Συνεντεύξεις

Δρ Γρηγόρης Λέων στη «Σ» για Μαλένα και Ίριδα: «Το κακό σενάριο του ασφυκτικού θανάτου επιβεβαιώνεται»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Δρ Γρηγόρης Λέων, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής, εκτιμά πως είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης, καθώς οι ιατροδικαστές -μετά την Τζωρτζίνα- έχουν πλέον αποκρυσταλλωμένη άποψη και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών

Το κακό σενάριο του ασφυκτικού θανάτου τόσο για τη 3,5 ετών Μαλένα, όσο και για την 6 μηνών Ίριδα, φαίνεται ότι μέρα με την ημέρα επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Δρα Γρηγόρη Λέοντα. Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο ιατροδικαστής εκτιμά πως είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης, καθώς οι ιατροδικαστές -μετά την αποκάλυψη για τα αίτια θανάτου της Τζωρτζίνας- έχουν πλέον αποκρυσταλλωμένη άποψη και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών. Μάλιστα, όπως αναφέρει, κατά τη δική του εκτίμηση τα τελικά πορίσματα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα της ασφυξίας. Ο Δρ Λέων μιλά για τα ειδικά ευρήματα που υπάρχουν και στις ιστολογικές και των δύο παιδιών, που «δείχνουν» ασφυκτικό θάνατο, όπως οι αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας στον εγκέφαλο της Ίριδας και η κενοτοποιώδης εκφύλιση των υπατικών κυττάρων στη Μαλένα. Περαιτέρω, ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Τζωρτζίνας, για τον θάνατο της οποίας κατηγορούμενη είναι η ίδια της η μητέρα, αντικρούει τον ισχυρισμό τής Υπεράσπισης και εξηγεί γιατί δεν μπορεί η κεταμίνη να χορηγήθηκε στο παιδί από γιατρούς.

«Αποκλείεται οι γιατροί να χορήγησαν την κεταμίνη»

Κύριε Λέων, κατ’ αρχάς θα θέλαμε ένα σχόλιο για τις εξελίξεις που είχαμε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την υπερασπιστική γραμμή της κατηγορουμένης, που επιμένει σε ιατρικό λάθος. Υπάρχει περίπτωση να χορηγήθηκε η ουσία κεταμίνη από το νοσηλευτικό προσωπικό και όχι από τη μητέρα;

Σχετικά με την κεταμίνη και τη χρήση της στην Τζωρτζίνα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής -βάσει λογικής σας το λέω αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε την ιατροδικαστική έκθεση, δεν έχει έρθει ακόμα στη δημοσιότητα, αλλά ούτε η τοξικολογική έκθεση η αναλυτική-, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι όταν ένας γονέας καλεί τους γιατρούς, πάει να πει ότι βλέπει ένα περιστατικό σε εξέλιξη. Δεν μπορεί να καλέσει τους γιατρούς προληπτικά και να ξέρει ότι θα συμβεί ένα περιστατικό, γιατί αυτό είναι ακόμα πιο ύποπτο. Προφανώς, λοιπόν, το παιδί πρώτα είχε το περιστατικό και μετά κλήθηκαν οι γιατροί από τη μητέρα για να το ανατάξουν, για να το αντιμετωπίσουν. Άρα η λογική λέει ότι πρώτα χορηγήθηκε η ουσία, έκανε τη δράση της και εκδήλωσε τα συμπτώματα το παιδί και στη συνέχεια κλήθηκαν οι γιατροί. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο, αποκλείεται οι γιατροί να χορήγησαν ουσιαστικά την κεταμίνη. Γιατί εάν θεωρήσουμε ότι οι γιατροί χορήγησαν την κεταμίνη, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει με κάποιον τρόπο να δικαιολογηθεί γιατί κλήθηκαν από τη μητέρα. Και μιλάμε για μία θανατηφόρα δόση κεταμίνης, μίας ουσίας που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό, και με αυτό εννοούμε ότι ήταν αρκετά πάνω από τα επίπεδα τα οποία είναι θεραπευτικά. Ήταν, δηλαδή, σε επίπεδα τοξικά πλέον.

