Αναλύσεις

Προεδρικές: Ηρεμία πριν από την… καταιγίδα

Παράταση λόγω Πάσχα στις εντατικές επαφές πολιτικών κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα σενάρια και οι προκλήσεις δεν κατέχουν προνομιακή θέση στην ατζέντα τους

Παράταση πήραν οι εντατικές επαφές πολιτικών κομμάτων και άλλων ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές, τόσο κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, όσο και στις αρχές της επομένης, με τις επαφές που έπονται να είναι περιορισμένες. Το ίδιο συμβαίνει και σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες των εσωκομματικών οργάνων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα σενάρια και οι προκλήσεις δεν κατέχουν προνομιακή θέση στην ατζέντα.

Μεμονωμένα και σε άτυπο επίπεδο, ωστόσο, οι συναντήσεις κομματικών στελεχών με την κοινωνία των πολιτών και τοπικές ομάδες συνεχίζονται, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία που παρέχουν τα εορταστικά και εκκλησιαστικά δρώμενα. Ίσως η μόνη συνάντηση πολιτικών ηγετών της αντιπολίτευσης είναι αυτή του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Δίνει και παίρνει η ονοματολογία στο ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σημερινή», ιδίως σε επίπεδο Γραμματείας, επεξεργάζονται συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία κινούνται στην πρωτεύουσα κατεύθυνση που έδωσε η Ολομέλεια της Κεντρικής Γραμματείας. Και αφού ο διάλογος με το ΔΗΚΟ έχει πάρει άδοξο τέλος, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο των εκλογών, το ΑΚΕΛ περιόρισε, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, το άνοιγμα προς τον ευρύτερο κεντρώο, ακόμη και κεντροδεξιό άξονα, προτάσσοντας μια υποψηφιότητα της κεντροαριστεράς. Σε κάθε περίπτωση, αρχικός στόχος είναι η εξεύρεση ονόματος που δεν έχει αμιγώς κομματική ταυτότητα, επιδιώκοντας, μ’ αυτόν τον τρόπο, να διεμβολίσει κι άλλους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.

Μία ισχυρή τάση στο κόμμα, ως προς τα ονόματα που προκρίνονται κατά προτεραιότητα, είναι η εξής: Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αχιλλέας Δημητριάδης φαίνεται να αποκτούν προβάδισμα, ενώ ακολουθούν οι Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, Τάσος Χριστοφίδης και Στέλιος Πλατής. Με κάποιους εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν βολιδοσκοπήσεις και επαφές. Σε κάθε περίπτωση, άλλες κομματικές πηγές, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις πληροφορίες, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να πέσουν νέα ονόματα στο τραπέζι. Αφενός, διατηρώντας χαμηλούς τόνους γλιτώνουν πιθανές αντιδράσεις και, αφετέρου, φαίνεται να μην υπάρχει καθολική συναίνεση ως προς την υφιστάμενη προτεραιοποίηση ονομάτων.

Βραχνάς το Κραν Μοντανά για Μαυρογιάννη

Σε ό,τι αφορά τους Μαυρογιάννη και Δημητριάδη, αυτό που καλούνται να διαχειριστούν στην Εζεκία Παπαϊωάννου, πέραν κάποιων διαφορετικών προσεγγίσεων σε θέματα οικονομίας, είναι η στάση τους στο Κυπριακό. Ο πρώτος, ως διαπραγματευτής, ήταν εκ των βασικότερων συντελεστών στο Κραν Μοντανά, πάνω στο οποίο το ΑΚΕΛ οικοδόμησε την αντιπολιτευτική του γραμμή στο εθνικό ζήτημα. Ο κ. Μαυρογιάννης έχει πάντως προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί από κάποιους πυλώνες διαχείρισης, ωστόσο, με διακριτικότητα. Την αγαστή σχέση με το κυβερνητικό σχήμα φρόντισε να υπενθυμίσει τόσο η ευχαριστήρια ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, μετά την παραίτηση του διαπραγματευτή, όσο και η ανακοίνωση της Προεδρίας, στην οποία γίνεται λόγος για τη συμβολή του στο Κραν Μοντανά, αλλά και «την ορθή επισήμανση του κ. Μαυρογιάννη όσον αφορά την αδυναμία επιτυχούς έκβασης των συνομιλιών, η οποία οφειλόταν στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και όχι σε λάθη ή παραλείψεις των Ελληνοκυπρίων». Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημα του ΑΚΕΛ για την κατάρρευση. Κάτι που έθεσε με εμφαντικό τρόπο και η κ. Μαρκουλή, θέλοντας να καταδείξει την αντίφαση: «Όλοι όσοι στήριξαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά και μετά το Κραν Μοντανά είναι συνυπεύθυνοι και δεν μπορεί με μια παραίτηση, όταν βρισκόμαστε πραγματικά στο χείλος του γκρεμού, να απαλλαχθούν από τη δική τους ευθύνη, που είναι τεράστια», είπε, μεταξύ άλλων.

