Διεθνή

Nord Stream: Έρευνες επιβεβαιώνουν το σαμποτάζ

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στους αγωγούς Nord Stream, λέει η Σουηδία

Οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη εκρηκτικών στο σημείο των κατεστραμμένων αγωγών Nord Stream, επιβεβαιώνοντας ότι είχε σημειωθεί εκτεταμένη δολιοφθορά, δήλωσε ένας Σουηδός εισαγγελέας την Παρασκευή.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερεις οπές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Δανία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

«Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε πολλά από τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή.

«Η έρευνα είναι εξαιρετικά περίπλοκη και περιεκτική. Η συνεχιζόμενη έρευνα θα καθορίσει αν μπορούν να εντοπιστούν τυχόν ύποπτοι», πρόσθεσε.

Η εισαγγελία αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι είχαν καταγράψει δονήσεις σε άμεση γειτνίαση με τις διαρροές και ότι τα σήματα δεν έμοιαζαν με αυτά από σεισμούς.

Οι ρωγμές στους υποθαλάσσιους αγωγούς στις 26 Σεπτεμβρίου, με την εκτόξευση αερίου στον ωκεανό που βγήκε με φυσαλίδες στην επιφάνεια την εβδομάδα που ακολούθησε, πυροδότησαν προειδοποιήσεις για δημόσιο κίνδυνο και φόβους για περιβαλλοντική ζημιά.

Ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό Nord Stream 1, ανέφερε στις 18 Οκτωβρίου η σουηδική καθημερινή εφημερίδα Expressen, αφού κινηματογράφησε, όπως είπε, τις πρώτες δημοσιοποιημένες εικόνες της ζημιάς.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι το βρετανικό ναυτικό ανατίναξε τους αγωγούς, έναν ισχυρισμό που το Λονδίνο είπε ότι ήταν ψευδής και είχε σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία.