Αναλύσεις

Στη δίνη του πληθωρισμού…

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κυκλώνα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που προκλήθηκε προ διετίας από τον κορωνοϊό και τώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πολίτες αναζητούν μέσα από το Πάσχα και την Ανάσταση την ελπίδα που δεν τους προσφέρουν οι ηγέτες τους. Και εδώ και στις Βρυξέλλες. Οι ελπίδες, που πολλάκις τους υποσχέθηκαν ότι θα άνθιζαν, αποδείχθηκαν φρούδες. Εξανεμίζονται. Εγείρεται, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Μπορούν να αναγεννηθούν και πώς;

Εννέα χρόνια μετά την κλοπή που υπέστη ο πολίτης και το κράτος μέσω της ΕΕ και του κουρέματος, είμαστε θύματα του πληθωρισμού. Βρισκόμαστε στο έλεος της δίνης που προκαλούν οι αυξήσεις των τιμών. Αδειάζουν οι τσέπες μας. Και γινόμαστε φτωχότεροι. Η ακρίβεια κυριαρχεί παντού. Και τα καθημερινά προβλήματα στραγγαλίζουν τους πολίτες. Μας πνίγουν.

Η Κυβέρνηση με τη Βουλή προχώρησαν στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά δεν είναι μόνο οι τιμές των καυσίμων που πήραν φωτιά. Είναι και ένας μακρύς κατάλογος άλλων αγαθών που καίνε τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Και αξιώνουν τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης του πολίτη και της οικονομίας είτε στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ είτε κατά μόνας.

Μέτρο πρώτο: Αύξηση των επιτοκίων χωρίς να σκοτώνεται η ανάπτυξη και να γίνεται η οικονομία θύμα του στασιμοπληθωρισμού. Ένα τέτοιο μέτρο αναμένεται ότι θα ληφθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο. Και μέχρι τότε, τι θα κάνουμε; Θα κλαίμε τη μοίρα μας;

Μέτρο δεύτερο: Εξεύρεση εναλλακτικών αγορών για την προμήθεια ηλιελαίου, σιτηρών, ζωοτροφών και άλλων ειδών, που προκαλούν αλυσιδωτές εκτοξεύσεις των τιμών, με απώτερο στόχο να περιοριστεί το κόστος παραγωγής και, κατ’ ελάχιστον, να μπει χαλινάρι στις αυξήσεις.

Μέτρο τρίτο: Μείωση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης σε ήδη πρώτης ανάγκης, για να προστατευθούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και η ανταγωνιστικότητα. Για να μη φτάσουμε στο σημείο να λέμε το ψωμί ψωμάκι.

Τέταρτο μέτρο: Επιχορηγήσεις σε τομείς της οικονομίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και σε άλλα είδη που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωση.

Πέμπτο: Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις για να μην οδηγηθούν σε νέες μειώσεις μισθών, απολύσεις ή ακόμη και σε κλείσιμο, που σημαίνει αύξηση της ανεργίας και της φτώχιας.

Αυτά και άλλα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, προτού γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Εκείνο βεβαίως που πρωτίστως επιβάλλεται είναι η εκπόνηση μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο ούτε υπήρχε κατά τρόπον αξιόπιστο ούτε υπάρχει. Ο κύκλος της υφιστάμενης Κυβέρνησης κλείνει. Βρίσκεται στα τελευταία εκατό μέτρα. Η πραγματικότητα αυτή δεν συνιστά άλλοθι αλλά κίνητρο για να σώσει την υστεροφημίας της. Όπως κίνητρο αποτελεί και για τους υποψήφιους αλλά και τους εν δυνάμει υποψήφιους Προέδρους η κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, χωρίς να κρύβονται πίσω από το άλλοθι της Βαβυλωνιακής και δυσκίνητης ΕΕ. Έχουν; Οι εκλογές είναι μια πρόκληση. Επί του παρόντος, πάντως, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.