Τοπικά

Ξεκινούν απεργίες στα Νοσοκομεία

Σειρά απεργιακών μέτρων λαμβάνουν οι οργανωμένοι γιατροί στα Δημόσια Νοσοκομεία – Ζητούν άμεση στελέχωση των ΤΑΕΠ

Η υποστελέχωση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των Γενικών Νοσοκομείων σε όλες τις πόλεις και οι υποσχέσεις του ΟΚΥπΥ για διευθέτηση του ζητήματος που έμειναν στα χαρτιά, οδηγούν τους οργανωμένους γιατρούς στη λήψη απεργιακών μέτρων.

Η αρχή θα γίνει από το ΓΝ Πάφου την ερχόμενη Παρασκευή, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 9:00π.μ. μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ εντός των επόμενων ημερών και αν η κατάσταση στα ΤΑΕΠ μείνει ως έχει, θα ανακοινωθούν και άλλες απεργιακές δράσεις.

Τα τελευταία περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την ταλαιπωρία ασθενών και επαγγελματιών υγείας στα ΤΑΕΠ και που πολλές φορές εκτονώνονται με βίαιες αντιδράσεις, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα ο οποίος μίλησε στο Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, οι Γιατροί δεν έχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αντοχής. Στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου απ’ όπου θα ξεκινήσουν και τα απεργιακά μέτρα, αυτή τη στιγμή εργάζονται μόλις 9 Γιατροί συνολικά, από 12 που ήταν μέχρι πρόσφατα. Ακόμη και οι 12 ωστόσο που υπήρχαν, κρίνονταν λίγοι για τη διεκπεραίωση του έργου που καλούνταν να φέρουν εις πέρας με ασφάλεια και όπως τα πρωτόκολλα ορίζουν.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στα ΤΑΕΠ των άλλων Γενικών Νοσοκομείων όπως της Λάρνακας που εργάζονται επίσης μόλις 8 με 9 γιατροί αλλά και αυτό της Λεμεσού που ο αριθμός των γιατρών είναι αρκετά μικρότερος απ’ αυτό που οι συνθήκες επιβάλλουν.

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα βαθύ»

Το πρόβλημα με τη μη υλοποίηση των υποσχέσεων σε μεγάλο βαθμό αφορά την βαθειά έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, από μέρους των διοικητικών λειτουργών που καθηκόντως πρέπει να λάβουν σχετικές αποφάσεις, όπως είπε ο κ. Κούμας.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα πως σε επιστολή που έλαβαν χθες στον ΠΑΣΥΚΙ από τον ΟΚΥπΥ και που σκοπό είχε μεταξύ άλλων να καθησυχαστούν οι Γιατροί και να άρουν την απόφαση για την απεργία-, προβάλλεται ως «πρωτοβουλία» για ικανοποίηση των άμεσων αναγκών του ΤΑΕΠ Πάφου, η έναρξη δύο συμβάσεων για αγορά υπηρεσιών από των Σεπτέμβριο του 2022 για κάλυψη αναγκών βραχείας νοσηλείας του ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου. «Βραχεία νοσηλεία, έτσι για να το μάθουν, αφορά την εξυπηρέτηση του Covid και όχι την εξυπηρέτηση του ΤΑΕΠ. Ακόμα και αυτό δεν το γνωρίζουν. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα βαθύ», τόνισε ο κ. Κούμας.

Ειδικά για αυτή την αναφορά που αντανακλά την έλλειψη αντίληψης, είπε ο κ. Κούμας θα ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό.