Παιδεία

Πυρ ομαδόν για τετράμηνα, αμετακίνητος ο Προδρόμου

Οι αντιδράσεις από πλευράς μαθητών, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις τετραμήνων πληθύνονται, με φόντο την ύλη που… περισσεύει από τον διδακτικό χρόνο - Την ίδια ώρα ο Υπουργός υπεραμύνεται του πλάνου, κάνοντας λόγο για αύξηση των αρίστων

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις που σχετίζονται με τις εξετάσεις τετραμήνων. Tην ώρα που μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις αντιθέσεις και τους προβληματισμούς τους, το Υπουργείο Παιδείας υπεραμύνθηκε μέσω διάσκεψης που παρέθεσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, παραθέτοντας στοιχεία ως προς τους δείκτες αποτελεσματικότητάς τους. Αιχμή του δόρατος των διαμαρτυρoμένων αποτελεί ο όγκος της διδακτέας ύλης, οι οποίοι φωνάζουν πως η διδακτέα ύλη δεν είναι εφάμιλλη του διδακτικού χρόνου, με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να εμπεδωθεί. Στον αντίποδα ο Προδρόμου δηλώνει πως δεν συντρέχει λόγος για άγχος ή υπερβολική πίεση και «ξεκόβει» τη συζήτηση λέγοντας πως «ο θεσμός της αξιολόγησης εφαρμόστηκε επιτυχώς στο Λύκειο τα 3 προηγούμενα σχολικά έτη και φέτος θα εφαρμοστεί και στο Γυμνάσιο», παραθέτοντας στοιχεία για αύξηση του αριθμού των άριστων μαθητών.

Για «παιδαγωγικό έγκλημα» κάνει λόγο η ΠΣΕΜ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι μαθητές του Λυκείου Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό απείχαν από τα μαθήματά τους μετά τη 1 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ενώ ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου αποφάσισε κλιμάκωση μέτρων αντίδρασης, λόγω του ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση ή ενδιαφέρον από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το αίτημά τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με τη διδακτέα ύλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ξανά στη Λεμεσό, οι μαθητές του Λανιτείου Λυκείου δεν προσήλθαν στις τάξεις την πρώτη διδακτική περίοδο, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκαν τόσο οι γονείς, όσο και οι καθηγητές. Κληθείς να σχολιάσει το τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς μαθητών, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Αλέξανδρος Παχίτης δήλωσε πως, σε πρώτο στάδιο, θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς. Οι θέσεις της μαθητιώσας οργάνωσης εκφράστηκαν εκ νέου προ δεκαημέρου (ανακοίνωση 29/11) και, έχοντας πλέον αποκρυσταλλωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία, χαρακτήρισαν το σύστημα αξιολόγησης ως «παταγώδη αποτυχία», προσθέτοντας ότι δικαιώνει τις φωνές τους και κάνοντας αναφορά σε «παιδαγωγικό έγκλημα», ενώ έχει κάνει τα σχολεία εξεταστικά κέντρα με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της παραπαιδείας. Ζητώντας την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και παράλληλα την ανάγκη για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, διασαφηνίζει πως η κατάσταση οδηγήθηκε εδώ λόγω της στάσης του Υπουργείου Παιδείας, που αγνόησε και υποτίμησε γονείς, καθηγητές και μαθητές.

Κάθετη η ΟΕΛΜΕΚ: Ζητά κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης

Τον προβληματισμό της ΟΕΛΜΕΚ σε ό,τι αφορά τη στάση που τηρεί το Υπουργείο Παιδείας εξέφρασε, μιλώντας στη «Σημερινή», ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας. Οι αντιθέσεις εντοπίζονται αρχικά σε δύο σημεία, με το πρώτο να αποτελεί την αφαίρεση κομματιών της ύλης και το δεύτερο το πρόγραμμα εξετάσεων Γυμνασίου. Στο φάσμα της ύλης, ο κ. Χατζησάββας τόνισε πως δεν είναι πρόθεση να αφαιρεθούν ενότητες, καταδεικνύοντας παράλληλα πως σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται υπερβολές. «Πάρτε ως παράδειγμα τα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Στην ύλη υπάρχουν 300 ολοκληρώματα και μαζί 15-20 διαφορετικές μέθοδοι. Πάνε μετά οι μαθητές στις Παγκύπριες και στο γραπτό υπάρχει ένα ολοκλήρωμα -συνήθως πολύ εύκολο- και ένα μεγαλύτερης δυσκολίας. Σύνολο δύο. Τι θα χρειαστούν όλα αυτά;», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μέλημα του Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε ν’ αποτελεί η πραγματική προσαρμογή της διδακτέας ύλης με βάση τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.

