Κυπριακό

Τα Ην. Έθνη προωθούν προτάσεις για τον έλεγχο της «νεκρής ζώνης» από τους Τουρκοκυπρίους

Εισήγηση να δώσουν οι Ελληνοκύπριοι τα χωράφια τους για καλλιέργεια σε Τουρκοκύπριους για να γλιτώσουν από την απειλή των Αττίλων και αποστομωτική απάντηση: «Δεν είμαστε προδότες»!

Πρωτοφανής πρόταση προς Ελληνοκύπριους γεωργούς, για να λυθεί το πρόβλημα της καλλιέργειας χωραφιών στη «νεκρή ζώνη», διατυπώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Ένας από τους επικεφαλής αξιωματικούς της Ειρηνευτικής Δύναμης -του οποίου το όνομα κατέχουμε- εισηγήθηκε σε Ελληνοκύπριο γεωργό να βρει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνάδελφοί του, Τουρκοκυπρίους με τους οποίους να συνεργαστούν, προκειμένου οι Τουρκοκύπριοι να καλλιεργούν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων για να μη δημιουργούνται προβλήματα και να κινδυνεύει η ζωή τους, την οποία τα Ην. Έθνη δεν μπορούν να εγγυηθούν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ελληνοκύπριος γεωργός απάντησε στον αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι αρνείται να διαπράξει προδοσία και ότι θα συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη του, όπως έπραττε τα δέκα τουλάχιστον τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως εάν θα τεθεί η ζωή του σε κίνδυνο. Ανάλογη ήταν και η στάση Κοινοτικών Αρχών της περιοχής.

Όπως τονίζεται από γεωργούς και άλλους παράγοντες των Κοινοτικών Αρχών της περιοχής, η οποία εκτείνεται από τον Αστρομερίτη ώς το Μάμμαρι προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα, που είναι συναφές με τη στάση του αξιωματικού της Ειρηνευτικής Δύναμης, ο οποίος εισηγήθηκε να δοθούν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων για καλλιέργεια από τους Τουρκοκύπριους. Η στάση χαρακτηρίζεται ως προκλητική. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι εν λόγω προτάσεις του αξιωματικού της Ειρηνευτικής Δύναμης οδηγούν στο εξής: Πρόκειται για σχέδιο, που είναι εν γνώσει του Ειδικού Απεσταλμένου των Ην. Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, και παραδίδει εκ των πραγμάτων μεγάλο τμήμα της «νεκρής ζώνης» στον έλεγχο του ψευδοκράτους μέσω Τουρκοκύπριων γεωργών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.