Κόμματα

Σαρρής: Πρόταση στον Αβέρωφ για σύσταση Αρχής Ελέγχου των εταιριών δημοσκοπήσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Σφάλματα και λανθασμένη τήρηση του κώδικα δεοντολογίας δημοσκοπήσεων εντοπίζει ο σύμβουλος και αναλυτής εκλογών του επιτελείου Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Σαρρής.

Πρόταση στον Αβέρωφ Νεοφύτου για σύσταση ανεξάρτητης Αρχής για επίβλεψη και έλεγχο των εταιριών που διεξάγουν δημοσκοπήσεις, θα απευθύνει ο σύμβουλος και αναλυτής εκλογών του επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής βρέθηκε χθες στο στούντιο της εκπομπής «Χωρίς Περιστροφές» ως εκπρόσωπος του επιτελείου του κ. Νεοφύτου, κατά την παρουσίαση της4ης μεγάλης δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ.

Σχολιάζοντας την έρευνα που παρουσιαζόταν χθες, υπογράμμισε πως διαπιστώνεται ότι κατά την ανάγνωση και παρουσίαση των δημοσκοπήσεων γίνονται σφάλματα και δεν τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας του σχετικού ευρωπαϊκού κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Διαφορά ασφαλείας για Χριστοδουλίδη – «Βρίσκει τοίχο» στο 20% ο Αβέρωφ

Στην Πινδάρου και στο επιτελείο Αβέρωφ, σέβονται και αναγνωρίζουν την αξία των δημοσκοπήσεων, «νοουμένου όμως ότι αυτές διαβάζονται και παρουσιάζονται σωστά», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Σε ερώτηση του Γιάννη Καρεκλά, αν η αναφορά του αφορά τη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ ή γενικώς τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Σαρρής τόνισε πως μιλά γενικά, ωστόσο και στην χθεσινή δημοσκόπηση εντόπισε όπως είπε κάποια λάθη.

Αυτά έχουν να κάνουν σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαρρή, με τους ερωτηθέντες που, ναι μεν απαντούν στη δημοσκόπηση ωστόσο δεν είναι βέβαιοι αν θα πάνε να ψηφίσουν. Επιπλέον, όπως είπε, εντοπίζεται σφάλμα σε ότι άφορά τις αναλύσεις υποσυνόλων –«στις οποίες δίνεται μεγάλη σημασία», με πολύ μικρή στατιστική βάση. Και αυτό γίνεται χωρίς να τονίζεται το στατιστικό σφάλμα και οι επιφυλάξεις, συνέχισε.

Τα σφάλματα αυτά ως προς την ανάγνωση και παρουσίαση των δημοσκοπήσεων, όπως είπε ο κ. Σαρρής, «γίνονται μάλιστα σε χρονική περίοδο πριν κάποια κόμματα να πάρουν τις αποφάσεις τους για επιλογή υποψηφίων».

Νύξη και για τις «μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις» που παρουσιάζονται σε δημοσκοπήσεις διαφορετικών εταιριών, έκανε επιπλέον ο κ. Σαρρής, σχολιάζοντας πως «είναι εύλογα τα ερωτήματα του κόσμου, γιατί να υπάρχουν αυτές οι αλλαγές».

Με βάση τα πιο πάνω, κατέληξε ο κ. Σαρρής, θα προχωρήσει ο ίδιος προσωπικά, σε υποβολή πρότασης στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ για σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου και Επίβλεψης των εταιριών δημοσκοπήσεων. Έργο της Επιτροπής αυτής θα είναι ο έλεγχος για την τήρηση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας, την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών με εναρμονισμένο τρόπο προκειμένου να μειωθούν οι αποκλείσεις μεταξύ των δημοσκοπήσεων και τέλος, την επαλήθευση της γνησιότητας των δημοσκοπηκών ευρημάτων.

Βίντεο (στο 1:36:00)