…και το Βαρώσι για Αχιλλέα Δημητριάδη

Ανάλογες αναμένεται να είναι και οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος, μπορεί να φαίνεται ικανός να διεισδύσει και σε ένα αμιγώς νεοφιλελεύθερο κοινό, αλλά θα μπορούσε, εξίσου, να αποξενώσει περαιτέρω ένα κομμάτι του αριστερού ακροατηρίου, το οποίο έχει ήδη αποστασιοποιηθεί αισθητά. Ενδεικτική είναι η διαφωνία ως προς τη διαχείριση που πρέπει να διέπει την περίκλειστη Αμμόχωστο, με το ΑΚΕΛ να θεωρεί «αναποτελεσματική» την Επιτροπή Αποζημιώσεων, που «μόνο δυσχεραίνει τις προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού», ενώ ο κ. Δημητριάδης προτρέπει για το αντίθετο.

Βλέπουν σκοπιμότητες για συντήρηση ονόματος Ειρήνης

Το όνομα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου και ο τρόπος με τον οποίο συντηρείται στη δημόσια συζήτηση προκαλεί πονοκέφαλο και δυσφορία σε κάποια εκ των ηγετικών στελεχών, τα οποία καλούνται διαρκώς να λογοδοτούν για τη διαφωνία τους με μια υποψηφιότητα της δημοφιλούς βουλευτού των Νέων Δυνάμεων. Κληθέντες να σχολιάσουν την άρνησή τους, αφού επισήμαναν πως βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την επιμονή, διευκρίνισαν πως «δεν είναι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ να συζητήσει υποψήφιους από το χώρο, εκτός κι αν υποχρεωθεί. Όπως, ακριβώς, δεν συζητείται το όνομα του Στέφανου Στεφάνου και του Αδάμου Αδάμου». Παρά ταύτα, θα ήταν αφέλεια να μείνει έξω από την εξίσωση, το ιστορικό αντιπαράθεσης μεταξύ Ειρήνης και μερίδας της ηγεσίας.

ΔΗΚΟ: Αποκλείστηκε η αυτόνομη κάθοδος

Στο ΔΗΚΟ, προτεραιότητα μπαίνει σε δύο επιλογές: Μια συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου» χώρου, προτάσσοντας την υποψηφιότητα Νικόλα, είτε συνεργασία με κάποιους εκ των ανεξαρτήτων. Χωρίς να αποκλείεται δημόσια κανείς, είναι προφανές πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει σημαντικό πλεονέκτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος αναμένεται να ανακηρύξει την υποψηφιότητά του, λίγο μετά το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση, στα σώματα του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος φέρεται να έχει διαμηνύσει πως μια αυτόνομη κάθοδος, χωρίς υποστήριξη άλλων κομμάτων, δεν αποτελεί επιλογή.

Εν αναμονή συνάντησης με Νικόλα τελούν στην ΕΔΕΚ

Στην ΕΔΕΚ, πέραν του ότι τελούν εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, αυτό που θα ξεκαθαρίσει μερικώς το τοπίο είναι η επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, η οποία αναμένεται την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, πρώτη προτεραιότητα είναι η εξάντληση των περιθωρίων διερεύνησης της δυνατότητας για σύναψη ενός συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου, ιδανικό σενάριο φαντάζει η συνέργεια ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΔΗΠΑ και Οικολόγων, χωρίς να αποκλείονται οι ηγέτες των κομμάτων από δυνητικοί υποψήφιοι. Αυτό που προβληματίζει την ΕΔΕΚ, και αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις, είναι το θέμα συνύπαρξης ΔΗΚΟ – ΔΗΠΑ, όπως και το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο εκτιμούν πως προσανατολίζεται σε συμπόρευση με το ΑΚΕΛ.

Απ’ εκεί και πέρα, η αυτόνομη κάθοδος δεν αποκλείεται, ενώ στο κάδρο μπαίνει και η επικείμενη υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Μια υποψηφιότητα του τελευταίου, πάντως, αν και κερδίζει έδαφος ως επιλογή, προκαλεί μεγάλους ενδοιασμούς. «Δεν θα βιαστούμε να πάρουμε επιλογές», διαμηνύουν κομματικοί παράγοντες, καθώς χρειάζεται να ζυγίσουν τόσο τη σημαντική διαφορά που υπάρχει στο Κυπριακό, όσο και το ότι διακινδυνεύεται η αντιπολιτευτική αξιοπιστία του κόμματος. Ειδικά για τη θέση αρχής που έλαβε η ΕΔΕΚ, κατά της ΔΔΟ, οι φόβοι για αυτοακύρωση της νέας πολιτικής που αποφάσισε το κόμμα και η πιθανή πυροδότηση νέου κύκλου εσωκομματικών τριβών, δεν αφήνει χωρίς προβληματισμούς το σοσιαλιστικό κίνημα.