Αναλύσεις

Υποκριτής και σφαγέας…

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θυμήθηκε ότι είναι ο θεματοφύλακας του Διεθνούς Δικαίου. Και υποστήριξε ότι καμιά ρωσική στρατιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ειρηνευτική, παρά μόνο ως εισβολή, που παραβιάζει τον Kαταστατικό Χάρη των Ην. Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Αληθές, όμως, είναι ότι δεν τηρεί την ίδια στάση και για την τουρκική εισβολή σε βάρος της Κύπρου, που συνεχίζει από το 1974 να τελεί υπό κατοχή. Ο κ. Γκουτέρες υιοθετεί την πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, με την οποία έχει συμβιβαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 47 χρόνια. Δυστυχώς, ο ΓΓ του ΟΗΕ ενεργεί υποκριτικά. Και η κυπριακή Κυβέρνηση, αντί να αξιώνει πλήρη αποχώρηση του στρατού κατοχής και ό,τι η Δύση αξιώνει από τη Ρωσία, προωθεί ΜΟΕ με το ψευδοκράτος, προσφέροντας το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Και ενεργεί με τον τρόπο αυτό, ανεξαρτήτως «νομικών, τεχνικών και πρακτικών περιπλοκών ή άλλων κινδύνων», όπως υπογραμμίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης στους πρέσβεις του.

Πότε, μάλιστα, γράφονται αυτά από τον κ. Κασουλίδη; Την ίδια στιγμή κατά την οποία η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, που είναι εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου, στοιχίζονταν πίσω από την τοποθέτηση των ΗΠΑ στο Σ. Ασφαλείας, που περιλαμβάνει τους εξής άξονες: 1. Σεβασμό συνόρων και κρατικής κυριαρχίας. Όχι δηλαδή αλλαγή συνόρων. 2. Όχι χρήση βίας, διότι είναι αντίθετη με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του Χάρτη του ΟΗΕ. Και, ως εκ τούτου, καμιά οντότητα, Αρχή και κανένα κράτος που προέκυψαν από εξωτερική εισβολή δεν μπορούν να αναγνωριστούν. 3. Καμιά κτήση εδαφών για την αναβίωση πολιτικών αυτοκρατοριών δεν μπορεί να γίνει δεκτή. 4. Η Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις για την αντιδημοκρατική δράση της και την παραβίαση βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ενώ η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία, η κυπριακή Κυβέρνηση ψηφίζει μεν μαζί τους, αλλά δεν αξιώνει ανάλογες κυρώσεις για την Τουρκία. Το αντίθετο συμβαίνει. Εκλιπαρεί για ΜΟΕ και, αντί να συζητά με τον κατακτητή, δηλαδή την Άγκυρα, συνομιλεί με την αποσχισθείσα οντότητα του ψευδοκράτους για να της προσφέρει μορφή αποδοχής (acknowlegement), που είναι το προηγούμενο βήμα της πλήρους αναγνώρισης. Και με τον τρόπο αυτό οι μεν εταίροι μας στην ΕΕ και ο ΓΓ του ΟΗΕ έχουν την ευκαιρία να ισχυρίζονται ότι το Ουκρανικό είναι διαφορετικό από το Κυπριακό, ο δε Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίζει το Κυπριακό ως παράδειγμα, κατά το οποίο η διεθνής κοινότητα συνομιλεί με αποσχισθείσα οντότητα, την οποία μάλιστα αποκαλεί «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Χωρίς εισαγωγικά. Και διερωτάται ο Λαβρόφ: Εφόσον ο ΟΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνομιλούν με το ψευδοκράτος, γιατί να μη συνομιλούν και με τις ρωσόφωνες αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, που έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους; Είμαστε, δηλαδή, παράδειγμα χρήσης από τους εισβολείς. Και αποφυγής.

Το μαρτύριο δεν τελειώνει εδώ. Στο σκηνικό υπεισέρχεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μας δουλεύει. Μπροστά στα μάτια μας. Καταδικάζει, λέει, τη ρωσική εισβολή σε βάρος της Ουκρανίας και αξιώνει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου! Ποιος; Ο σφαγέας μας. Ο σφαγέας του Διεθνούς Δικαίου.

Όσο, δε, για την Κυβέρνηση, παρακολουθεί αμήχανη. Σιωπά. Δεν απαντά στην Άγκυρα. Αρνείται πεισματικά να την ενοχλήσει. Ούτε καν για την τιμή των όπλων αντιδρά. Και αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι απλώς ροκανίζει τον χρόνο μέχρι να εγκαταλείψει την εξουσία. Μαζί, όμως, με την απαθή της στάση και τα παθητικά ΜΟΕ δεν ροκανίζεται μόνον ο χρόνος, αλλά και η κυριαρχία μας. Το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όπως η Κυβέρνηση δεν ενοχλεί την Τουρκία, το υπόλοιπο κομματικό σύστημα δεν ενοχλεί την Κυβέρνηση. Υπνώττουν. Χωρίς, όμως, να απαλλάσσονται των ευθυνών τους και των ενοχών τους για την υποκριτική στάση Γκουτέρες και για την ατιμωρησία του σφαγέα μας.

"Η ΘΕΣΗ" - "η Σημερινή" 27/02/2022