Συνεντεύξεις

«Όραμά μας είναι να καταστήσουμε την KPMG ως την καθαρή επιλογή για τον πελάτη»

«Εργαζόµαστε µε ένα πλάνο που εδράζεται πάνω στις αξίες µας, integrity, excellence, courage, together, for better (ακεραιότητα, αριστεία, θάρρος, µαζί, για το καλύτερο). Αυτές οι αξίες καθοδηγούν και διαµορφώνουν τη συµπεριφορά των ανθρώπων µας σε καθηµερινή βάση, ανεξαρτήτως ρόλου»

Tην καθαρή επιλογή τόσο για τους πελάτες όσο και για το προσωπικό αλλά και την κυπριακή κοινωνία, επιχειρεί ν’ αποτελέσει η KPMG Κύπρου. Σε συνέντευξή του στο ένθετο-περιοδικό «MARKET LEADERS» ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος της εταιρείας, Χρίστος Β. Βασιλείου, µιλά για τις σηµαντικότερες προκλήσεις που καλείται ν’ αντιµετωπίσει τόσο η εταιρεία όσο και ο τοµέας στον οποίο δραστηριοποιείται η KPMG Κύπρου, για τις προοπτικές που υπάρχουν στον ορίζοντα και τα επόµενα βήµατα και τους στόχους που έθεσε η εταιρεία.

Ποιες είναι οι σηµαντικότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιµετωπίσετε σήµερα ως εταιρεία;

Πέρα από τα αυτονόητα, που είναι η αυξηµένη επαγρύπνηση σε θέµατα ασφάλειας του προσωπικού και διαφύλαξης των σχέσεων µε τους πελάτες, σηµαντική πρόκληση για µας αποτελεί η συνεχής προσαρµογή και παρακολούθηση του επιχειρηµατικού µας πλάνου, µε συνεπακόλουθη αναβάθµιση των υπηρεσιών που προσφέρουµε, ώστε να µπορούν να εξυπηρετούν τις αυξηµένες ανάγκες των επιχειρήσεων στη µετά-COVID-19 εποχή.

Η επίσπευση του ψηφιακού µετασχηµατισµού της Εταιρείας µας αποτέλεσε για εµάς µιαν αρκετά µεγάλη πρόκληση, η οποία στέφθηκε µε µεγάλη επιτυχία, καθώς καταφέραµε να υλοποιήσουµε µεγάλο µέρος του αρχικού µας πλάνου µέσα σε πολύ πιο σύντοµο χρονικό διάστηµα.

AGI_4912 s.jpg

Η προσαρµογή όλου του ανθρώπινου δυναµικού µας στους νέους τρόπους λειτουργίας και η αντικατάσταση των συναντήσεων που γίνονταν µε φυσική παρουσία, µε διαδικτυακές, ήταν µια ακόµα πρόκληση που αντιµετωπίσαµε. Όλα τα τµήµατα της Εταιρείας, περιλαµβανοµένης και της Ακαδηµίας της KPMG, ανταποκρίθηκαν άψογα στη χρησιµοποίηση των διαδικτυακών εργαλείων για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτηµα; Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά που σας διαφοροποίησαν, ώστε ο οργανισµός να γνωρίσει τέτοια επιτυχία;

Η KPMG Κύπρου κατατάσσεται ανάµεσα στους µεγαλύτερους εργοδότες του νησιού µε διεθνή εµβέλεια και προσφέρει έναν σηµαντικό αριθµό θέσεων τόσο σε νέους αποφοίτους πανεπιστηµίων, όσο και σε έµπειρους επαγγελµατίες. Το ανθρώπινο δυναµικό αποτελεί αναντίλεκτα το πολυτιµότερο περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας. Αναγνωρίζοντας τον σηµαντικό ρόλο που διαδραµατίζει στην επίτευξη των στόχων της Εταιρείας, η διεύθυνση εργάζεται συστηµατικά προς τη βελτίωση των πολιτικών και πρακτικών που εφαρµόζει, για µια σωστή και δίκαιη διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού. Κύριο χαρακτηριστικό της κουλτούρας που διέπει την Εταιρεία είναι η ανοικτή και αµφίδροµη επικοινωνία σε όλα τα ιεραρχικά της επίπεδα. Επικεφαλής Ανθρώπινου ∆υναµικού είναι η ∆ιοικητική Σύµβουλος Μαρία Καραντώνη.

Η KPMG, ως ένας από τους πιο µεγάλους και αξιόπιστους οίκους παροχής επαγγελµατικών υπηρεσιών, διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στα οικονοµικά δρώµενα του τόπου, συµβάλλοντας στην ενίσχυση του ονόµατος της χώρας στις διεθνείς αγορές και προωθώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της Κύπρου ως ένα ανταγωνιστικό χρηµατοοικονοµικό κέντρο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, παρέχει σε τακτά διαστήµατα ενηµέρωση στους πελάτες της για την πορεία της οικονοµίας και τις αλλαγές στο φορολογικό και θεσµικό πλαίσιο. Η Εταιρεία µας πρωτοστατεί στις προσπάθειες του τοµέα για άµεση προσαρµογή στις νέες απαιτήσεις και τις µεταβαλλόµενες ανάγκες του επιχειρηµατικού κόσµου, ενώ παράλληλα συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις του τόπου, την πολιτεία αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, υλοποιώντας διαχρονικό έργο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Κτίζοντας πάνω στις αξίες της KPMG που εδράζονται στην ηγεσία διά του παραδείγµατος, το ήθος, την αµεσότητα και τη σωστή και ειλικρινή επικοινωνία, η Εταιρεία έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την περαιτέρω ενδυνάµωση και την καθιέρωσή της ως της καθαρής επιλογής για τους πελάτες, το προσωπικό αλλά και την κοινωνία. Μεταξύ των βασικών µας προτεραιοτήτων είναι επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της γκάµας των υφιστάµενων υπηρεσιών, µε την προσθήκη νέων, καινοτόµων λύσεων.

iStock_1135742693_164572.jpg

Ποιες είναι οι εκτιµήσεις σας για την πορεία του τοµέα στον οποίο δραστηριοποιείστε στη µετά πανδηµία εποχή και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον λόγω του πολέµου στην Ουκρανία;

Με την παγκόσµια οικονοµία να προσπαθεί να βρει βηµατισµό µετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών µέτρων λόγω της πανδηµίας, η ρωσο-ουκρανική κρίση αποτέλεσε και αποτελεί βαρίδι στις προσπάθειες για οικονοµική ανάκαµψη.

Οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις που επιβλήθηκαν όσον αφορά τη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, επιβάρυναν ακόµη περισσότερο τα προβλήµατα που υπήρχαν στην εφοδιαστική αλυσίδα µε αποτέλεσµα τα πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά πληθωρισµού. Ιδιαίτερες αυξήσεις παρουσιάζονται στο ενεργειακό κόστος, µε τις προκλήσεις να αυξάνονται µέσα στο φθινόπωρο.

Την ίδια στιγµή οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, σε µια προσπάθεια επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά, επιβραδύνοντας την επιχειρηµατική δραστηριότητα. Ο τοµέας των επαγγελµατικών υπηρεσιών δεν θα µπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση µέσα από ένα δύσκολο διεθνές οικονοµικό και πολιτικό περιβάλλον. Σηµειώνεται ότι ο τοµέας κλήθηκε να αναδιαρθρωθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και το έπραξε µε επιτυχία.

Υπάρχουν ξεκάθαρες αρνητικές συνέπειες όσον αφορά φυσικά και νοµικά πρόσωπα και υπηρεσίες για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις και γίνεται αντιληπτό ότι δεν µπορούν να αποτελούν µέρος του πελατολογίου των παρόχων επαγγελµατικών υπηρεσιών. Απ’ εκεί και πέρα η ενίσχυση της αβεβαιότητας, σε συνδυασµό µε την αύξηση των επιτοκίων, την ενεργειακή κρίση και τα σοβαρά προβλήµατα στην εφοδιαστική αλυσίδα περιορίζουν σηµαντικά την επιχειρηµατική και επενδυτική δραστηριότητα.

Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της KPMG είναι, επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση της γκάμας των υφιστάμενων υπηρεσιών, με την προσθήκη νέων, καινοτόμων λύσεων

Τι προοπτικές υπάρχουν στον ορίζοντα για την εταιρεία;

Ο µετασχηµατισµός των επαγγελµατικών υπηρεσιών που προσφέρονται παρουσιάζει µεγάλες προκλήσεις όπως και ευκαιρίες. Η Εταιρεία µας έχει προ πολλού κτίσει πάνω στην ενδυνάµωση της εξειδίκευσης σε τοµείς που αναγνωρίσαµε εδώ και πολύ καιρό ότι θα αποτελούσαν τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης όπως την τεχνολογία, το ESG, τις υπηρεσίες υγείας, τα επενδυτικά ταµεία, τη ναυτιλιακή βιοµηχανία και άλλα. Έχουµε δηµιουργήσει εξειδικευµένες οµάδες, που σκοπό έχουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλους τους πελάτες µας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Ποια είναι τα επόµενα βήµατα της εταιρείας; Τι περιλαµβάνει ο στρατηγικός σας σχεδιασµός;

Το όραµά µας είναι να καταστήσουµε την KPMG ως την καθαρή επιλογή για τους πελάτες µας και το προσωπικό µας. Εργαζόµαστε µε ένα πλάνο που εδράζεται πάνω στις αξίες µας integrity, excellence, courage, together, for better (ακεραιότητα, αριστεία, θάρρος, µαζί, για το καλύτερο). Αυτές οι αξίες καθοδηγούν και διαµορφώνουν τη συµπεριφορά των ανθρώπων µας σε καθηµερινή βάση, ανεξαρτήτως ρόλου.

Στα 74 χρόνια ζωής της, η KPMG Κύπρου ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία και διαδραµατίζει σηµαντικότατο ρόλο στα οικονοµικά δρώµενα του τόπου. Αναγνωρίζει ότι η πορεία της είναι συνυφασµένη µε την πορεία της κυπριακής οικονοµίας και πάντα πρωτοστατεί στη βελτίωση και εκµοντερνισµό του νοµικού και φορολογικού πλαισίου της χώρας.

Η ενίσχυση της γκάµας των υφιστάµενων υπηρεσιών της Εταιρείας τα τελευταία χρόνια είτε αυτές είναι ελεγκτικές, φορολογικές ή συµβουλευτικές, µε την προσθήκη νέων ποιοτικών, καινοτόµων και βιώσιµων λύσεων, έχει βοηθήσει καθοριστικά τους πελάτες στο να ανταποκριθούν στο συνεχώς µεταβαλλόµενο επιχειρηµατικό περιβάλλον. Η KPMG επενδύει διαρκώς στην τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτοµία, τρεις πολύ σηµαντικούς τοµείς που κατέχουν εξέχουσα θέση σε έναν προοδευτικό σχεδιασµό του µοντέλου των επαγγελµατικών υπηρεσιών της χώρας. Ειδικότερα, η τεχνολογία έχει τεθεί στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της Εταιρείας µας, καθώς η σταδιακή ενσωµάτωσή της σε όλο το λειτουργικό φάσµα της Εταιρείας έχει αλλάξει άρδην τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον πελάτη.