Παιδεία

Μόνος υπέρμαχος των εξετάσεων… το Υπουργείο

Συσπειρώνονται οι φωνές κατά των εξετάσεων τετραμήνων την ώρα που κάποιοι ακόμη γράφουν!

Περισσότερα προβλήματα παρά μαθησιακά αποτελέσματα φαίνεται να προκύπτουν από τις εξετάσεις τετραμήνων, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, με την οποία επανέρχεται η θέση για κατάργηση των τετράμηνων εξετάσεων. Σύμφωνα με αυτήν, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των ενδιάμεσων Εξετάσεων Τετραμήνων είναι πολλά και απομακρύνουν το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας από τους στόχους που έχει θέσει για την εφαρμογή του εν λόγω θεσμού.

Φορτωμένη ύλη και περισσότερη παραπαιδεία

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, είναι η συρρίκνωση του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή διενεργείται η γ’ σειρά εξετάσεων για όσους δεν μπόρεσαν να παρακαθίσουν στις προηγούμενες δύο, λόγω επηρεασμού από την πανδημία. Κι ενώ το Β’ τετράμηνο έχει ήδη ξεκινήσει, ακόμη για αρκετά μαθήματα υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την ύλη.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε πως με αυτόν τον τρόπο «δημιουργείται ένα εξαιρετικά πιεστικό σχολικό πρόγραμμα με αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα σχολεία, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και φυσικά τα παιδιά».

Οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί αμφιβάλλουν πλέον αν το υφιστάμενο μέτρο αξιολόγησης των παιδιών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. «Κανένας από τους στόχους που έθεσε το ΥΠΠΑΝ δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από τις εξετάσεις τετραμήνων. Πώς θα βελτιώσει μαθησιακά αποτελέσματα μέσα από απαιτητικά γραπτά; Πώς θα μειώσει την παραπαιδεία, όταν τα παιδιά αναγκάζονται να αυξήσουν τις ώρες στα φροντιστήρια; Πώς θα μετατραπούν τα σχολεία σε κοινότητα μάθησης και δημιουργίας;».

Χαιρετίζουν γονείς και μαθητές

Αν και οι γονείς ήταν υποστηριχτές του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων, εντούτοις η απροθυμία του Υπουργείου για αναστολή των εξετάσεων τουλάχιστον για φέτος στη Γ’ Λυκείου, τα προβλήματα που διεφάνησαν στην πρώτη εξεταστική της φετινής χρονιάς και το ακαθόριστο της ύλης για το β’ τετράμηνο με τον χρόνο να τρέχει αντίστροφα για τις επόμενες εξετάσεις, τους έφερε στην αντίπερα όχθη.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, μίλησε στη «Σημερινή» εξηγώντας τους λόγους που οι γονείς άρχισαν ν’ αμφισβητούν τις εξετάσεις τετραμήνων.

«Προς το παρόν δώσαμε τη δυνατότητα στους συνδέσμους γονέων να το συζητήσουν και στις 23 του μήνα θα συνεδριάσει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων για το ζήτημα αυτό. Φαίνεται ότι προκύπτουν πολλά ζητήματα από την εφαρμογή των τετράμηνων εξετάσεων, τα οποία πρέπει να δούμε».

Τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ χαιρετίζει και η ΠΣΕΜ. Ο Πρόεδρος της μαθητικής οργάνωσης Γρηγόρης Γρηγορίου δήλωσε στη «Σ» ότι «η θέση που επαναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ, αποδεικνύει και από τους καθηγητές τη μεγάλη αποτυχία του θεσμού. Σύντομα θα έχουμε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα με την ΟΕΛΜΕΚ και την ΠΑΣΥΓΟΜΕ και ακολούθως θα αποφασίσουμε για δυναμικά μέτρα, αν δεν εισακουστούμε επίσημα».

Αξιοκρατική διόρθωση;

Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και με τη διόρθωση των γραπτών, εφόσον αρκετά γραπτά έχουν σταλεί πίσω για αναβαθμολόγηση. Μαθητές με γενικό βαθμό 18 άκουσαν προφορικά τον βαθμό εξέτασής τους και έπεσαν από τα σύννεφα. Κάτω από τη βάση σε μαθήματα όπως Νέα Ελληνικά και Φυσική.

Άλλοι πάλι μαθητές, που δεν τα πήγαιναν τόσο καλά σε συγκεκριμένα μαθήματα, έμαθαν ότι εξασφάλισαν 18 και 19 σε κύρια μαθήματα. Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται να μην υπάρχει αξιοκρατία στη διόρθωση, εφόσον οι διορθωτές οφείλουν ν’ ακολουθούν έναν συγκεκριμένο οδηγό διόρθωσης. Από την άλλη μεριά, όταν ο οδηγός διόρθωσης, «διορθώνεται» αρκετές φορές και πηγαινοέρχεται στους εκπαιδευτικούς αναθεωρημένος, τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος λανθασμένης διόρθωσης και βαθμολόγησης!

