Τοπικά

Παραμυθένια χριστουγεννιάτικα χωριά που πρέπει να επισκεφθείς

Στο κλίμα των Χριστουγέννων απ’ άκρη σ’ άκρη η Κύπρος - Χριστουγεννιάτικα στολίδια, λαμπάκια, γλυκά, μελωδίες, παιχνίδια και δώρα, σχηματίζουν τις πιο ονειρεμένες χριστουγεννιάτικες πλατείες

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και τα χωριά της Κύπρου μάς βάζουν στο εορταστικό κλίμα! Τα χριστουγεννιάτικα χωριά «ντύθηκαν» γιορτινά και σε περιμένουν για ένα ταξίδι στα Χριστούγεννα με τον πιο μαγευτικό τρόπο. Χριστουγεννιάτικα στολίδια, λαμπάκια, γλυκά, μελωδίες, παιχνίδια, δώρα, σχηματίζουν τις πιο ονειρεμένες χριστουγεννιάτικες πλατείες. Εμείς μαζέψαμε 14 από αυτά και σου τα παρουσιάζουμε. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις ποια θα επισκεφθείς, πότε και με ποιους!

ΤΑ 7 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Αρχή κάνουμε από τo Υφυπουργείο Τουρισμού, που φέτος μας προσκαλεί σε επτά πανέμορφα παραδοσιακά χωριά και δήμους της Κύπρου για να ζήσουμε μοναδικές στιγμές, προσφέροντας αμέτρητες αυθεντικές εμπειρίες. Ο Αγρός, η Δερύνεια, η Καλαβασός, ο Καλοπαναγιώτης, η Κυπερούντα, η Πόλη Χρυσοχούς και το Φικάρδου βάζουν τα γιορτινά τους και διαχέουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, εντυπωσιάζοντας ντόπιους, ξένους, μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, περίπτερα με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα, εργαστήρια οινογαστρονομίας και χειροτεχνίας, δραστηριότητες στη φύση, ξεναγήσεις στα χωριά, εστιατόρια και καταλύματα της ευρύτερης περιοχής με πεντανόστιμα γιορτινά μενού και άλλες πολλές εκπλήξεις θα σας γεμίσουν με μοναδικά κυπριακές χριστουγεννιάτικες εμπειρίες. Τα πιο κάτω χριστουγεννιάτικα χωριά άνοιξαν τις πύλες τους από τα τέλη Νοεμβρίου και θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2023:

Δερύνεια:

Ο Δήμος Δερύνειας μετατράπηκε σε χριστουγεννιάτικο χωριό και μας καλεί να απολαύσουμε τις δραστηριότητες, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες, τα έθιμα, τα παραδοσιακά προϊόντα κ.ά. μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023, στην πλατεία εκκλησίας Παναγίας, από τις 11.00 μέχρι τις 20.00.

Αγρός:

Το δημοφιλές χωριό περιμένει να μας υποδεχτεί στο χριστουγεννιάτικο χωριό του. Το χωριό άνοιξε τις πόρτες του και μας υποδέχεται μέχρι 15 Ιανουαρίου, στην Πλατεία του Κάουρα. Εκεί μπορούμε να απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις, χορούς, χειροτεχνίες, τόμπολα, μουσικό πρόγραμμα και θα έχουμε αγαπημένες μασκότ στην παρέα μας.

Καλαβασός:

Το χριστουγεννιάτικο χωριό της Καλαβασού έχει κυπριακό χαρακτήρα, και έχει στόχο να προσφέρει στους επισκέπτες θέαμα, γεύσεις και εμπειρίες από την κυπριακή ύπαιθρο, φιλοξενία, φύση και πολιτισμό σε μία χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στο χωριό υπάρχουν περίπτερα για φαγητό / ποτό και καλλιτεχνήματα προς πώληση (arts & crafts), τα οποία λειτουργούν καθημερινά από τις 10:00-16:00 και Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, από τις 11:00-21:00.

Καλοπαναγιώτης:

Χριστουγεννιάτικη «χρυσόσκονη» μαγείας πασπαλίζει τον Καλοπαναγιώτη, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2023. Πυρήνας του χριστουγεννιάτικου χωριού φέτος είναι η περιοχή της Μονής Λαμπαδιστή και η Παλιά Γειτονιά του χωριού. Μέσα σε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα μικροί και μεγάλοι θα χαρούν τις διάφορες εκδηλώσεις, τη μουσική, τα έθιμα, τα βιωματικά εργαστήρια, τις επισκέψεις κ.λπ. και θα απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα, τις κατασκευές τα ζεστά ροφήματα, το φαγητό και άλλα πολλά που πωλούνται στα διάφορα περίπτερα.

Κυπερούντα:

Η Κυπερούντα μάς προσκαλεί στο χριστουγεννιάτικο χωριό της και, μάλιστα, το πρόγραμμα είναι πλούσιο, γεμάτο δραστηριότητες για όλους, μικρούς και μεγάλους. Υπάρχει μέχρι και ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη, χριστουγεννιάτικος κινηματογράφος, μουσικές παραστάσεις, ενώ τα παιδιά μπορούν να κάνουν βόλτα με πόνυ. Στον χώρο επίσης υπάρχουν διάφορα εργαστήρια, κάθε μέρα καθ' όλη τη διάρκεια του χωριού. Το χριστουγεννιάτικο χωριό θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Πόλη Χρυσοχούς:

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ζήσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στο χριστουγεννιάτικο χωριό που λειτουργεί στην Πλατεία της Πόλης Χρυσοχούς. Το χριστουγεννιάτικο χωριό μάς περιμένει μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου με πολλές δραστηριότητες και λιχουδιές. Τα Σαββατοκύριακα και αργίες από τις 10:00 έως τις 21:00 και καθημερινές από τις 10:00 μέχρι τις 18:00.

Φικάρδου:

Το Φικάρδου φοράει τις κάπες του και μας κάνει μιαν αναδρομή στον χρόνο φτάνοντας στον Μεσαίωνα. Ένα παραμυθένιο σκηνικό με φωτάκια ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, με ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και ξιφομάχους, οι οποίοι οδηγούν το κοινό σε ένα ταξίδι. Σόου με φωτιές, βιωματικά εργαστήρια, όμορφα χειροτεχνήματα και πολλές άλλες δραστηριότητες περιμένουν το κοινό που θα βρεθεί φέτος τις γιορτές στο Φικάρδου.

Στα γιορτινά η Κύπρος, απ’ άκρη σ’ άκρη

Εκτός από αυτά τα επτά χωριά, στα γιορτινά ντύθηκαν και άλλα τόσα. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Αγία Νάπα:

Αυτά τα Χριστούγεννα, η Μαρίνα Αγίας Νάπας μεταμορφώνεται σε ένα χριστουγεννιάτικο χωριό για έναν μήνα γεμάτο λαμπερές γιορτινές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, από τις 4 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη μαγεία της εορταστικής περιόδου μέσα από εντυπωσιακούς στολισμούς και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Χειροτεχνίες, Christmas Market, παιχνίδια, χορός, μουσική, μασκότ, θέατρο, live links, τεχνητό χιόνι, και φυσικά ο Άγιος Βασίλης που θα χαρίζει δώρα, είναι μόνο μερικές από τις γιορτινές εκπλήξεις που έχουν προγραμματιστεί.

