Οι πελατειακές σχέσεις στο κομματικό χονδρεμπόριο
Οι πελατειακές σχέσεις κομμάτων και ψηφοφόρων είναι δεδομένες και ενεργοποιημένες στην κομματική και πολιτική ζωή της Κύπρου. Η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων θέλουν να έχουν και να δημιουργούν μια πελατειακή εξάρτηση με το κόμμα τους μέσω των βουλευτών και αξιωματούχων της Τ.Α. Σε αυτήν την πελατειακή σχέση στηρίζουν την καριέρα τους, την ανέλιξή τους, την εργοδότηση των παιδιών τους, την έγκριση μέτρων και κανονισμών που να ευνοούν την περιουσία τους και άλλα πολλά.
Για να διατηρούν και να εξελίσσουν αυτήν την πελατειακή σχέση είναι έτοιμοι να εγκρίνουν σιωπηλά τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αρκεί από αυτήν τη διαπλοκή να αναμένουν και οι ίδιοι το κατιτίς τους. Φυσικά δημόσια και στις δημοσκοπήσεις καταδικάζουν τη διαφθορά και τους φορείς της, αλλά όταν έρθει η ώρα να δώσουν την ψήφο τους δικαιώνουν τα κόμματα που υπηρετούν τη διαφθορά, αλλά και την πελατειακή σχέση. Η εξουσία φυσικά είναι το κύριο γνώρισμα της πελατειακής σχέσης. Για τούτο και τα κόμματα εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανάληψη της εξουσίας. Ξέρουν ότι όταν κατέχουν εξουσία, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ψηφοφόροι, που ενισχύουν τη δύναμή τους.
Αντίθετα πολλοί ψηφοφόροι γυρίζουν τη ράχη στα κόμματα της ιδεολογίας τους και ακολουθούν αποστάτες των κομμάτων και της ιδεολογίας, για να προσκολληθούν σε πρόσωπα και κόμμα της εξουσίας. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές απέδειξαν την αλήθεια των πιο πάνω θέσεων.
Τώρα με την ψήφιση του νόμου για μεταρρύθμιση της Τ.Α. η πελατειακή σχέση περνά από το επίπεδο ψηφοφόρου - πελάτη στο επίπεδο του κομματικού χονδρεμπορίου. Τώρα τα κόμματα πρέπει να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις μεγάλες υπεραγορές τους και τα καταστήματα χονδρικής πώλησης, για να ενισχύσουν την πελατειακή σχέση. Θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους στο χονδρεμπόριο και να διατηρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις για τους τοπικούς πλασιέ και τους παραγγελιοδόχους.
Αυτός είναι και ο λόγος που τη μεγαλύτερη μάχη στη μεταρρύθμιση της Τ.Α. τη συναντούμε στις συνενώσεις των δήμων, στη κατάργηση δήμων και στη δημιουργία μεγάλων καταστημάτων και κομματικών μικροκαταστημάτων. Αυτό ενδιαφέρει τα κόμματα και όχι η ορθή εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τ.Α.
Παραλληλίσαμε τη μεταρρύθμιση με χονδρικό εμπόριο, που μπορεί να γίνει πιο κατανοητή και είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και στον τρόπο που προσπαθούν να καθορίσουν τον αριθμό των Δήμων.
Οι ειδικοί τούς είπαν πως το σωστό είναι να κάμουν ένα Mall σε κάθε επαρχία. Θα είναι η πιο αποδοτική μορφή της μεταρρύθμισης. Αλλά τότε ξεπετάχτηκαν οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες των υπεραγορών με μεγάλη πελατεία ή με πολλές «ιδιαιτερότητες» και απαίτησαν τη διατήρηση της δικής τους υπεραγοράς, έξω από το Mall. Και οι χονδρέμποροι άρχισαν τον αγώνα ικανοποίησης την μεγάλων πελατών τους, τη διατήρηση της πελατειακής σχέσης και τη διατήρηση των κάστρων των κομμάτων και των φέουδων των κομματαρχών. Σκέφτηκαν μάλιστα ακόμα και την ανακήρυξη «διαμερισμάτων» στις υπεραγορές για να διατηρήσουν τον τίτλο τους οι «αντιδήμαρχοι».
Έτσι, λοιπόν, σε καμιά πόλη δεν ιδρύθηκε Mall, δηλαδή μητροπολιτικός δήμος. Διατηρήθηκαν όμως επώνυμες υπεραγορές, δήμοι, κάστρα κομμάτων, φεουδάρχες που προορίζονται για τα κάστρα. Λειτούργησε η πολιτική επιχειρηματολογία της συναίνεσης «ένα σου, ένα μου» και το «πάρε-δώσε» του παζαριού.
Θέλετε να μάθετε τα κομματικά κάστρα ή φέουδα, που έφαγαν τους μητροπολιτικούς δήμους; Είναι ολοφάνερα. Στρόβολος, Αραδίππου, Αγία Νάπα, Πολεμίδια, Γεροσκήπου. Για να διατηρηθούν αυτά τα κάστρα ή φέουδα, διατηρήθηκαν και κάποιοι άλλοι δήμοι, που θα αποτελούσαν παραφωνία, αν ενσωματώνονταν σε γειτονικούς δήμους. Άμα κάμετε τις προσθαφαιρέσεις, θα διαπιστώσετε πόσο εύκολο και λειτουργικό θα ήταν, αν οι δήμοι ήταν μονοψήφιος αριθμός. Η Τ.Α. θα ήταν πιο λειτουργική και θα εξοικονομούνταν ακόμα καμιά δεκαριά εκατομμύρια. Αλλά είπαμε. Μην ξεχνάτε τα κομματικά κάστρα και φέουδα.
Φέτος ο κορωνοϊός κατήργησε το λεμεσιανό καρναβάλι. Όμως βρήκε αντάξιο αντικαταστάτη. Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση της Τ.Α., που είναι μια πετυχημένη μεταμφίεση.