Αναλύσεις

Ο «κλειδωμένος» χάρτης του Κυπριακού, ο χάρτης Μπάιντεν και ο «κλειδοκράτορας» Μαυρογιάννης

Το 2017, στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, αμφότερες οι πλευρές αντάλλαξαν χάρτες, τους οποίους «κλείδωσε» ο ΟΗΕ - Οι Τουρκοκύπριοι ζήτησαν και πήραν πίσω τον δικό τους, ενώ ο χάρτης της ε/κ πλευράς έμεινε «κλειδωμένος»

Οι λέξεις, λένε, έχουν τη δική τους ιστορία. Η πρόσφατη, το «ξεκλείδωμα». Μια λέξη που χρησιμοποιεί πολύ στις υποσχέσεις του (και οι υποστηρικτές του) ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, και πρώην διαπραγματευτής.

Στις 15 Ιουνίου 2022, ο Α. Μαυρογιάννης μίλησε για το πώς σκέφτεται να ξεκλειδώσει το Κυπριακό…(«Πολίτης»,15.6.22).

Στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία», 22.6.2022, ότι δεν βλέπει κίνδυνο εάν η Κύπρος επιδιώξει να πωλήσει φυσικό αέριο στην Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού… και για «ξεκλείδωμα» νέων πρακτικών…

Στις 9 Αυγούστου 2022, η ιστοσελίδα www.dialogos.com: «Ο Α. Μαυρογιάννης… μπορεί… να ξεκλειδώσει το Κυπριακό...». Στις 13 Οκτωβρίου 2022, «Το πλάνο του για το πώς θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο Κυπριακό…».

Α. Μαυρογιάννης, 7 Δεκεμβρίου 2022: «Δεν επαρκούν μόνον οι διπλωματικοί χειρισμοί. Χρειάζεται μία πολυδιάστατη πολιτική, που περιλαμβάνει… μέχρι το φυσικό αέριο και την αξιοποίηση μέτρων και μηχανισμών της ΕΕ». (Proedrikeslive.sigmalive.com - 7/12/22).

Και στις 9 Δεκεμβρίου 2022, στην Πόλη Χρυσοχούς, επανέλαβε ότι προσδοκά οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και μίλησε για τη διαφθορά και τη μη ύπαρξη δικαιοσύνης (Proedrikeslive.sigmalive.com - 9/12/22).

Τώρα η ιστοσελίδα iEpikaira (https://i-epikaira.blogspot.com/2022/12/blog-post_43.html), με πολλαπλά αποκαλυπτικά άρθρα, μας πάει πίσω στις ΗΠΑ, 8 Σεπτεμβρίου 2016, σε συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα τις εξελίξεις στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου. Στην επιτροπή προήδρευσε η Ileana Ros-Lehtinen, όπου συναντούμε την περιβόητη λέξη «ξεκλείδωμα» και όχι μόνο. Είπε:

«Μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν βελτιωθεί. Ενώ βρισκόμασταν [σε επίσημη επίσκεψη το καλοκαίρι του 2016] στην Κύπρο, μας είπαν ότι οι Κύπριοι εργάζονται για να ενώσουν τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για να δημιουργήσουν ένα πολυμερές φόρουμ που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ. Κύπριοι αξιωματούχοι μάς είπαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος του στρατηγικού βάθους του Ισραήλ και σχεδιάζουν να συνεργαστούν στενά με το Ισραήλ…Ήταν σαφές ότι η ενέργεια έχει αναδειχθεί ως βασικό κίνητρο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού... Ένας πιθανός αγωγός που θα μεταφέρει κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο προς την Τουρκία θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει τις σχέσεις στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε στη συνέχεια να διοχετευθεί στην Ευρώπη… Η Κύπρος είναι προφανώς ιδανική για να αποτελεί το επίκεντρο της περιοχής, με αγωγούς που κατευθύνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Κύπρος μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι συνδέσεις ταυτόχρονα». Ενώ πρόσθεσε:

«Νομίζω αυτό που πρέπει να δούμε τώρα, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας, είναι το αν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση στο νησί της Κύπρου, που θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ μέσω Κύπρου προς την Τουρκία... Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο… να βρουν τα εμπόδια και να τα αφαιρέσουν, ώστε ο ιδιωτικός τομέας [σ.σ. εταιρείες υδρογονανθράκων] να βρει τις εμπορικές λύσεις και να μπορέσει να προχωρήσει».

Και διευκρινίζει το δημοσίευμα, «ο αγωγός φυσικού αερίου από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα διαμέσου της Κύπρου είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένος και αποτελεί βασικό στοιχείο του γνωστού χάρτη Μπάιντεν (όπως αποτυπώνεται στον χάρτη με κόκκινο περίγραμμα και την επισήμανση: "Aphrodite/Cyprus/Turkey"). Ο αγωγός ξεκινάει από το κοίτασμα Αφροδίτη (το οποίο εκτείνεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ) με όδευση στα βόρεια προς την Κύπρο και εν συνεχεία στην Τουρκία». Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο τότε Ειδικός Απεσταλμένος και νυν Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν. Είπε:

«Για να μπορέσει να συνειδητοποιήσει το οικονομικό όφελος της ενεργειακής ασφάλειας [η Τουρκία], πρέπει να συνάψει συμφωνία με την Κύπρο, γιατί ο αγωγός που θα οδεύει από το Ισραήλ στην Τουρκία περνάει από την ΑΟΖ της Κύπρου. Και πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι η Τουρκία κατανοεί την κρίσιμη φύση και τη στρατηγική φύση ή το στοιχείο που έχει προστεθεί στις συζητήσεις για το Κυπριακό, δηλαδή την ενέργεια… Μιλάω σε εβδομαδιαία βάση με τον Υπουργό Λακκοτρύπη και άλλους υπουργούς στην Κύπρο για να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την Κύπρο».

Στην ερώτηση: «Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την ενοποίηση της Κύπρου, είναι κατά τη γνώμη σας μια επιλογή η αποστολή του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο -και ίσως η χρήση των τερματικών σταθμών LNG για εξαγωγή αλλού- η πιο πιθανή πρώτη φάση εξελίξεων για Ανατολική Μεσόγειο;», ο Χόκσταϊν απάντησε: «Αν δεν υπάρχουν άλλες εξελίξεις από τώρα και στο εξής, νομίζω ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο για την πρώτη φάση…».

Ο χάρτης Μπάιντεν, σίγουρα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις τουρκικές απαιτήσεις/υποδείξεις, οι οποίες προφανώς και εισακούστηκαν από τον "αρχιτέκτονά" του, Άμος Χόκσταϊν… Ο οποίος με τις δηλώσεις του ομολόγησε ότι τουλάχιστον πριν από το πραξικόπημα στην Τουρκία (15/7/2016) είχε εβδομαδιαία επαφές με τον Τούρκο τότε υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, τον γαμπρό του Ερντογάν, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ (ο Άμος Χόκσταϊν είναι ο «πατέρας» του χάρτη/Μπάιντεν).

Η ιστοσελίδα, επίσης, έγραψε: «Με αφορμή τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: "Αυτή η συμφωνία μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός οράματος για μια Μέση Ανατολή που θα είναι πιο ασφαλής, ολοκληρωμένη και ευημερούσαν, αποφέροντας οφέλη για όλους τους κατοίκους της περιοχής". Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι, "oι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο" διευκρινίζοντας ότι "η ενέργεια, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας". Σε ποιο όραμα αναφερόταν άραγε ο Αμερικανός πρόεδρος; Την απάντηση την δίνει ο Χόκσταϊν σχετικά με τον χάρτη στο McClatchy: "Υπάρχει συνέχεια και είναι χάρη στο όραμα και την ηγεσία του Αντιπροέδρου Μπάιντεν!". Το ερώτημα: "Ποια μορφή θα έχει ο διαμεσολαβητικός ρόλος των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο;"».

Τα σχετικά δημοσιεύματα εδώ: https://i-epikaira.blogspot.com/2022/12/blog-post_43.html, https://i-epikaira.blogspot.com/2022/12/blog-post_81.html, https://i-epikaira.blogspot.com/2022/01/eastmed.html.

Καθώς ολοκλήρωνα, αναρτήθηκε και τούτο.

«Οι Τούρκοι πίεσαν για τον EastMed και το όριο του 28ου Μεσημβρινού - Οι Αμερικανοί διά του Χόκσταϊν υπάκουσαν!». Διαβάστε εδώ: https://i-epikaira.blogspot.com/2022/12/eastmed-28.html.

χαρτης φανούλα.JPG

Ο χάρτης μας

Και τώρα πάμε στο 2017, στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, όταν αμφότερες οι πλευρές αντάλλαξαν χάρτες. Τους οποίους «κλείδωσε» ο ΟΗΕ στην Ελβετία. Οι Τουρκοκύπριοι ζήτησαν και πήραν πίσω τον δικό τους. Ο χάρτης της ε/κ πλευράς έμεινε «κλειδωμένος».

Όμως, ο «κλειδωμένος» μας χάρτης με νεότερες προφανώς παραχωρήσεις, που ετοιμάστηκε α) από την αρμόδια ομάδα για το εδαφικό, και το Κτηματολόγιο και άλλες υπηρεσίες του κράτους, που παρευρέθησαν στη Γενεύη, και β) μετά τον χάρτη Μπάιντεν/Χόκσταϊν, τις επαφές Χόκσταϊν με δικούς μας (και τη μεγαλοπρεπή/αινιγματική επίσκεψη του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο τον Μάιο του 2014) και τις δηλώσεις στις 8/9/2016 στις ΗΠΑ, πρέπει πάραυτα να δημοσιοποιηθεί από την ΚΚ, η οποία κατέχει αντίγραφα/original!!! Για λόγους άμεσης διαφάνειας πριν από τις προεδρικές εκλογές, και ας μείνει «κλειδωμένο» το αντίγραφο στη Γενεύη!

Δικαιοσύνη!

Ειδικά όταν παράλληλα όλο αυτό το διάστημα κάποιοι ξεσπάθωσαν στη φανερή υποστήριξη αγωγού προς Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού, μαζί και ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ειδικά όταν ο τελευταίος υποστηρίζει διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Όταν είναι ξεκάθαρο το σχέδιο των Αμερικανών να βρουν τρόπους να έχει η Τουρκία μόνιμα πόδι στην Αν. Μεσόγειο με τη σιωπηρή σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου (το οποίο έχυσε μαύρα δάκρυα για το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά!). Τη μοιρασιά του θαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία (και πριν από τη λύση!), που συνεπάγεται και την αναγνώριση των κατεχομένων με δύο κράτη, με ραχοκοκκαλιά τη βρετανο-τουρκική Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία.

Τέτοιο «ξεκλείδωμα» δεν θα λέγεται… δικαιοσύνη, κύριε Ανδρέα Μαυρογιάννη και όσοι ταυτίζεστε με τέτοια «λύση» υποψήφιοι και μη, δικοί μας και ξένοι…

Σχετικές δημοσιεύσεις μας:

- Αποκαλυπτικός χάρτης ΗΠΑ για ΑΟΖ που είδαν Ερντογάν-Αναστασιάδης, SIGMA TV - 6/6/2019 (https://www.youtube.com/watch?v=NSN40rPwl_c)

- Σενάρια επί χάρτου ΗΠΑ για ΑΟΖ - 11/6/2019, Μάριου Πούλλαδου (https://simerini.sigmalive.com/article/2019/6/11/senaria-epi-khartou-epa-gia-aoz/)

- Όραμα και καθοδήγηση του Μπάιντεν ο χάρτης αγωγών προς Τουρκία, 23.6.2022, Φανούλα Αργυρού (https://simerini.sigmalive.com/article/2019/6/23/orama-kai-kathodegese-tou-mpainten-o-khartes-agogon-pros-tourkia/)