Υγεία

Ψάχνουν τη χρυσή τομή για τη στελέχωση των νοσοκομείων

Επί τάπητος ο βραχνάς της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που ταλαιπωρεί ασθενείς και ιατρικό προσωπικό

Η έντονη δυσαρέσκεια των νοσηλευτών για τη στάση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) απέναντι στα θέματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων απέφερε καρπούς, με τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργάζονται για μια κοινή λύση.

Σημειώνεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, με κοινή ανακοίνωση η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) και ο Κλάδος Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ προειδοποίησαν ότι, σε περίπτωση κήρυξης αδιεξόδου στη στελέχωση των νοσηλευτηρίων, θα μελετήσουν τρόπους αντίδρασης, μη αποκλειομένων και των απεργιακών μέτρων.

Πέντε ολόκληρες ώρες διήρκεσε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (10/11), στην οποία συμμετείχαν οι συντεχνίες των νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ) με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου.

Η συνάντηση ξεκίνησε η ώρα 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε η ώρα 5 το απόγευμα και, όπως φάνηκε, άφησε όλες τις πλευρές ικανοποιημένες με τους εμπλεκομένους να δηλώνουν ότι ήταν από τις πιο εποικοδομητικές συζητήσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα.

Εξουθενωμένοι οι νοσηλευτές

Αρχικά μιλώντας στη «Σημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλη, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές τα τελευταία χρόνια αλλά και στην αδράνεια που επιδείκνυε μέχρι πρότινος ο Οργανισμός για να επιλυθεί το ζήτημα της υποστελέχωσης.

«Δυστυχώς, το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αντί να βελτιωθεί μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια λειτουργίας του ΟΚΥπΥ, έχει επιδεινωθεί. Ακόμη και η πρώτη συμφωνία που είχε γίνει με τον ΟΚΥπΥ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τώρα βρισκόμαστε σε έναν δεύτερο κύκλο συνομιλιών για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο μακρηγορεί. Έχει σχεδόν ένα χρόνο που συζητάμε για τη στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Δηλαδή για το πώς θα λειτουργούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, με πόσες κλίνες και πόσο νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Πετέλη.

Επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα νοσηλευτήρια, με κάποια από αυτά να είναι πιο σοβαρά και άλλα πιο μικρά. «Αυτήν τη στιγμή τα κυριότερα προβλήματά μας αφορούν την υποστελέχωση τμημάτων όπως για παράδειγμα το Παιδιατρικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου, η Εντατική Μονάδα Νεογνών και η Εντατική Μονάδα Παίδων. Μιλάμε για τμήματα που είναι μοναδικά στην Κύπρο τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Τόνισε ότι ο Οργανισμός δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει σωστές συνθήκες στελέχωσης αυτών των τμημάτων. Επιπλέον αναφέρθηκε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού αλλά και στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, όπου την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν μονόωρη στάση εργασίας.

Συνέχισε λέγοντας, «εμείς φωνάζουμε γιατί λόγω αυτής της κατάστασης προκαλείται η επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού. Έχουμε νοσηλευτές που με την επαγγελματική εξουθένωση παρουσιάζουν και οι ίδιοι προβλήματα υγείας και αυτό έχει αντίκτυπο και πάνω στον ασθενή αλλά και πάνω στον Οργανισμό. Άρα η υποστελέχωση είναι αρνητική και για τον ασθενή και για τον νοσηλευτή, αλλά και για τον Οργανισμό».

Διευκρίνισε ότι δύο είναι τα δεδομένα που συζητιούνται τα τελευταία δύο χρόνια. «Για εμάς ευθύνεται ο ίδιος ο Οργανισμός, υπάρχει προσωπικό που μπορεί να προσληφθεί, όμως γίνεται μεγάλη κωλυσιεργία ως προς την πρόσληψη του προσωπικού, αλλά γίνεται και κακή διαχείριση του προσωπικού. Δηλαδή εκεί όπου υπάρχει προσωπικό δεν γίνεται σωστή διαχείριση από τον ίδιο τον Οργανισμό».