Κίτι:

Μια εορταστική εκδήλωση θα διοργανωθεί και φέτος στο Κίτι, με σκοπό να μας βάλει όλους σε εορταστικό κλίμα. Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Όμιλος Αρχάγγελος Κιτίου αυτό το Σαββατοκύριακο, 17-18 Δεκεμβρίου 2022, διοργανώνει χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, στην πλατεία του χωριού, όπως θέατρο, εργαστήρια, μπαλέτο, Christmas show, παιχνίδια και μουσική. Μάλιστα, θα προσφέρονται δωρεάν κάστανα και ζιβανία/κρασί με ξηρούς καρπούς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το πέρασμά του θα κάνει και ο Αϊ-Βασίλης, που θα μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Άλασσα:

Η Άλασσα, ένα όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, σήμερα μεταμορφώνεται κι αυτή σε έναν παραμυθένιο χώρο που θα υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους, όπου στήθηκε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο χωριό.

Λουβαράς:

Στο χριστουγεννιάτικο χωριό Λουβαράς της επαρχίας Λεμεσού, οι παιδικές μνήμες θα ξυπνήσουν σε μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας εμπειρίες και χαμόγελα για όλη την οικογένεια. Το χριστουγεννιάτικο χωριό θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 μέχρι τις 21.00. Θα υπάρχει παιδική γωνιά, όπου τα παιδιά θα πάνε βόλτα με πόνι άλογο, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με χριστουγεννιάτικες δημιουργίες και γλυκά, τα ξωτικά θα δώσουν το «παρών» τους, με μπαλονοκατασκευές, παραμύθι και μπόλικο παιχνίδι. Τα παιδιά θα παραλάβουν δώρα από τον Αϊ-Βασίλη, ενώ στον χώρο θα παρακολουθήσουμε μουσική παράσταση, θα ακούσουμε χορωδιακή μουσική, κονσέρτο βιολιού και μουσική, που θα ανεβάσει τη διάθεση με DJ.

Ψεματισμένος:

Το χωριό Ψεματισμένος της επαρχίας Λάρνακας προετοιμάζεται για το χριστουγεννιάτικο χωριό αγάπης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τα παιδιά θα μπορούν να απολαύσουν χριστουγεννιάτικες χορωδίες, θεατρικό παραμύθι, γιορτινές χειροτεχνίες, αγγειοπλαστική και χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Φυσικά, το χριστουγεννιάτικο χωριό δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά, στον χώρο θα συναντήσουμε παζαράκι, κρέπες, ζεστό κρασί, κάστανα και νόστιμα σουβλάκια… ενώ οι εκπλήξεις που μας περιμένουν είναι πολλές! Ώρα: 16.00-21.00.

Κακοπετριά:

Μια υπέροχη παραμυθούπολη στήθηκε και μας περιμένει στο χωριό και θα μας βάλει σε ένα άκρως γιορτινό κλίμα! Συγκεκριμένα, αυτό το διήμερο, 17 & 18 Δεκεμβρίου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κακοπετριάς θα συναντήσουμε φουσκωτά, χειροτεχνίες, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, DJ- snow machine και πολλές άλλες εκπλήξεις, που θα μας ξετρελάνουν. Στον χώρο θα πωλούνται εδέσματα, ροφήματα και ζεστό κρασί.

Αθηένου:

Ο Δήμος Αθηένου μάς προσκαλεί στη Λεωφόρο των Ευχών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, από τις 3:00μ.μ. μέχρι τις 9:00μ.μ. κατά μήκος της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στην Αθηένου. Αφετηρία θα είναι το Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο Αθηένου.

Σε ένα εορταστικό κλίμα, διασκεδάζουμε με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μυρωδιές και γεύσεις, ανάγνωση παραμυθιού για τα παιδιά καθώς και παιδικές δραστηριότητες, photo booth, μασκότ και άλλα πολλά. Επίσης, θα στηθεί χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά με χριστουγεννιάτικα εδέσματα, χειροτεχνήματα, χριστουγεννιάτικες συνθέσεις λουλουδιών και λιχουδιές. Ο Άγιος Βασίλης θα έρθει και θα μας εκπλήξει όλους, μικρούς και μεγάλους. Τα Χριστούγεννα είναι για όλον τον κόσμο γιορτή χαράς, αγάπης και ειρήνης. Ας γιορτάσουμε λοιπόν!