Κόστος Ζωής

Ρεβεγιόν παραμονής με… κρέατα «φωτιά»

Περισσότερο με «βραχνά» παρά με γιορτή μοιάζει το οικογενειακό τραπέζι για το ρεβεγιόν, με τις τιμές -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κρέατα- να έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με πέρσι

Το επιστέγασμα των πληθωριστικών τάσεων λόγω όσων συμβαίνουν στον πλανήτη μέσα στο 2022 και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις φορέων και μεσαζόντων έχουν προκαλέσει ένα ντόμινο ακρίβειας. Ακολουθώντας την πορεία του ντόμινο, όλα τα προαναφερθέντα αποτυπώνονται και στις τιμές των προϊόντων, με το τραπέζι για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς όπως και των Χριστουγέννων εξάλλου, να αναμένεται ιδιαίτερα «τσιμπημένο» σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Παίρνοντας λοιπόν ως βάση τη δημοσιοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών (ημ. 22/12/2022), γίνεται αντιληπτό πως οι αυξήσεις, κυρίως στις τιμές των κρεάτων, αλλά και στα παρεμφερή του οικογενειακού τραπεζιού -όπως τα παραδοσιακά εδέσματα ή ακόμα και τα λαχανικά- θα είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην πλειοψηφία των νοικοκυριών.

20-25% πάνω τα κρέατα και γαλοπούλα… γκουρμέ

Η γαλοπούλα, που αποτελεί κρέας κατ’ εξοχήν συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα, έχει πλέον μέση τιμή €6,34 (ντόπια) σε σχέση με €5,52 που βρισκόταν το 2021, ενώ το 2020 πωλείτο στα €5,04 (το κιλό), καταγράφοντας αύξηση 14,89%. Σε ό,τι αφορά την εισαγόμενη γαλοπούλα, η φετινή χρονιά φέρνει «καπέλο» της τάξεως του 35,77%, αφού από το €3,69 του 2020 και το €4,33 του 2021 πλέον τιμολογείται στα €5,87. Τα ντόπια αμνοερίφια (είτε κομμάτια είτε κιλό) παρουσιάζουν άνοδο γύρω στο 25% σε σχέση με πέρυσι -από €8,82 σε €10,95 και από €8,32 σε €10,31 αντίστοιχα- ενώ στα ίδια και ελαφρώς μειωμένα επίπεδα (σε σχέση με πέρσι) εμφανίζονται τα εισαγόμενα.

Το ράλι αυξήσεων δεν σταμάτησε όμως σε αυτά, αφού σημαντική αύξηση (μεταξύ 15-20%) καταγράφεται στο χοιρινό κρέας και λίγο πάνω από 20% στο μοσχαρίσιο. Σε γενικότερο πλαίσιο η άνοδος των μέσων τιμών κυμαίνεται μεταξύ 20-25%, με το Παρατηρητήριο να λαμβάνει τιμές από 91 σημεία πώλησης -μεταξύ τους μικρές και μεγάλες υπεραγορές αλλά και συνοικιακά κρεοπωλεία- ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριου Δρουσιώτη, το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε τον τελευταίο ένα-ενάμιση μήνα και είναι απόρροια της μειωμένης προσφοράς κρεάτων σε συνάρτηση με τη ζήτηση. Η άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών υποχρέωσε πολλούς κτηνοτρόφους να μειώσουν τον αριθμό των ζώων για να μπορούν να τα ταΐζουν, κάτι που οδήγησε στη μείωση της προσφοράς.

«Καπέλο» και στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Ούτε τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα αποτέλεσαν εξαίρεση στον «κανόνα» των αυξήσεων. Συγκρίνοντας τιμές από 49 σημεία πώλησης (μεγάλες υπεραγορές και αρτοποιεία/ζαχαροπλαστεία), η ενδεικτική τιμή στα Christmas Cake παρουσιάζει άνοδο γύρω στο 10% σε σχέση με το 2021 (από €12,04 το κιλό στα €13.30), ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα αυξήσεων κυμαίνονται τα κλασικά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Τα μεν μελομακάρονα από €11,18 το κιλό πέρυσι ανέρχονται στα €12,23, ενώ οι κουραμπιέδες από τα €11,22 στα €12,27 φέτος. Τη μεγαλύτερη αύξηση (21,20%) καταγράφουν οι συσκευασμένοι κουραμπιέδες, από τα €5,28 στα €6.40.

Ψωνίζουν οι Κύπριοι με το βλέμμα στις προσφορές

Παρά τις αυξήσεις των τιμών, η κινητικότητα των Κυπρίων στις υπεραγορές δεν μειώνεται. Μιλώντας στην «Σημερινή» ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε πως τηρουμένων των αναλογιών η επισκεψιμότητα διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενώ από την εμπειρία προηγούμενων χρόνων δήλωσε πως ο κόσμος -ιδιαίτερα σε περιόδους εορτών όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα- μπορεί να επιλέξει να στερηθεί άλλα πράγματα, αλλά όχι τρόφιμα ή είδη που σχετίζονται με το τραπέζι. Κληθείς να σχολιάσει εάν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σε συνάρτηση με τη μεγάλη κινητικότητα δημιουργούν «οξύμωρο σκηνικό», ο κ. Χατζηαδάμου διαβεβαίωσε πως από πλευράς υπεραγορών εντείνεται ο κύκλος των προσφορών και προσφέρονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως υπάρχουν υπεραγορές που θα πωλούν τα προϊόντα για το τραπέζι του ρεβεγιόν σε πολύ χαμηλότερες από τις μέσες τιμές (αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο), ενώ καταληκτικά πρόσθεσε πως ο Κύπριος καταναλωτής είναι πλέον γνώστης της δύναμής του, μελετά και εξερευνά τιμές και προσφορές για να λάβει τα καλύτερα προϊόντα στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.