Αναλύσεις

Η σημασία των γαλλικών εκλογών για Τουρκία και ΝΑΤΟ

Γιατί οι Τούρκοι βλέπουν με καλό μάτι την εκλογή Λεπέν - Ο κίνδυνος για Ελλάδα - Κύπρο σε Ανατολική Μεσόγειο

Στη Γαλλία είναι στραμμένα τα βλέμματα, κυρίως της Δύσης, ενόψει του αυριανού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν έχουν φυσικά διαφορετικές απόψεις για πολλά ζητήματα. Από την οικονομία, τα θέματα ταυτότητας μέχρι τη θρησκευτική ελευθερία. Ωστόσο ο τομέας όπου συγκρούονται περισσότερο τα οράματα των δύο υποψηφίων είναι η «εξωτερική πολιτική», δηλαδή τι είδους διπλωματία θα ακολουθήσει η Γαλλία. Αυτό αφορά άμεσα την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, καθώς η γαλλική στρατιωτική-ναυτική παρουσία και συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως αντίβαρο απέναντι στον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Στάση Μακρόν απέναντι σε Ισλάμ-Ερντογάν

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Μακρόν κράτησε μια πιο σκληρή στάση στο 3ο και 4ο έτος της προεδρίας του. Υποστήριξε το YPG στη Συρία, τις ελληνοκυπριακές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και άσκησε κριτική κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ακολουθώντας μιαν αντιτουρκική προσέγγιση κυρίως για την εργαλειοποίηση του Ισλάμ κατά των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Από το φθινόπωρο του 2021 ο Μακρόν φαίνεται άλλαξε τη στρατηγική του προς την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του πέρυσι στο France 5, ο Μακρόν είπε «Λυπούμαστε που το ΝΑΤΟ δεν είναι αρκετά σαφές με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε στείλει τα πλοία μας εκεί. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το γύρισμα της πλάτης της Τουρκίας στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε περαιτέρω θρησκευτικό εξτρεμισμό», ανέφερε. Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι «η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι δυνατή χωρίς να λυθούν τα προβλήματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά ο διάλογος πρέπει επίσης να συνεχιστεί». Αναλυτές σημειώνουν πως ο διάλογος δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί, αλλά αν εκλεγεί ο Μακρόν υπάρχει προοπτική συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία.

Λεπέν για Τουρκία - ΝΑΤΟ

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν αντιτίθεται σθεναρά στην ίδια την ΕΕ, τη διεύρυνση της ΕΕ και την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Επικρίνει επίσης την Τουρκία για «εκκοσμίκευση και Ισλάμ». Ακολουθεί παρόλα αυτά την πολιτική ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα στην περιοχή της και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία ως ανεξάρτητη Γαλλία».

Για την Λεπέν το ΝΑΤΟ είναι μια «επικίνδυνη, φιλοπόλεμη» συμμαχία. Είπε ότι βρίσκει τις ανησυχίες της Ρωσίας σε σχέση με το ΝΑΤΟ «εύλογες», καθώς η Βορειοατλαντική Συμμαχία επεκτείνεται στα σύνορα της Ρωσίας. Υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ συνέβαλε έμμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι, μόλις τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, θα εργαστεί για «στρατηγική προσέγγιση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας». Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει την αποχώρηση από τη στρατιωτική-ναυτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της άμυνας της ίδιας της Γαλλίας. Με άλλα λόγια, θέλει «να διατηρήσει επαφή με το ΝΑΤΟ αλλά να ιδρύσει μιαν ανεξάρτητη εθνική αμυντική δύναμη».

Αυτό σημαίνει πως αν μια ευρωπαϊκή και θαλάσσια δύναμη όπως η Γαλλία εγκαταλείψει τη ναυτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία πιθανότατα θα νιώσει περισσότερη άνεση να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και Τούρκοι αναλυτές δηλώνουν στα ρωσικά ΜΜΕ πως ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει καλύτερα τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Επί της ουσίας η Τουρκία καραδοκεί να εκμεταλλευτεί την εγκατάλειψη της ναυτικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ από τη Γαλλία, γεμίζοντας το κενό ισχύος που θα δημιουργηθεί στη Μεσόγειο.

