Περιβάλλον

Μητσοτάκης: Εξετάζουμε νέα σύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου για μεταφορά φθηνής ενέργειας

Κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Προέδρων της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με θέμα τον συντονισμό δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη «να συνεργαστούμε περαιτέρω όσον αφορά την ενεργειακή διασύνδεση»

Τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

>> Γκουτέρες: Είμαστε καταδικασμένοι χωρίς συμφωνία για το περιβάλλον

Κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των Προέδρων της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με θέμα τον συντονισμό δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη «να συνεργαστούμε περαιτέρω όσον αφορά την ενεργειακή διασύνδεση».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «εξετάζουμε, με τον Πρόεδρο Σίσι, να αναπτύξουμε μια νέα, σημαντική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ώστε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές -που θα παράγεται σε αυτό το μέρος του κόσμου- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές που αποζητούν πιο φθηνή ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ».

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Κέρι συζητήθηκε η συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για την επίτευξη του στόχου περί μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών έως το 2050, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την προετοιμασία της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 στην Ελλάδα, αλλά και για τη στήριξη της χώρας μας στην πρωτοβουλία «Green Shipping Challenge» των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας -της μεγαλύτερης στον κόσμο- για την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων στον τομέα.

Η πρωτοβουλία «Green Shipping Challenge», που ανακοινώθηκε κατά την COP27, έχει στόχο την ενθάρρυνση κυβερνήσεων, λιμένων και ναυτιλιακών εταιρειών να προχωρήσουν με συγκεκριμένα βήματα στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού τομέα, το αργότερο έως το 2050.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμα τον κ. Κέρι για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας και για τη μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας που συνδέει την Αφρική και την ανατολική Μεσόγειο με την ανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο των εργασιών της COP27, ο πρωθυπουργός συμπροήδρευσε, μαζί με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης και προεδρεύοντα στην Αφρικανική Ένωση, Macky Sall, στη στρογγυλή τράπεζα υψηλού επιπέδου για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό.

Στις τοποθετήσεις του υπογράμμισε ότι η περιορισμένη πρόσβαση στο καθαρό νερό και οι ξηρασίες συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, προσθέτοντας πως τα φαινόμενα αυτά αγγίζουν ολόκληρη η Μεσογειακή λεκάνη. Τόνισε ότι οι ξηρασίες αποτελούν μία πολυεπίπεδη πρόκληση που συμβάλλει σε μεταναστευτικές ροές και μετακινήσεις πληθυσμών και επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν συνεργασίες και κοινές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων.



Απόστολος Χονδρόπουλος, athina984.gr