Αναλύσεις

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Διαφορά ασφαλείας για Χριστοδουλίδη – «Βρίσκει τοίχο» στο 20% ο Αβέρωφ

Διαφορά ασφαλείας με μικρή πτώση για τον Νίκο Χριστοδουλίδη καταγράφει η νέα δημοσκόπηση του Σίγμα – Παραμένει κολλημένος κάτω από 20% ο Αβέρωφ, ενώ μικρή άνοδο καταγράφει ο σταθερά τρίτος Ανδρέας Μαυρογιάννη

Συνέχεια των προηγούμενων δημοσκοπήσεων χωρίς κάποια «συνταρακτική» αλλαγή του προεκλογικού σκηνικού, έβγαλε η χθεσινή 4η μεγάλη δημοσκόπηση που παρουσίασε το ΣΙΓΜΑ στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές.


Πρόθεση ψήφου Α' γύρος

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξακολουθεί να έχει προβάδισμα ασφαλείας στον Α’ γύρο. Καταγράφει ωστόσο μια σταθερή μικρή πτώση που από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο μεταφράζεται σε σμίκρυνση της διαφοράς με τον 2ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά περίπου 6%. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξακολουθεί να μην μπορεί να ξεπεράσει το 20% και να εκμεταλλευτεί τις όποιες απώλειες του κ. Χριστοδουλίδη. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρά τη σταθερή μικρή του άνοδο, δεν «ξεκολλά» απ’ την 3η θέση που θα του εξασφαλίσει το πέρασμα στον Β’ γύρο.

Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ που από το 2.2% έφτασε στο 4%, όπως και η σταθερή παρουσία του Αχιλλέα Δημητριάδη στο 4.2%.

πρόθεση ψήφου1.PNG



Οι διαφορές που επισημαίνονται πιο πάνω, λαμβάνοντας υπόψη την αναγωγή, φαίνεται πως μεγαλώνουν.

αναγωγή α' γύρος.PNG





Σενάρια β' γύρου

Το προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη γίνεται ακόμα πιο ευρύ σε περίπτωση που περάσει στον Β’ γύρο, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, παίρνει την νίκη με 24 μονάδες διαφορά από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και με 28, από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

χριστοδουλίδης β' γύρος.PNG

Σε περίπτωση που στον β’ γύρο περάσουν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει ελαφρύ προβάδισμα, 2%.

β' γύρος αβέρωφ - μαυρογιάννης.PNG



Παράσταση Νίκης

Στην κάρτα με την Παράσταση Νίκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται ότι κερδίζει περισσότερο έδαφος όσο κοντεύει η μέρα των εκλογών, αφού περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Από το 50% που βρισκόταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, έφτασε μέσα σε ένα μήνα στο 58%.

παράσταση νίκης.PNG



Συσπειρώσεις

Στις συσπειρώσεις, φαίνεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξακολουθεί να μαζεύει ψηφοφόρους απ’ όλο σχεδόν το εκλογικό φάσμα. Ωστόσο οι μετρήσει δείχνουν πως για το κρίσιμο κομμάτι των Συναγερμικών Ψηφοφόρων, υπάρχει μια μικρή αλλά σταθερή απώλεια περίπου 2% σε κάθε μέτρηση, τους τελευταίους μήνες. Αυτό το 2% που χάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τους συναγερμικούς ψηφοφόρους, φαίνεται ότι το κερδίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου που από το 46% της πρόπερασμένης δημοσκόπησης, έφτασε στο 48% στην περασμένη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου και τώρα είναι στο 50%. Εξέλιξη για τον κ. Νεοφύτου, θετική μεν, ανεπαρκής δε, αφού στον τελικό (δημοσκοπικό) απολογισμό, η διαφορά από τον κ. Χριστοδουλίδη παραμένει αρκετά μεγάλη.

Η συσπείρωση των Ακελικών ψηφοφόρων γύρω από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη φαίνεται και στην χθεσινή δημοσκόπηση πως βελτιώνεται και επίσης είναι σταθερά σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι συμβαίνει με τους ανθυποψηφίους του και τα βασικά κόμματα που τους στηρίζουν. Ωστόσο το κρίσιμο συμπέρασμα παραμένει: παρά την βελτιωμένη συσπείρωση, οι Ακελικοί ψηφοφόροι από μόνοι τους, δύσκολα μπορούν να πετύχουν πρόκριση του κ. Μαυρογιάννη για τον β’ γύρο.

συσπειρώσεις.PNG




Θέλουν ενότητα αλλά δεν πιστεύουν ότι είναι εφικτή

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κάρτες στις οποίες οι ερωτηθέντες απαντούν για το αν επιθυμούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ευρείας αποδοχής. Οι θετικές απαντήσεις είναι υπερδιπλάσιες των αρνητικών. Ωστόσο οι ίδιοι ερωτηθέντες θεωρούν πως παρά την επιθυμία τους, μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι εφικτή.

κυβέρνηση εθνικής ενότητας.PNG

κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.PNG


«Χάλια» η προεκλογική

Αρνητικό έως πολύ αρνητικό πρόσημο βάζουν οι ερωτηθέντες στην ποιότητα της προεκλογικής εκστρατείας.

χάλια προεκλογική.PNG

απο.PNG

καχυποψία.PNG



Η ταυτότητα της δημοσκόπησης

ταυτότητα δημοσκόπησης.PNG