Αναλύσεις

Χάρτης όραμα Μπάιντεν/Χόκσταϊν και Κασουλίδης για ΑΟΖ με Τουρκία!

Το τελευταίο καιρό, πολύς λόγος γίνεται και πάλι εντός και εκτός Κύπρου για αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο. Εκείνο όμως που παρατηρείται είναι ότι κανείς δεν αγγίζει που στοχεύει το αμερικανικό ενδιαφέρον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν μάλιστα μετά την ισραηλολιβανική συμφωνία για ΑΟΖ, μίλησε για «όραμα για την Μέση Ανατολή». Είπε συγκεκριμένα: «αυτή η συμφωνία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσα, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής».

Η ισραηλολιβανική όμως συμφωνία επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έιμος Χόκσταϊν. Τελικά ήλθε το άρθρο του Gabriel Mitchell, 11.11.2022 «Is the Israeli-Lebanese maritime boundary agreement replicable?» (Του Texas National Security Review) να επιβεβαιώσει τη ξεκάθαρη προώθηση της ιδέας της εμπλοκής των Αμερικανών.

Θυμίζω ότι ο Έιμος Χόκσταϊν είχε δηλώσει (09/06/2016): «προϋπόθεση για να μπορέσει να φτάσει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού, γιατί δεν μπορεί να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου».

15.11 χαρτησ φανου.jpg

Ο χάρτης όραμα Μπάιντεν

Πρώτη η «Σημερινή» με άρθρο του συνάδελφου Μάριου Πούλλαδου 11.6.2019 είχε προβάλει τον περιβόητο Χάρτη (όραμα) Μπάιντεν με αρχιτέκτονα τον Έιμος Χόκσταιν. Ο οποίος χάρτης/όραμα όμως δεν προβλέπει κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας/Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σενάρια επί χάρτου ΗΠΑ για ΑΟΖ

Ο αποκαλυπτικος χάρτης που έδωσαν οι Αμερικανοί σε Ερντογάν, Αναστασιάδη και Νετανιάχου

https://simerini.sigmalive.com/article/2019/6/11/senaria-epi-khartou-epa-gia-aoz/

«…Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε πάντως, πρόσφατα στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι θα τηλεφωνούσε στον Αμερικανό απεσταλμένο των ΗΠΑ Έιμος Χόκσταϊν για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και πως θα έθετε ενώπιόν του και την ιδέα, εάν το επιθυμεί να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Δεν έγινε γνωστό εάν αυτό το τηλεφώνημα έγινε. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι πως θα πρέπει η όποια μεσολάβηση να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι με τις γνωστές διαχρονικές προσεγγίσεις των ΗΠΑ, με τις «ισορροπίες» του τρόμου, οι οποίες στηρίζονται στη λογική του κατευνασμού του ισχυρότερου». (Έγραψε ο συνάδελφος Κ. Βενιζέλος 13.11.2022 «Μοντέλο Λιβάνου και Ισραήλ για Κύπρο και Τουρκία», στο «Φιλελεύθερο»).

Κασουλίδης, Μητσοτάκης, Δένδιας

Όμως, και οι τρείς πιο πάνω, προωθούν ξαφνικά «συντονισμένα» το μοντέλο ισραηλολιβανικής συμφωνίας. Ενώ εκείνο που έπρεπε να αποφάσιζαν πρώτα ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ήταν να κάνουν μια συμφωνία οριοθέτησης Ελλάδας/Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά με τρίτους. Όπως προτείνει και ο Δρ. Καρυώτης, και άλλοι καθηγητές γνώστες περί του θέματος, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτα κοινό θαλάσσιο σύνορο.

(https://hellasjournal.com/2022/11/apo-ton-andrea-ston-kiriako-to-kiknio-asma-tis-prodomenis-aoz-giati-chriastikan-40-chronia-gia-na-katanoisoume-tin-axia-tis/).

«Συμπεράσματα:

1ο. Ο χάρτης Μπάιντεν είναι προϊόν σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν είναι ούτε διαρροή, ούτε αμφισβητήσιμος. Επομένως πρέπει να του δοθεί η δέουσα σημασία πριν να είναι πολύ αργά.

2ο. Ο χάρτης δεν προβλέπει κοινό θαλάσσιο σύνορο Ελλάδας-ΚΔ, και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα για τους εμπνευστές του εάν η ΚΔ συνάψει συμφωνία οριοθέτησης πρώτα με την Τουρκία, όπως προτείνει ο Ι. Κασουλίδης.

3ο. Υπό το πρίσμα των παραπάνω γίνεται αντιληπτό γιατί κατά καιρούς υπάρχουν πιέσεις για άρον-άρον λύσεις στο Κυπριακό οι οποίες δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνισμού εν συνόλω.

4ο. Εάν στο επόμενο διάστημα προκύψει νέα επίσκεψη Χόκσταϊν σε Ελλάδα, ΚΔ ή Τουρκία, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε».

Αντιγραμμένο από το άρθρο εδώ:

https://i-epikaira.blogspot.com/2022/11/blog-post_22.html.

Γιατί κανένας δεν αναφέρεται στον περιβόητο χάρτη όραμα Μπάιντεν/Χόκσταϊν; Και που το πάει ο Ιωάννης Κασουλίδης συγχαίροντας τον Χόκσταϊν για την επιτυχία του με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και πως θα έθετε ενώπιόν του και την ιδέα, εάν το επιθυμεί να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία;

Δικαιολογημένες οι ερωτήσεις της ιστοσελίδας:

i-epikaira.blogspot.com.

«Μήπως όμως ο ΥΠΕΞ της ΚΔ Γ. Κασουλίδης είχε ήδη επικοινωνία με τον Χόκσταϊν μετά την ισραηλολιβανική συμφωνία και το εμφάνισε ότι ο ίδιος θα το επιδιώξει να συζητήσουν μελλοντικά για να μην φανεί ότι κανοναρχείται; Μια σκέψη κάνουμε χωρίς να έχουμε προς το παρόν αποδείξεις... Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι δυο τους έχουν παρελθόν… όπως αποτυπώνεται στην παραπάνω φωτογραφία!».

*Κεντρική φωτογραφία: Photo Cyprus Mail 22.9.2016.