Επιχειρείν

Τράπεζα Κύπρου: Για την κοινωνία και την Κύπρο

Ηγείται της οικονοµικής, κοινωνικής και ψηφιακής εξέλιξης της Κύπρου µε σηµείο αναφοράς το «Κοινό Κυπρίων»

H Τράπεζα Κύπρου συγκαταλέγεται ανάµεσα στους σηµαντικότερους οργανισµούς µε στενές και σταθερές σχέσεις µε τον λαό και την κοινωνία της Κύπρου, βασιζόµενη σε αξίες δυνατές όπως η ακεραιότητα, η αξιοπιστία, η συνεργασία, ο επαγγελµατισµός και η καινοτοµία.

Το µεγαλύτερο και αρχαιότερο χρηµατοοικονοµικό ίδρυµα του νησιού, µε ρίζες από το 1899, ιστορικά συνδέει τις δραστηριότητές του και τη συνεισφορά του στον τόπο, µε την ιστορία των ανθρώπων της χώρας, σε στιγµές σηµαντικών γεγονότων και µεγάλων προκλήσεων.

Χαράσσοντας µια νέα πορεία εστιασµένη στον ψηφιακό µετασχηµατισµό, µε κύριο όραµα τις σταθερές σχέσεις εµπιστοσύνης µε τους πελάτες της, η Τράπεζα µεταµορφώνεται, επενδύει στην τεχνολογία και προσφέρει µια µεγάλη γκάµα νέων προϊόντων και υπηρεσιών (χρηµατοπιστωτικά, επενδυτικά και ασφαλιστικά), παραδοσιακά και ψηφιακά, διαδραµατίζοντας έναν ηγετικό ρόλο στην πορεία της οικονοµικής ανάπτυξης της χώρας.

Η σταθερή αξία

Ταυτόχρονα, δηµιουργεί µια σταθερή αξία για τους µετόχους της, παρέχει ένα περιβάλλον εξέλιξης και προόδου για το προσωπικό της και λειτουργεί ως κινητήριoς δύναµη για την κοινωνία του νησιού, προσφέροντας στη βάση των αρχών της Βιώσιµης Ανάπτυξης και της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Η Τράπεζα δηµιουργήθηκε, µεγάλωσε και διεύρυνε τους ορίζοντές της, σε σηµαντικές στιγµές της κυπριακής ιστορίας.

Η γέννηση

Το 1899, µια οµάδα Κυπρίων οραµατιστών και διορατικών ανθρώπων, µε πρωτεργάτη τον Ιωάννη Οικονοµίδη, πιστεύοντας στην ιδέα της αποταµίευσης και του Συνεργατισµού, ίδρυσαν το Ταµιευτήριο «Η Λευκωσία». ∆εκατρία χρόνια µετά, τον Φεβρουάριο του 1912, οι µέτοχοι υπόγραψαν το συµβόλαιο για µετατροπή του «Ταµιευτηρίου» σε «ανώνυµον εταιρείαν» υπό την επωνυµία Τράπεζα Κύπρου.

Το 1943, η Τράπεζα µε σύνθηµα «Η Κύπρος διά τους Κυπρίους», µε µια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή, πέτυχε τη συγχώνευσή της µε τραπεζικά ιδρύµατα άλλων πόλεων, φέρνοντας αλλαγές στη δοµή του κυπριακού τραπεζικού συστήµατος. Υιοθετώντας το αρχαίο χάλκινο κυπριακό νόµισµα µε την επιγραφή «Κοινό Κυπρίων», η Τράπεζα Κύπρου γεννιέται.

Το µεγάλο της βήµα, επίσης πρωτοποριακό για την εποχή της, ήλθε το 1955, όταν η Τράπεζα επιχείρησε να διευρύνει τις δραστηριότητές της εκτός συνόρων, ανοίγοντας κατάστηµα στο Λονδίνο.

Η αναδιοργάνωση

Τη δεκαετία του 1970 το Συγκρότηµα αναδιοργανώθηκε και ακολούθησε επίσης µια πρωτοπόρα πορεία για τα δεδοµένα της Κύπρου και τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα.

Χρονιά σταθµός ήταν το 1974. Η Τράπεζα διαδραµάτισε τον πραγµατικό της ρόλο ως υποστηρικτής του λαού, των επιχειρήσεων και της οικονοµίας γενικότερα.

