Ενέργεια

Μπάιντεν: Κέρδη ρεκόρ των εταιρειών πετρελαίου εξαιτίας του Ουκρανικού

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για το απροσδόκητο κέρδος που προκύπτει από τη «βάναυση σύγκρουση που καταστρέφει την Ουκρανία και πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο»

Για κέρδη ρεκόρ των εταιρειών πετρελαίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και για τις ευθύνες που έχουν για τις υψηλές τιμές πώλησης, έκανε λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για το απροσδόκητο κέρδος που προκύπτει από τη «βάναυση σύγκρουση που καταστρέφει την Ουκρανία και πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

«Η βιομηχανία πετρελαίου δεν έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επενδύσει στην Αμερική και να υποστηρίξει τον αμερικανικό λαό. Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ανέφεραν κέρδη ρεκόρ. Σε μια περίοδο πολέμου, κάθε εταιρεία που λαμβάνει ιστορικά απροσδόκητα κέρδη έχει την ευθύνη να ενεργήσει πέρα από το στενό προσωπικό συμφέρον των στελεχών και των μετόχων της», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις εταιρίες Shell και Exxon και τα κέρδη τα οποία αποκόμισαν το τρίτο τρίμηνο του έτους, που αγγίζουν τα 9,5 δισεκατομμύρια για τη Shell, ενώ για την Exxon για το τρίτο τρίμηνο ήταν 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα περισσότερα στα 152 χρόνια ιστορίας της Exxon. Ποτέ δεν είχε τόσο μεγάλο κέρδος. Τους τελευταίους έξι μήνες, έξι από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου έχουν κερδίσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκατό δισεκατομμύρια κέρδη σε λιγότερο από 200 ημέρες. Νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το μέγεθος του κέρδους τους», ανέφερε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι εάν επένδυαν τα κέρδη τους στις ΗΠΑ, τότε η Αμερική θα μπορούσε να παράγει περισσότερο πετρέλαιο σήμερα και οι τιμές θα έπεφταν ακόμη περισσότερο.

«Είμαι καπιταλιστής αλλά αρκετά πια. Με έχετε ακούσει να το λέω στο παρελθόν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις εταιρείες να αποκομίζουν δίκαια κέρδη ή να έχουν την απόδοση της επένδυσής τους και της καινοτομίας τους» , δήλωσε ο Μπάιντεν.



ΚΥΠΕ/ΜΔΕ/ΚΧΡ