ των οποίων το 75% θα συγχρηματοδοτηθεί. Τα έργα αυτά αφορούν:

Σε ότι αφορά το αντιπλημμυρικό έργο της περιοχής των Καμάρων, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το Κράτος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες τον Δεκέμβριο του 2014, το ΣΑΛ, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίσπευσης των εργασιών, συμμετείχε στην καθοδηγητική Επιτροπή ετοιμασίας της μελέτης, ενώ θα αναλάβει τη δημοπράτηση και επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών για υλοποίηση του έργου. Η μελέτη περιλαμβάνει έργα ύψους €4 εκ. και είναι έτοιμη. Αφορά την Επαρχία Λάρνακας και ειδικότερα τους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου, καθώς και τις γύρω κοινότητες. Εδώ και μήνες προβαίνουμε σε ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του Έργου, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία ανταπόκριση, κάτι για το οποίο ευελπιστούμε ότι σύντομα να έχουμε. Σε περίπτωση όμως που δεν έχουμε κάποιαν άμεση ανταπόκριση, τότε θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες και θα ψάξουμε τους τρόπους για υλοποίησή του.

Είναι γνωστό ότι η αλλοίωση των κλιματικών συνθηκών επιφέρει καθημερινά ραγδαίες αλλαγές. Προβλέπεται ότι φαινόμενα όπως το πρόσφατο θα είναι όλο και πιο συχνά. Για την αντιμετώπισή τους απαιτείται ένας σχεδιασμός από το κράτος και από αρμόδιους φορείς καθότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τα μέσα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το όραμά του για τη «νέα Λάρνακα»

Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη της Λάρνακας;

Το όραμά μου για τη Λάρνακα, στο οποίο στήριξα και την εκλογή μου το 2016, είναι μια Λάρνακα ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα.

Μέσα από την επίλυση δύο μεγάλων και διαχρονικών αιτημάτων της πόλης: τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και εγκαταστάσεων υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο και το τεράστιο έργο της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας, μέσα από τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί, μέσα από τα έργα που προγραμματίζονται, μέσα από προσέλκυση επενδύσεων, μέσα από βελτιώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών μας, μέσα από βελτιώσεις σε διαδικασίες, τολμώ να προβλέψω ότι δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη του οράματος αυτού.

Πάνω σε αυτό το όραμα, σε αυτό το τρίπτυχο χτίζουμε εδώ και 6 χρόνια τη νέα Λάρνακα. Πάνω σε αυτό το όραμα θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Με στόχο να καταστήσουμε τη Λάρνακα μια πόλη ευημερούσα για όλους.