Στις δεκαετίες που ακολουθούν, επεκτείνει το δίκτυό της σε όλον τον κόσµο χτίζοντας ένα διεθνές προφίλ και ενδυναµώνοντας την ισχύ και την οικονοµική της εµβέλεια. Το 1991 εγκαινιάζει το πρώτο της κατάστηµα στην Ελλάδα.

Την ίδια περίοδο δηµιουργεί έργα για την κοινωνία αφήνοντας το κοινωνικό της αποτύπωµα στον Πολιτισµό και την Υγεία, µε κύρια την ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύµατος Τράπεζας Κύπρου (1984) και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου (1996).

2.12.2022.2.jpg

Η επέκταση

Παραµονές του 21ου αιώνα βρίσκουν την Τράπεζα Κύπρου στο Χρηµατιστήριο Αθηνών µε την εισαγωγή της µετοχής της, ταυτόχρονα µε επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, τη Ρουµανία και την Ουκρανία.

Το 2008 η χρηµατοοικονοµική κρίση δείχνει τα δόντια σε όλες τις χώρες. Η Τράπεζα Κύπρου, µε δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων, αρχίζει να δέχεται τριγµούς.

Το αποκορύφωµα ήλθε τον Μάρτιο του 2013, όταν το Eurogroup αποφάσισε τη «διάσωση µε ίδια µέσα» (bail-in) και την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου.

Η Λαϊκή Τράπεζα κλείνει και οι ασφαλισµένες καταθέσεις και τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και δάνειά της µεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου. Ταυτόχρονα, αναλαµβάνει το δυσβάστακτο ποσό των €9 δισ. του ELA, το οποίο και καταφέρνει να αποπληρώσει εντός 4 ετών.

Καθοριστική για την πορεία ανάκαµψης αποδεικνύεται η αύξηση του µετοχικού της κεφαλαίου ύψους €1 δισ. το 2014 µε τη συµµετοχή ξένων επενδυτών.

Το Ιανουάριο του 2017, 4 σχεδόν χρόνια από τις σαρωτικές αλλαγές στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, και βελτιώνοντας την ποιότητα του ισολογισµού της, εισάγει τις µετοχές της ως Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company στο Χρηµατιστήριο Αξιών του Λονδίνου.

2.12.2022.3.jpg

Η ψηφιακή εποχή

Απ’ εκεί και πέρα µια νέα πορεία αρχίζει, µε τη συνεχή ενεργό συµµετοχή της στην οικονοµική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. Ο οργανισµός, που συνδέεται µε την ιστορία, τους αγώνες και τις µεγάλες κατακτήσεις του κυπριακού λαού, πρωτοστατεί δυναµικά στην ψηφιακή µεταµόρφωση του νησιού. Μέσα από το Cyprus ON (CYON), µια φιλοσοφία που οδηγεί στην ψηφιακή οικονοµία της Κύπρου, µετατρέπεται σε φορέα για την οµαλή µετάβαση του νησιού και την εκπαίδευση του κόσµου.

Πρωτοστατεί επίσης στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων, όπως είναι η 1bank και BoCMobile Banking App, το Apple Pay, το BoC Wallet, το Garmin Pay και Fitbit pay και η υπηρεσία QuickPay.

Παράλληλα, ενσωµατώνει στην πολιτική της τη στρατηγική για βιώσιµη ανάπτυξη µε βάση τα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και κριτήρια ∆ιακυβέρνησης), µια στρατηγική που θα αποτελέσει πυξίδα της πολιτικής της τα επόµενα χρόνια.

Σταθµός στην πορεία της, τα τελευταία χρόνια, είναι και η δηµιουργία του ∆ικτύου SupportCY, που στήριξε τους ανθρώπους της πρώτης γραµµής κατά τη διάρκεια της πανδηµίας και συνεχίζει να τους υποστηρίζει σε έκτακτες καταστάσεις, ως συµπαραστάτης κρατικών θεσµών και υπηρεσιών.

Μια νέα εποχή είναι µπροστά µας. Η Τράπεζα της Κύπρου δίνει χώρο σε καινοτόµες αλλαγές, µε ανοιχτό µυαλό και µε σταθερό σηµείο αναφοράς το «Κοινό Κυπρίων».