Πολιτισμός

ART AERI: Γκρέις Κέλι

Η Γκρέις Πατρίσια Κέλι, πριγκίπισσα του Μονακό, γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1929 και πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1982. Γνωστότερη ως Γκρέις Κέλι, ήταν βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός για την ταινία «Η χωριατοπούλα». Τον Απρίλιο του 1956 η Κέλι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ' του Μονακό και έκτοτε αποκαλείτο Η Αυτής Γαλήνια Υψηλότης, πριγκίπισσα του Μονακό ή πιο απλά Πριγκίπισσα Γκρέις. Στα έξι χρόνια που η Κέλι εργάστηκε στο Χόλιγουντ, γύρισε μόνο 11 ταινίες, εντούτοις κατατάσσεται στις πιο πολυαγαπημένες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ και το όνομά της αποτελεί συνώνυμο του στυλ, της ακτινοβολίας και της χάρης. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 13η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Η Γκρέις Κέλι γεννήθηκε σε ρωμαιοκαθολική οικογένεια, ήταν εύπορη, καθώς ο τρεις φορές ολυμπιονίκης στο άθλημα της κωπηλασίας πατέρας της, που είχε τη μεγαλύτερη επιχείρηση οικοδομικών υλικών στην ανατολική ακτή, ήταν αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος.

Το 1955 στο Φεστιβάλ των Καννών γνώρισε τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ' του Μονακό, με τον οποίον κράτησε για μήνες επικοινωνία. Επιστρέφοντας στη Αμερική γύρισε την ταινία «Ο Κύκνος», όπου πλάι στον Άλεκ Γκίνες υποδύθηκε μια πριγκίπισσα. Η ταινία ήταν προφητική και η ζωή μιμήθηκε την τέχνη, καθώς ο Ρενιέ μετά το τέλος των γυρισμάτων την ζήτησε σε γάμο. Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας καθυστέρησε την κυκλοφορία της μέχρι την ημέρα του γάμου της Κέλι με τον Ρενιέ. Το 1956 είχε προβληθεί και η προτελευταία της ταινία το «Υψηλή κοινωνία».

Ο πρίγκιπας Ρενιέ και η πριγκίπισσα Γκρέις απέκτησαν τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Καρολίνα, τον πρίγκιπα Αλβέρτο και την πριγκίπισσα Στεφανί. Μετά τον γάμο ο Ρενιέ απαγόρευσε την προβολή των φιλμ της Κέλι.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1982, ενώ επέστρεφε οδικώς μαζί με την 17χρονη κόρη της Στεφανί, από το εξοχικό τους στην επαρχία, σε έναν δρόμο με στροφές, η πριγκίπισσα Γκρέις υπέστη ένα ξαφνικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της και να ρίξει το αυτοκίνητο από βουνοπλαγιά ύψους 37 μέτρων. Η κόρη της καθόταν στη θέση του συνοδηγού και προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, αλλά μάταια. Το σώμα της Γκρέις ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο, αλλά είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα και είχε πέσει σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μονακό, όπου της διαγνώστηκε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Η οικογένειά της, μία ημέρα μετά αποσυνέδεσε τον μηχανισμό που την κρατούσε στη ζωή. Η κόρη της Στεφανί είχε υποστεί σοβαρό κάταγμα στην αυχενική μοίρα και αναγκάστηκε να φορέσει κολάρο, ενώ λόγω της κατάστασής της δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την κηδεία της μητέρας της.

Η κηδεία της έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Μονακό. Την κηδεία της παρακολούθησαν από την τηλεόραση 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο πρίγκηπας Ρενιέ, που δεν ξαναπαντρεύτηκε, κηδεύτηκε στο πλευρό της μετά τον θάνατό του το 2005.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία