Ανθρώπινες Ιστορίες

Χιλιάδες Κύπριοι στα κοινωνικά παντοπωλεία για ένα πιάτο φαΐ (ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιάδες συμπολίτες μας λαμβάνουν στήριξη μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων που λειτουργούν παγκύπρια


Την ώρα που τα κοινωνικά παντοπωλεία αποτελούν σημείο προεκλογικής αντιπαράθεσης για το ποιος τα άνοιξε και το ποιος τα έκλεισε, μεγάλη έρευνα της Σημερινής καταδεικνύει ότι λειτουργούν Παγκύπρια. Αρκετά μάλιστα είναι ανοιχτά από το 2011 μέχρι και σήμερα και παρέχουν βοήθεια σε χιλιάδες άπορους συμπολίτες μας σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή και μηνιαία βάση.

"Αυξάνονται οι αιτήσεις λόγω ακρίβειας"

Πέραν των διαφόρων δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων, λειτουργούν και άλλα μέσω εθελοντικών ομάδων, Μητροπόλεων, Εκκλησιών και άλλων Ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για παροχή βοήθειας αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας της ακρίβειας.

Οι αιτήσεις κυρίως προέρχονται από ανέργους, λήπτες ΕΕΕ (αφού διαφαίνεται ότι το ποσό των 480 ευρώ δεν μπορεί να καλύψει πλέον τις βασικές ανάγκες), πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, ηλικιωμένους και από άτομα με προβλήματα υγείας.

Κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Στροβόλου

Μέσω του πολυδύναμου ιδρύματος Στροβόλου εδώ και έξι χρόνια 200 οικογένειες λαμβάνουν κάθε τέλος του μήνα πακέτα τροφίμων τα οποία ενισχύονται για την περίοδο των γιορτών, ενώ παράλληλα διεξάγεται εκστρατεία συλλογής παιχνιδιών και βιβλίων για να δοθούν σε άπορα παιδιά.

Δημαρχείο Αγλαντζιάς

Το ανθρώπινο του πρόσωπο δείχνει για ακόμα μια φορά ο δήμος Αγλαντζιάς με το πρωτοποριακό πρόγραμμα save our food.

Καθημερινά μαζεύονται 100 και πλέον μερίδες ζεστού φαγητού από επιχειρήσεις που λειτουργούν στον δήμο (αρτοποιεία, ψησταριές, εστιατόρια) τα οποία διανέμονται κατ' οίκον από υπαλλήλους του δήμου σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Για την περίοδο των Χριστουγέννων θα δοθούν επιπλέον δωροκουπόνια από υπεραγορές της περιοχής. Θα δοθούν επίσης κουπόνια σε άπορα παιδιά για αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Το δημαρχείο Αγλαντζιάς παρέχει επίσης δωρεάν φοίτηση στις απογευματινές λέσχες σε άπορους μαθητές όπως επίσης και στο ανοικτό σχολείο, με τα παιδιά να επιλέγουν οποία δραστηριότητα θέλουν εντελώς δωρεάν.

Κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί μέσω των 2 εκκλησιών της Αγλαντζιάς όπου εκεί παρέχονται επιπλέον πακέτα αγάπης με τρόφιμα.

Κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Τσεριου

Άρχισε την λειτουργία από το 2011 σε συνεργασία με την μητρόπολη Ταμασσού και σήμερα παρέχει βοήθεια σε 50 άπορες οικογένειες μέσω των πακέτων αγάπης που δίνονται μια φορά τον μήνα. Επίσης δίνονται άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμός και μικρό έπιπλα.

Ο Δήμος Τσεριου για τα Χριστούγεννα θα μοιράσει επιπλέον κουπόνια από υπεραγορές στις οικογένειες.

Δήμοι Λακατάμιας & Έγκωμης

Όσον αφορά άλλους δήμους της επαρχίας Λευκωσίας, ο Δήμος Λακατάμιας σε συνεργασία με την μητρόπολη Ταμασσού και τις ενορίες της περιοχής μοιράζει σε άπορες οικογένειες κουπόνια από υπεραγορές κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ο Δήμος Έγκωμης επίσης σε συνεργασία με τις 2 ενορίες μοιράζει δωροκουπόνια από τις κατά τόπους υπεραγορές για τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Στο Δημαρχείο Λευκωσίας λειτούργησε κοινωνικό παντοπωλείο μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας.

Κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Λεμεσού

Άρχισε την λειτουργία το 2011 και μέχρι και σήμερα στηρίζει συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Κάθε 3 βδομάδες οι δικαιούχοι λαμβάνουν πακέτα αγάπης με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το κοινωνικό παντοπωλείο Λεμεσού εξυπηρετεί σταθερά 230 οικογένειες κάθε μήνα ενώ για τις γιορτές τα πακέτα ενισχύονται με Χριστούγεννα εδέσματα. Σημαντική βοήθεια παρέχει η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μέσω των λειτουργών της αφού παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη .

Ο Δήμος Λεμεσού φιλοξενεί καθημερινά 25 εφήβους που οι γονείς τους είτε αδυνατούν να τους παραλάβουν από τα σχολεία, είτε αντιμετωπίζουν διάφορα άλλα προβλήματα. Τα παιδιά λαμβάνουν δωρεάν σίτιση καθημερινά ενώ τους παρέχεται βοήθεια και για τα μαθήματα του σχολείου.

"Συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαγητό"

Ο Δήμος Λεμεσού εγκαινίασε πρόσφατα και το κέντρο ενασχόλησης ενηλίκων το οποίο φιλοξενεί ηλικιωμένους οι οποίοι περνούν τον χρόνο τους στο υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κτήριο.

Κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Λάρνακας

Δέκα χρόνια λειτουργίας μέτρα το κοινωνικό παντοπωλείο Δήμου Λάρνακας με την περίοδο της κρίσης του 2013 να επικρατεί το αδιαχώρητο αφού 465 οικογένειες με 2.983 άτομα λάμβαναν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.

Σήμερα 90 οικογένειες με 214 άτομα στο σύνολο λαμβάνουν κάθε Παρασκευή πακέτα με τρόφιμα. Τα πακέτα αυτά ενισχύονται με κρέας την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του 15 Αύγουστου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με λειτουργό του Δήμου Αραδίππου μας αναφέρθηκε ότι παρόλο που έκλεισε το κοινωνικό παντοπωλείο εντούτοις 25 οικογένειες λαμβάνουν βοήθεια με κουπόνια από υπεραγορές για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

"Σχεδία'': το πρώτο κέντρο στήριξης αστέγων

Το κέντρο στήριξης και επανένταξης "Σχεδία" χρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο Πρόνοιας και είναι το πρώτο κέντρο παροχής εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών προς άτομα που αντιμετωπίζουν τη συνθήκη η' τον κίνδυνο της αστεγίας.

Από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί πέραν των 800 ατόμων.

Παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας, ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική και καθοδήγηση, στεγαστική και εργασιακή συμβουλευτική, παρεμβάσεις στον δρόμο (για άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης)

24ωρη γραμμή βοήθειας 25-347878.

Η υπηρεσία του φαγητού προσφέρεται δωρεάν από την μητρόπολη Λεμεσού

"Οικογένειες στα όρια της φτώχειας"



Κέντρο προσφοράς και αγάπης Άγιος Χριστόφορος ΚΕΠΑ

Στην μνήμη του αδικοχαμένου γιου τους Χριστοφόρου ο οποίος εκοιμήθην τον Νοέμβριο του 1995 ιδρύθηκε το ΚΕΠΑ από τον μακαριστό Πρώτ. Ευέλθων Χαραλάμπους και την πρεσβυτέρα Ανδρούλλα Παπαευέλθοντος. Το ίδρυμα εγγράφεται επίσημα από το κράτος σαν φιλανθρωπικό σωματείο στις 19 Μαΐου 1998.

Έκτοτε προσφέρει θεάρεστο έργο κυρίως στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και είναι αρωγός για άπορους συμπολίτες μας.