Συνέπειες αποχώρησης Γαλλίας από ΝΑΤΟ

Εάν εκλεγεί η Λεπέν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ κινδυνεύουν με αποδυνάμωση έως και κατάρρευση, με το Ινστιτούτο Carnergie Εurope να κάνει λόγο για αποκορύφωμα της ρωσικής υποστήριξης προς τη γαλλική ακροδεξιά. «Θα αντιπροσώπευε επίσης τη μεγαλύτερη στρατηγική νίκη του Πούτιν εναντίον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί με την εκτεταμένη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στη Μεσόγειο από το 2015 και την παράδοση πυραύλων S400 στην Τουρκία το 2019», επισημαίνεται.

Οι συνέπειες για τις πολιτικές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα ήταν εξίσου κρίσιμης σημασίας, καθώς η Λεπέν θα κινηθεί γρήγορα για να μειώσει τη συμμετοχή της Γαλλίας στη συμμαχία. Προειδοποίησε για απομάκρυνση της Γαλλίας από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση, η οποία θα καθιστούσε τη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων της χώρας ανεξάρτητη και ασυντόνιστη με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η αποχώρηση από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση θα ισοδυναμούσε με δραστική αποδυνάμωση της συνολικής απάντησης του ΝΑΤΟ στην εισβολή της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση της τρέχουσας ανάπτυξης των γαλλικών δυνάμεων στην Εσθονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Τούρκοι υπέρ Λεπέν

Ο Τούρκος πρόεδρος του κόμματος Πατρίδα (Vatan) Dogu Perincek μίλησε για τις γαλλικές εκλογές σε συνέδριο του κόμματός του σημειώνοντας: «Είμαστε στο πλευρό της Ευρασιατικής Λεπέν». Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε τον Μακρόν ως εκπρόσωπο των αμερικανικών μονοπωλίων στη Γαλλία. Ο Perincek δήλωσε ότι όλος ο κόσμος αγωνίζεται στις γαλλικές εκλογές και ότι η νίκη της Λεπέν θα αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ των καταπιεσμένων.

Οι δηλώσεις του έγιναν πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα Aydınlık και τονίζεται ότι οι γαλλικές εκλογές θα είναι σκηνή του ατλαντικού-ευρασιατικού πολέμου. «Η Ευρασία, ο ανερχόμενος πολιτισμός, είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη στη Γαλλία σήμερα. Βλέπουμε τις εκλογές στη Γαλλία ως δικές μας».

«Στη Γαλλία, η Ευρασιατική Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Θα δούμε την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Θα αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη. Είμαστε με τη Μαρίν Λεπέν. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί, Άραβες και Τούρκοι πολίτες στη Γαλλία. Γι' αυτό είμαστε μαζί της. Όταν ηττηθεί ο Μακρόν, ο εχθρός της Τουρκίας, θα ηττηθούν και οι ΗΠΑ. Όταν η Λεπέν νικήσει, η παγκόσμια ισορροπία θα αλλάξει προς όφελος των καταπιεσμένων. Ο Μακρόν είναι ο εκπρόσωπος των μεγάλων μονοπωλίων στην κορυφή της Γαλλίας, ο άνθρωπος της Αμερικής. Το Κόμμα Vatan στέκεται με την Ασία ενάντια στον Μακρόν.

»Κινητοποιήσαμε τη γαλλική μας οργάνωση. Επικοινωνήσαμε με τους φίλους μας στην Αλγερία, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη. Αναθέτω και καθήκοντα στην κομματική οργάνωση. Ας τηλεφωνήσουμε στους συγγενείς, τους γνωστούς μας στη Γαλλία. Ας τους καλέσουμε να ψηφίσουν, να ψηφίσουν τη Λεπέν. Όπως και στη Σερβία και στην Ουγγαρία, αναλαμβάνουμε δράση για να θάψουμε το σύστημα του Ατλαντικού στις κάλπες», είπε.