Υγεία

Τιμούμε τους μικρούς και μεγάλους ήρωες που κερδίζουν καθημερινά μάχες

Ο ΟΚΥπΥ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Περίπου 11,9% των νεογνών στην Κύπρο γεννιούνται πρόωρα, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά την προωρότητα. Ο ΟΚΥπΥ αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στυλοβάτη στον τομέα της υγείας και ως ο μεγαλύτερος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των μητέρων, παιδιών και επαγγελματιών υγείας, παρέχοντας συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) που διαθέτει.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, με σύνθημα «Η αγκαλιά του γονέα: Μια ισχυρή θεραπεία», ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας υλοποιεί διάφορες ενέργειες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και αναδεικνύει παράλληλα το έργο που επιτελούν οι ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Στόχος του προσωπικού των δύο μονάδων είναι η μείωση χωρισμού μητέρας-νεογνού, η μείωση της εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια νοσηλείας, η μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας, η μείωση της διαρκείας νοσηλείας, η βελτίωση του νευρολογικού αποτελέσματος, η μείωση των μακροχρόνιων βλαβών και νευροαναπτυξιακής αναπηρίας και η μείωση νοσηλείας για χρόνια νοσηρότητα.

Η ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου αποτελεί το μοναδικό παγκύπριο κέντρο εντατικής νοσηλείας νεογνών επιπέδου ΙΙΙ, και είναι κέντρο αναφοράς για όλα τα σοβαρά περιστατικά με προβλήματα που σχετίζονται με την προωρότητα. Η ΜΕΝΝ δέχεται παραπομπές πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών από τις 22/23 εβδομάδες ηλικίας κύησης μέχρι και την 14η μέρα ζωής, ενώ επίσης αντιμετωπίζονται περιστατικά με παιδοχειρουργικά, παιδοκαρδιολογικά, παιδονευρολογικά, μεταβολικά, γενετικά και λοιπά προβλήματα που εκδηλώνονται κατά τη νεογνική περίοδο. Εξίσου αξιόλογο είναι και το έργο της ΜΕΝΝ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού που καλύπτει τις ανάγκες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης πασχόντων τελειόμηνων ή πρόωρων νεογνών, υπηρεσίες οι οποίες δεν παρέχονται από άλλο νοσηλευτήριο της περιοχής. Το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στις δύο ΜΕΝΝ αντικατοπτρίζεται και σε αριθμούς με τις δύο μονάδες να καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας νεογέννητων παιδιών να ανέρχεται στους 1,5 θανάτους ανά 1000 γεννήσεις.

Σταθερή προτεραιότητα του ΟΚΥπΥ παραμένει η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας με συνεχείς επενδύσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό και στην ενίσχυση του διεπιστημονικού προσωπικού των Μονάδων με στόχο τη διασφάλιση υγιούς ζωής για όλα τα παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στον ακόλουθο σύνδεσμο https://shso.org.cy/