Πρόγραμμα-βουνό για Γυμνάσια, ακμάζει η παραπαιδεία

Μεγάλη είναι και η συζήτηση που προκύπτει γύρω από το πρόγραμμα των εξετάσεων Γυμνασίου, με μαθητές και καθηγητές να εκφράζουν την αγανάκτησή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, το αρχικό πρόγραμμα των εξετάσεων περιείχε 4 μαθήματα σε 4 μέρες. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις το Υπουργείο Παιδείας έκανε μίνι υποχώρηση και τοποθέτησε τα μαθήματα μέρα παρά μέρα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Δευτέρα). Τα εξεταζόμενα μαθήματα αποτελούν τα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική, ενώ το τελευταίο αποτελεί ουσιαστικά ένα κράμα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Παρά τις αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών, το μάθημα θα εξεταστεί σε μία μέρα (δύο διδακτικές περιόδους).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ΓΓ της ΟΕΛΜΕΚ στην αύξηση της παραπαιδείας με την ανάγκη για ιδιαίτερα μαθήματα να διογκώνεται, ενώ ο ηλικιακός πήχης πέφτει, λέγοντας πως δέχεται τηλεφωνήματα ακόμα και από φροντιστηριούχους, που έχουν απαυδήσει από τον αριθμό των μαθητών που ζητούν ιδιαίτερα. Καταληκτικά ξεκαθάρισε πως θέση της οργάνωσης είναι η παύση της ενδιάμεσης εξέτασης Ιανουαρίου, προτείνοντας ως εναλλακτική να εξετάζονται οι μαθητές στο τέλος της χρονιάς στα δύο τετράμηνα σε μικρότερο εύρος της ύλης.

Προδρόμου: «Περισσότεροι άριστοι με τα τετράμηνα παρά με Παγκύπριες»

Όχι μόνο υπεραμύνθηκε των αποφάσεων και του νέου πλαισίου αξιολόγησης ο Πρόδρομος Προδρόμου, αλλά την ίδια ώρα ξέκοψε κάθε συζήτηση για αναστολή ή κατάργηση, τονίζοντας πως το νέο σύστημα ευνοεί μεγαλύτερο αριθμό άριστων μαθητών από τις Παγκύπριες, παραθέτοντας μάλιστα στατιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε στο ΥΠΑΝ με θέμα την αξιολόγηση μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «με το νέο σύστημα αξιολόγησης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχουμε μια ενιαία, συγκροτημένη και ομοιόμορφη αξιολόγηση για όλα τα σχολεία και για όλα τα παιδιά και αυτό είναι ένα θετικό βήμα», για να προσθέσει στη συνέχεια πως «επειδή η αξιολόγηση είναι ενιαία και συγκροτημένη, μπορεί να είναι καλύτερα μελετημένη, να προσαρμόζεται στα δεδομένα και να έχουμε τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα που μπορούν να μας καθοδηγήσουν».

Απευθυνόμενος σε όσους αμφισβητούν τη διαδικασία της αξιολόγησης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το πραγματικό ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα και αν αυτά μπορούν να βελτιώνονται στο μέτρο του δυνατού». Ανέφερε περαιτέρω ότι «έχει ακουστεί και έχει γραφτεί ότι με τον θεσμό της αξιολόγησης θυματοποιούνται οι άριστοι», προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα και οι αριθμοί διαψεύδουν κάθε τέτοιο ισχυρισμό. Θέλοντας να ενισχύσει τα προαναφερθέντα, ο κ. Προδρόμου δήλωσε πως στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2012, στα Νέα Ελληνικά ήταν άριστοι το 0,25% και στα Μαθηματικά το 0,5%. Στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2016, στα Νέα Ελληνικά ήταν άριστοι το 0,7% και στα Μαθηματικά το 4% των μαθητών. Στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2022, στα Νέα Ελληνικά ήταν άριστοι το 1,2%, ενώ στα Μαθηματικά το 5,9%.