Η λύση του μυστηρίου για Μαλένα και Ίριδα

Πόσον καιρό θα πάρει για να έχουμε αιτία θανάτου και για τα άλλα δύο παιδιά;

Εγώ εκτιμώ ότι τόσο η τριμελής επιτροπή όσο και η ιατροδικαστής της Πάτρας έχουν ήδη αποκρυσταλλωμένη άποψη. Δηλαδή γνωρίζουν, πλέον, με όλα τα νέα δεδομένα ποια είναι η αιτία και ο μηχανισμός θανάτου και των δύο παιδιών. Τώρα ο χρόνος που θα επιλέξουν να το καταθέσουν κατ’ αρχάς δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς, αλλά εξαρτάται πλέον και από την Εισαγγελία, η οποία έχει αναλάβει το όλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, νομίζω ότι αυτός ο χρόνος δεν θα αργήσει, καθώς η εκτίμησή μου είναι ότι έχουν πλέον αποκρυσταλλωμένες απόψεις γιατί τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα με τι έχει γίνει και μάλιστα από έμπειρους συναδέλφους όπως είναι ο κύριος Καρακούκης, που είναι ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας, και νομίζω ότι θα οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον τρόπο με τον οποίο κατέληξαν η Μαλένα και η Ίριδα; Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια; Και αν ναι, πώς; Η κεταμίνη ή άλλο φάρμακο έχουν αποκλειστεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Και για τα δύο παιδιά πράγματι έχουν αποκλειστεί τα τοξικά αίτια. Δηλαδή έχουν αποκλειστεί ουσίες ή φάρμακα, τελοσπάντων, τα οποία να έχουν επιδράσει στον θάνατο. Κι αυτό γιατί έχουμε τοξικολογικές εξετάσεις αρνητικές. Εκεί πρέπει να σας πω ότι, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, αυτό που ανέφερα εδώ και αρκετό καιρό ως εκτίμηση, δηλαδή ως ένα κακό σενάριο και ένα ενδεχόμενο αυτό του ασφυκτικού θανάτου, νομίζω ότι μέρα με την ημέρα επιβεβαιώνεται και είναι αυτό στο οποίο κατ’ εκτίμησή μου θα καταλήξουν τελικά και τα πορίσματα.

Ποιες είναι αυτές οι ενδείξεις που δείχνουν ασφυκτικό θάνατο;

Είναι ουσιαστικά όλα τα ευρήματα που έχουμε από τους πνεύμονες και των δύο παιδιών, είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως η κυάνωση, η οποία υπήρχε και στα δύο παιδιά, και μετά κάποια ειδικά ευρήματα όπως οι αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας στον εγκέφαλο του βρέφους και η κενοτοποιώδης εκφύλιση των υπατικών κυττάρων στη Μαλένα, το πρώτο παιδί. Επίσης το πολύ σημαντικό δεν είναι μόνο αυτά τα ευρήματα -καθώς αυτά είναι μη ειδικά αλλά συνάδουν με ασφυκτικό θάνατο- και είναι αυτό που μας δείχνει και τον τρόπο θανάτου, δηλαδή τον μηχανισμό του θανάτου είναι ότι και στα δύο παιδιά βρέθηκαν τραύματα. Στο μεν πρώτο βρέθηκαν τραύματα στη ρινική χώρα και συγκεκριμένα στη ράχη της ρινός και στο δεύτερο παιδί βρέθηκε εντός του στόματός του τραύμα, το οποίο μάλιστα προφανώς ήρθε σε επαφή με το πανάκι, που κατά δήλωση της μητέρας βρέθηκε ποτισμένο με αίμα, άρα υπήρχε πληγή του στόματος η οποία έτρεχε αίμα.

