Υγεία

Δεν αποφάσισαν μέτρα οι επιδημιολόγοι - Εστιάζει στους εμβολιασμούς το Υπουργείο

Χατζηπαντέλα: «Θα επικεντρωθούμε στην προώθηση του εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών και ειδικά στα άτομα που είναι στις κλειστές δομές και στα γηροκομεία»

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με τα Μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε λόγω της αύξησης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα κρούσματα Covid-19 και στις νοσηλείες.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε πως σήμερα «δόθηκε η ευκαιρία στους επιστήμονες να ενημερωθούν με περισσότερα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά στις νοσηλείες και στον αριθμό των κρουσμάτων. Έγινε μια εξαιρετική συνάντηση ανάμεσα στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα βήματα: Θα επικεντρωθούμε στην προώθηση του εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών και ειδικά στα άτομα που είναι στις κλειστές δομές και στα γηροκομεία, άρα θα αναλάβει δράση το Υπουργείο Υγείας μαζί με την Επιτροπή Εμβολιασμών να προωθηθεί ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές και στα γηροκομεία, όπως επίσης θα ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμών σε ορεινές κοινότητες, όπου είχαμε αρκετή επιτυχία πέρσι, και συγκεκριμένα σε χωριά όπως την Πάχνα και το Παλαιχώρι. Επίσης συμφωνήσαμε να σταλεί ένα ενημερωτικό δελτίο στους προσωπικούς ιατρούς όσον αφορά στα αντιιικά φάρμακα, που όπως φαίνεται αυτά τα αντιιικά φάρμακα δεν χορηγούνται στους ασθενείς έγκαιρα, όπως επίσης και να ενημερώσουμε τους προσωπικούς ιατρούς πως πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς άνω των 60 και τους ευάλωτους ασθενείς τους πως πρέπει να εμβολιαστούν με την 4η δόση, ώστε να μην έχουμε περισσότερες νοσηλείες. Αυτά ήταν τα σημαντικά που είπαμε σήμερα. Το Υπουργείο Υγείας βλέπει την εικόνα καθημερινά, δεν εφησυχάζουμε, πρέπει όλοι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής όπως επίσης και να εμβολιαστούμε με την 4η δόση».

Από πλευράς του ο Γιώργος Νικολόπουλος, εκ μέρους Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ανέφερε ότι σήμερα ήταν μια πραγματικά εξαιρετική συνάντηση, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Τόνισε ότι «το βασικό μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι πως δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σε κάθε περίπτωση επαγρύπνηση». «Υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες εστιάζουν στον εμβολιασμό, στα αποτελεσματικά φάρμακα, και ευελπιστούμε πως μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη συνέχεια», κατέληξε.