Επιπλέον ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έλαβαν πολλές επιστολές από νοσηλευτικό προσωπικό που τους καλούσαν να κάνουν κάτι γιατί δεν αντέχουν άλλο και οι δυνάμεις τους εξαντλούνται.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχαν με τον ΟΚΥπΥ την Πέμπτη (10/11), ανέφερε ότι υπήρξε θετικό αποτέλεσμα από τη συζήτηση αλλά ακόμη υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των εμπλεκομένων.

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ο αριθμός των νοσηλευτών που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε θάλαμο, όμως δεν συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί όλο αυτό.

«Το να πω ότι σε έναν θάλαμο θέλω 30 νοσηλευτές ενώ έχω 20 και να το δεχτούμε και οι δύο πλευρές είναι το ένα το κομμάτι, το άλλο κομμάτι είναι να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί. Θα μετακινηθεί προσωπικό; Θα γίνουν προσλήψεις; Πότε θα γίνουν όλα αυτά;

»Στην επόμενη συνάντηση, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, ευελπιστούμε ότι θα κλείσει το θέμα. Φάνηκε η θέληση να τελειώσει το θέμα της συζήτησης με τη στελέχωση. Αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση, είμαστε ευχαριστημένοι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα», είπε ο κ. Πετέλη.

Ώρες αναμονής για ασθενείς στα ΤΑΕΠ

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, ανέφερε ότι υπάρχει μια συνεχόμενη ταλαιπωρία των ασθενών στα ΤΑΕΠ (Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών).

«Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν προβλήματα με καθυστερήσεις στα ΤΑΕΠ. Υπάρχει συνεχόμενη ταλαιπωρία και πιστεύουμε ότι αυτό είναι λόγω της στελέχωσης. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που προκαλούν τις πολλές ώρες αναμονής. Συνεχώς έχουμε καταγγελίες από ασθενείς που ταλαιπωρούνται στα ΤΑΕΠ περιμένοντας πολλές ώρες», είπε ο κ. Κουλούμας.

Παράλληλα ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν τα προβλήματα υπάρχουν λόγω υποστελέχωσης ή λόγω της κακής διαχείρισης, τονίζοντας πως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει σωστή οργάνωση.

Ερωτηθείς για ποια νοσηλευτήρια λαμβάνουν τις περισσότερες καταγγελίες για καθυστερήσεις ανέφερε ότι οι πλείστες καταγγελίες αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και της Λεμεσού. «Στα Νοσοκομεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και η μεγαλύτερη λίστα αναμονής».

Ευχαριστημένος ο ΟΚΥπΥ από τη συνάντηση

Μετά το τέλος της σύσκεψης με την ΠΑΣΥΝΟ και την ΠΑΣΥΔΥ, δηλώσεις στη «Σ» παραχώρησε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ο οποίος ανέφερε πως στη συντριπτική πλειοψηφία κατέληξαν στα περισσότερα ζητήματα.

Όπως ανέφερε, κατέληξαν και συμφώνησαν στον αριθμό των νοσηλευτών που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε θάλαμο. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος, υπήρξε μια καλή συνεργασία με τις συντεχνίες, ήταν ένας εποικοδομητικός διάλογος. Ήταν από τις καλύτερες συνεδρίες που κάναμε», είπε ο κ. Χαριλάου.

Επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές προσήλθαν με διάθεση να λύσουν τα οποιαδήποτε θέματα.

Συμπλήρωσε ότι θα ξανασυζητήσουν τις επόμενες μέρες για να συμφωνήσουν και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως τον τρόπο υλοποίησης των θεμάτων που αποφάσισαν κατά τη σύσκεψη. «Σύμφωνα με τις κλίνες που διαθέτει ο κάθε θάλαμος θα υπάρχει και η ανάλογη στελέχωση», είπε κλείνοντας ο κ. Χαριλάου.