Το ΚΕΠΑ στα πλαίσια της προσφοράς του διανέμει κατ' οίκον ζεστό φαγητό, λειτουργεί το κοινωνικό παντοπωλείο, συλλέγει είδη ένδυσης και υπόδησης, λειτουργεί κέντρο φροντίδας και αποκατάστασης ηλικιωμένων και αναπήρων, σχολή παιδιών με ειδικές ανάγκες και τέλος λόγο της μεγάλης δυσκολίας που αντιμετωπίζει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου σε θέματα ανακουφιστικής φροντίδας καρκινοπαθών, ενέταξε στα σχέδια επέκταση και αναβάθμιση του κέντρου φροντίδας έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και φροντίδας όσο το δυνατόν περισσότερων ασθενών από την ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα είναι σε θέση και προσφέρει 250 μερίδες ζεστού φαγητού καθημερινά με κατ' οίκον διανομή σε συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Επίσης μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου προσφέρονται 300 καλάθια αγάπης με τρόφιμα σε 300 άπορες οικογένειες .Τα πακέτα αυτά ενισχύονται τις γιορτές με γαλοπούλα και άλλα χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Κοινωνικές δράσεις στην Επαρχία Πάφου

Για την επαρχία Πάφου σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος δεν λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία, όμως ο δήμος για την περίοδο των εορτών θα βοηθήσει άπορες οικογένειες σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.

Στον δήμο Πόλεως Χρυσοχούς παρέχεται βοήθεια σε 50 άπορες οικογένειες μέσω του περιφερειακού σωματείου εθελοντριών. Η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα και είδη ρουχισμού.

Φιλανθρωπικό έργο από Μητροπόλεις

Φιλανθρωπικό έργο προσφέρουν και οι Μητροπόλεις. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της Σημερινής ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι:

Η Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού προσφέρει καθημερινά 3.000 γεύματα αγάπης σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, 1.400 μερίδες για ενήλικες, 1.500 μερίδες για φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και άλλων ιδιωτικών πανεπιστημίων και 100 μερίδες για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών.

Η Ιερά Μητρόπολις Πάφου ενισχύει οικονομικά οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασσού παρέχει σε 350 οικογένειες 2 φορές τον μήνα πακέτα με τρόφιμα η' και ρουχισμό.

Η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας στα μέτρα των δυνατοτήτων της ενισχύει με τρόφιμα άπορες οικογένειες.

Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου παρέχει τρόφιμα σε 300 οικογένειες, ενώ σε άλλες 300 βοηθά κατά τον ίδιο τρόπο ο χριστιανικός σύνδεσμος γυναικών.

Από το 2013 η Ιερά Μητρόπολις Μόρφου προχώρησε στην δημιουργία του ταμείου αλληλοβοήθειας και ενισχύει μέχρι και σήμερα οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

Σημαντικό φιλανθρωπικό έργο παράγουν και οι υπόλοιπες Μητρόπολις, εκκλησιαστικές ενορίες και χριστιανικοί σύνδεσμοι.

Διαχρονικά αρωγός των φτωχών παραμένει ο Ερυθρός Σταυρός με προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας όπως τροφίμων και ρουχισμού παγκύπρια.

Αιτήσεις και αξιολόγηση σε συνεννόηση με ΥΚΕ

Σε όλους τους Δήμους πλην του Δήμου Αγλαντζιάς αλλά και στο ΚΕΠΑ οι συμπολίτες μας που θέλουν να λαμβάνουν οποιαδήποτε βοήθεια πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση και γίνεται αξιολόγηση της κάθε περίπτωση και σε συνεννόηση με τις ΥΚΕ ώστε να παρέχεται στοχευμένα.

Στον Δήμο Αγλαντζιάς σύμφωνα με τον Δήμαρχο δεν υπάρχει κάποιο έντυπο αλλά γίνεται μετά από κάποιες αναφορές που λαμβάνει ο ίδιος, είτε από τα σχολεία, είτε από κόσμο που γνωρίζει ότι κάποιος έχει πραγματική ανάγκη.