Υγεία

Στο περίμενε για την ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ

Ο ΟΑΥ επικεντρώνεται αυτήν τη στιγμή στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους

Κωλυσιεργία παρατηρείται στη διαδικασία για ένταξη των ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στο ΓεΣΥ.

Αρχές του νέου έτους εκπνέει το χρονοδιάγραμμα για εισαγωγή των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων που είναι συμβεβλημένα στο ΓεΣΥ, με τις διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η νομοθεσία προνοεί την ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσοκομείων σε όλες τις επαρχίες, με τον Οργανισμό να έχει δώσει προτεραιότητα στη Λευκωσία. Τις τελευταίες ημέρες ο ΟΑΥ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Απολλώνειο Νοσοκομείο σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία.

Την ίδια ώρα, σε στασιμότητα παραμένουν οι διαβουλεύσεις για τα άλλα δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το νοσοκομείο Άγιος Ραφαήλ στη Λάρνακα και τον Ευαγγελισμό στην Πάφο, αφού μέχρι σήμερα δεν προγραμματίστηκε καμία νέα συνάντηση.

Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Μάριος Καραϊσκάκης, ως Σύνδεσμος δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις διαβουλεύσεις του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αφού, όπως διευκρίνισε, ο Οργανισμός επέλεξε να επικοινωνήσει απευθείας με τα νοσηλευτήρια αντί μέσω του Συνδέσμου.

Επισήμανε ότι «ο ΟΑΥ είχε μεμονωμένες επαφές με κάποια νοσηλευτήρια και συγκεκριμένα αυτήν τη στιγμή είναι σε επαφές με το Απολλώνειο Νοσοκομείο».

Εξήγησε ότι «θα έπρεπε να γίνει συζήτηση μέσω του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων για να τεθούν κάτω οι αρχές της λειτουργίας ιδιωτικών ΤΑΕΠ και οποιοδήποτε νοσηλευτήριο έχει τις προϋποθέσεις για ένταξη του ΤΑΕΠ του στο σύστημα να μπορεί να το κάνει».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ως Σύνδεσμος θέλουν να υπάρξει μια πραγματική διαβούλευση για να τεθούν τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούνται, ώστε οποιοδήποτε νοσηλευτήριο από τον ιδιωτικό τομέα θέλει να εντάξει τα ΤΑΕΠ του να μπορεί να το πράξει.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπάρχει και το θέμα της αποζημίωσης, το οποίο πρέπει ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Κέντρο αναφοράς» το Απολλώνειο

Κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες επικεντρώθηκαν στο Απολλώνειο Νοσοκομείο.

«Τους κάναμε μια πρόταση και την εξέτασαν, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα ποσό. Από πλευράς του το Απολλώνειο Νοσοκομείο εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς, τους οποίους θα εξετάσουμε για να δούμε κατά πόσον αληθεύουν και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Υπάρχει μια απόκλιση αλλά υπάρχει καλή διάθεση», είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι σε μια με δύο εβδομάδες θα έχουν ξανά συνάντηση, με τον ίδιο να είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια με τα οποία είχαν διαβουλεύσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είχαμε κάνει μια προκαταρκτική κουβέντα με τον Άγιο Ραφαήλ στη Λάρνακα και τον Ευαγγελισμό στην Πάφο, που είναι τα δύο νοσηλευτήρια τα οποία μπορούν να βάλουν τις Πρώτες Βοήθειές τους στο ΓεΣΥ, αλλά δεν ξαναμιλήσαμε. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις με το Απολλώνειο και μετά θα προχωρήσουμε».

Ανέφερε ότι το Απολλώνειο για τον ΟΑΥ θα λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς και θα είναι 24ωρο. «Θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτό γιατί το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλύψει και τα έκτακτα περιστατικά».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «στόχος είναι το Mediterranean -το οποίο έχει ήδη εντάξει το ΤΑΕΠ του στο ΓεΣΥ- μαζί με το Απολλώνειο να καλύπτουν όλες τις επαρχίες. Δηλαδή το Απολλώνειο να καλύπτει Αμμόχωστο, Λάρνακα και Λευκωσία και το Mediterranean να καλύπτει Λεμεσό και Πάφο. Γι’ αυτό μας απασχολεί περισσότερο το Απολλώνειο, επειδή είναι μεγάλο και θα μπορεί να κάνει τα πάντα.

»Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε κάποια στιγμή, αλλά δεν είμαστε ακόμη κοντά σε συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι δεν θα τα βρούμε, ακόμη υπάρχουν διαφορές αλλά πάντα έτσι ξεκινά μια διαβούλευση, πιστεύω ότι θα βρούμε τον τρόπο να μικρύνουμε τις διαφορές».

Ερωτηθείς για την προθεσμία, η οποία είναι μέχρι αρχές του νέου χρόνου, είπε ότι από τη στιγμή που βρίσκονται σε διαβούλευση και υπάρχει προσπάθεια, κατά τη άποψη του, θα υπάρξει παράταση, αφού, όπως διευκρίνισε δεν υπήρξε επίσημη απόφαση. «Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πάρει προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη απόφαση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι αν «κλειδώσει» η συμφωνία με το Απολλώνειο Νοσοκομείο θα είναι ένα σημαντικό βήμα, αφού διαθέτει και εξειδικευμένη πτέρυγα παιδοκαρδιοχειρουργικού.

ΤΑΕΠ για παιδιά πριν από το τέλος του χρόνου

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες και για τη λειτουργία Τμήματος Πρώτων Βοηθειών για παιδιά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των εμπλεκόμενων φορέων είχαν τεθεί δύο θέσεις, είτε δηλαδή το Τμήμα Ατυχημάτων να στεγαστεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπως προνοεί ο σχεδιασμός αναβάθμισης του νοσοκομείου, είτε να δημιουργηθεί ξεχωριστό τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ως προσωρινή λύση επικράτησε η θέση τού να στεγαστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Όπως είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, μετά από ενδελεχή μελέτη αποφασίστηκε το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά να λειτουργήσει προσωρινά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, δίπλα από το υφιστάμενο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να πετύχει τον στόχο, προχωρεί τις διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

«Στόχος είναι μέχρι τέλος αυτού του χρόνου ή αρχές του επόμενου να ξεκινήσει το προσωρινό ΤΑΕΠ για παιδιά, που θα είναι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», είπε ο κ. Αθανασίου.