Αναλύσεις

Το αντίσκηνο των Ιμίων…

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε τις προάλλες ότι οι τουρκικές απειλές έχουν περισσότερο ρητορικό χαρακτήρα, παρά ουσιαστικό, ικανό δηλαδή να οδηγήσει σε κρίση και πόλεμο. Μακάρι να έχει δίκαιο. Οι Τούρκοι, πάντως, επιμένουν ότι θα έρθουν αιφνιδιαστικά και νύχτα στα ελληνικά νησιά.

Η απειλή αυτή ουδόλως δικαιολογεί άκρατο πανικό. Ορθώς, όμως, αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς, ότι ο Ερντογάν προετοιμάζει τον λαό του και τη διεθνή κοινότητα για πόλεμο. Άλλωστε, η προηγούμενη τουρκική πρακτική δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το αντίθετο, επιβάλλει εγρήγορση και σοβαρότητα. Γιατί; Διότι η Άγκυρα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί την αλλαγή των ισοζυγίων δυνάμεων που μπορούν να προκύψουν μέσω των οπλικών συστημάτων που αγοράζει η Ελλάδα από τη Γαλλία. Παίζει με τη φωτιά!

Η Ιστορία διδάσκει και κάτι άλλο: Για να φτάσει η Τουρκία στις κρίσεις, εκμεταλλεύεται λάθη των Ελλήνων. Κατά μία άποψη δεν θα προχωρήσει σε επεισόδιο, εάν δεν είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο στην παρούσα φάση, αλλά όχι απίθανο, λόγω των δυνατοτήτων που έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και της πολιτικής των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν το ΝΑΤΟ σε συνοχή λόγω του Ουκρανικού.

Γιατί δεν είναι απίθανο; Διότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Γνωρίζοντας η Τουρκία τις ευαισθησίες των Αμερικανών, θα χρησιμοποιήσει μια ελεγχόμενη κρίση για να προκαλέσει νέα τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Πώς; Με την επέμβαση των ΗΠΑ και την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας, που θα ωφελεί την Άγκυρα, αφού το πάγωμα δικαιωμάτων και το παζάρι πλήττει την Ελλάδα, στην οποία ανήκει η κυριαρχία. Η Τουρκία θα είναι η κερδισμένη. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν τα Ίμια, όπου η Αθήνα τονίζει, μετά την κρίση του ’96, ότι ασκεί κυριαρχία. Δεν θέτουμε το ερώτημα, εάν η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει σημαία, αλλά κατά πόσον τής επιτρέπει η Άγκυρα να στήσει αντίσκηνο. Μπορεί;

Όταν γίνονται αναφορές για κρίση στο Αιγαίο, κακώς αφήνεται η Κύπρος εκτός κάδρου. Η μεν Ελλάδα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη, οι δε ημέτερες Κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε ανοχύρωτη πολιτεία. Βορά στην αδηφαγία του θηρίου και εργαλείο εκβιασμού σε βάρος των Αθηνών. Τραγικό! Διότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θέλουν να βλέπουν αυτήν την πραγματικότητα, επειδή δεν έχουν πολιτική πρόθεση να την διορθώσουν. Φέρουν το βάρος της απόδειξης περί του αντιθέτου.