30 διαγωνίσματα σε 30 ημέρες;

Ένα τεράστιο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η ύλη για την οποία ακόμη υπάρχουν διαφωνίες. Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες για τα αναθεωρημένα πλαίσια μάθησης την ώρα που το β’ τετράμηνο «τρέχει». Ο κ. Διονυσίου, επίσης, δήλωσε ότι «η ύλη ακόμη και αναθεωρημένη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο σφικτό χρονοδιάγραμμα που έχουν μπροστά τους μαθητές και εκπαιδευτικοί. Χάνεται σημαντικός εκπαιδευτικός χρόνος και λόγω των συνθηκών. Υπάρχει ζήτημα και με τη νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό διαγωνισμάτων. Για παράδειγμα η Α’ Λυκείου πρέπει να ‘γράψει’ 32 διαγωνίσματα, ενώ ο εργάσιμος χρόνος που έχουν οι εκπαιδευτικοί για να μπορέσουν να δουλέψουν και να προγραμματίσουν τα διαγωνίσματα είναι από τον Μάρτιο και μετά. Άρα πόσες μέρες μένουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο που θα κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα; Περίπου 30 ημέρες; Άρα πείτε μου πώς θα γίνουν 32 διαγωνίσματα!».

Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο οποίος επανέλαβε την άποψη ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί τρέχουν σε έναν άνισο αγώνα δρόμου. «Δεν φτάνει που σε 52 -πλέον- εργάσιμες μέρες καλούμαστε να καλύψουμε τον τεράστιο όγκο της ύλης που αναλογεί στο Β΄ τετράμηνο, πρέπει να παρακαθίσουμε και σε περισσότερα από 20 διαγωνίσματα, ενώ δεν υπάρχουν αντικαταστάσεις για τους καθηγητές που απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού, ούτε για δείγμα».

Πρόβλημα με τις αντικαταστάσεις

Υπάρχει πραγματικό ζήτημα με τους αντικαταστάτες, όπως υποστηρίζει ο κ. Διονυσίου, ο οποίος ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας απλώς ωραιοποιεί τις καταστάσεις. «Υπάρχει πρόβλημα σε πολλά σχολεία που δεν έχουν αντικαταστάτες, λόγω της πανδημίας, άρα χάνεται σημαντικός χρόνος και από αυτήν την κατάσταση».

Ο Πρόεδρος των μαθητών καλεί ξανά το Υπουργείο να προβεί στις ανάλογες ενέργειες, «έτσι ώστε όλοι οι μαθητές και μαθήτριες να έχουν καθηγητή/τρια για να τους διδάξει το μάθημα, για να μη χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος, αφού λόγω και της αυταρχικής επιβολής του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, μειώθηκε κατά πολύ ο χρόνος που αναλογεί στο Β’ τετράμηνο.

»Ταυτόχρονα τους καλούμε να πάρουν στα σοβαρά υπ’ όψιν, όλους αυτούς τους παράγοντες, που επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και να προχωρήσουν σε άμεση αναδιαμόρφωση της ύλης, όχι μόνο ‘για τα μάτια του κόσμου’, αλλά ουσιαστικά για να βοηθηθούν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες».

Έκτακτη συνεδρία Βουλής

Η ΟΕΛΜΕΚ αλλά και οι γονείς καλούν την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να συμπράξει στην καταπολέμηση των όποιων προβλημάτων, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη όλη η εκπαιδευτική κοινότητα καθημερινά.

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα, για να συζητήσει τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν τον τελευταίο καιρό. Συγκεκριμένα, για το θέμα των αντικαταστάσεων, για τα απεργιακά μέτρα στα οποία οδηγούνται οι εκπαιδευτικοί και, φυσικά, για τον θεσμό αξιολόγησης των μαθητών, με φόντο τις τετράμηνες εξετάσεις.

Είναι τελικά ανοιχτό σε διάλογο το Υπουργείο;

Απογοήτευση νιώθουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βλέποντας το Υπουργείο Παιδείας να μην ανταποκρίνεται άμεσα στους προβληματισμούς τους, ενώ το ίδιο το Υπουργείο διά στόματος του επικεφαλής του, Πρόδρομου Προδρόμου, δήλωσε ότι είναι ανοιχτό σε διάλογο αν και όποτε χρειαστεί.

«Το Υπουργείο δεν ακούει τους προβληματισμούς μας. Αν και το Υπουργείο δηλώνει ανοιχτό σε διάλογο, αυτά είναι αόριστα λόγια. Νιώθουμε απογοητευμένοι και προδομένοι από το Υπουργείο, γιατί αισθανόμαστε ότι δώσαμε αρκετή πίστωση χρόνου για να επιλύσουμε βασικά ζητήματα που προκύπτουν απ’ όλη τη διαδικασία, αλλά στο τέλος θυματοποιούνται τα παιδιά μας», δήλωσε ο Χαράλαμπος Διονυσίου.

Να δοθεί στη δημοσιότητα η αξιολόγηση της αξιολόγησης, ζητούν εκπαιδευτικοί και γονείς, εφόσον ο θεσμός εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια και ακόμη δεν έχουν κάποια στοιχεία για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του. Εσωτερικά γίνεται συνεχής αξιολόγηση, λέγει το ίδιο το Υπουργείο, χωρίς να ξεκαθαρίζει πότε θα δημοσιευθεί η αξιολόγηση του θεσμού.