Screenshot 2022-04-09 134457.png

Με αφορμή την ανάρτηση που κάνατε την Τετάρτη (6/4) στο facebook, κατά την οποία εξηγούσατε πως «εάν αποφραχτούν η μύτη και το στόμα με το χέρι ή με κάποιο άλλο αντικείμενο (π.χ. πανάκι) δύναται να προκληθεί θάνατος από εγκεφαλοπάθεια συνεπεία ανοξυγοναιμίας», σε ποιο από τα δύο παιδιά αναφέρεστε; Το απόσπασμα της ιστολογικής εξέτασης που δημοσιεύετε ανήκει σε κάποιο από τα δύο παιδιά;

Πρόκειται για την ιστολογική εξέταση του βρέφους, της Ίριδας, η οποία μας λέει ξεκάθαρα αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας όπως βλέπετε στην ανάρτηση, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με αυτό που λέει η επιστήμη μας και η βιβλιογραφία ότι όταν έχω μιαν απόφραξη ουσιαστικά δημιουργείται εγκεφαλοπάθεια από ανοξυγοναιμία. Κάτι το οποίο σας θυμίζω βέβαια ότι είχαμε και στην Τζωρτζίνα, το τελευταίο παιδί, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει προκληθεί από μία πρώτη αποτυχημένη απόπειρα, καθώς όπως ξέρετε το παιδί αυτό βασανίστηκε και φαίνεται ότι είχαμε πολλαπλές απόπειρες με διάφορα μέσα, για το οποίο όμως ο θάνατος στο τέλος είναι βέβαιο ότι προκλήθηκε από την κεταμίνη.

Αστοχίες στα πρώτα πορίσματα

Από την εμπειρία σας εντοπίζετε ευθύνες στις πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις των δύο παιδιών; Υπάρχουν ευρήματα, που θα μπορούσαν ν’ αξιολογηθούν από τότε;

Αυτή είναι μια κουβέντα που θα την κάνουμε, δεν το συζητάμε, και θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων και των τελικών πορισμάτων των ιατροδικαστών. Κατά τη γνώμη μου, αν θέλετε, πράγματι υπήρχαν αστοχίες από τη μεριά των γιατρών, των ιατροδικαστών και των παθολογοανατόμων και στο πρώτο και στο δεύτερο περιστατικό. Όχι στο σύνολό τους, για να μην παρεξηγηθώ. Ίσα ίσα αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι ο παθολογοανατόμος του πρώτου παιδιού, ο καθηγητής ο κύριος Αγαπητός, έκανε μία εξαιρετική δουλειά, όπως εκτιμώ ότι και ως προς τα ιατροδικαστικά ευρήματα η συνάδελφος της Πάτρας έκανε μία ορθή δουλειά. Απλώς οι αστοχίες εντοπίζονται κυρίως στην ιατροδικαστή της πρώτης νεκροτομής της Μαλένας και στον παθολογοανατόμο της δεύτερης νεκροτομής της Ίριδας και προφανώς θα πρέπει να δούμε αν έχει οποιονδήποτε ρόλο η πραγματογνωμοσύνη του δεύτερου πραγματογνώμονα στη Μαλένα.

Καταληκτικά θα λέγατε δηλαδή ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της υπόθεσης;

Εκτιμώ πως ναι, φτάνουμε στο τέλος. Είναι ξεκάθαρη νομίζω η διαδικασία και πρέπει να σας πω ότι είναι ένα μοναδικό έγκλημα, που θα καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία όχι απλώς γιατί υπήρξαν όλες αυτές αν θέλετε οι αστοχίες και όλη αυτή η διαδικασία, αλλά γιατί θα είναι ένα έγκλημα στο οποίο συνέβαλαν καθοριστικά οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στα παιδιά και οι οποίοι συνεχόμενα έκαναν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία, τα οποία και αξιοποίησαν οι Αρχές.