Υγεία

ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.: «Το νοσηλευτικό προσωπικό δηλώνει το “παρών” του στις επάλξεις»

«Με μεγάλες θυσίες και στερήσεις αποτελεί σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19»

H ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. σε ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών, αναφέρει ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες στον χώρο εργασίας το νοσηλευτικό προσωπικό δηλώνει για ακόμα μια χρονιά το “παρών” του στις επάλξεις και αντιμετωπίζει με αυταπάρνηση, αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια κάθε πρόβλημα και ανάγκη που παρουσιάζεται στις δομές των υπηρεσιών της υγείας στις οποίες εργάζεται».

Το Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. εκφράζει τον σεβασμό και ταυτόχρονα συγχαίρει το νοσηλευτικό προσωπικό της Κύπρου για το ουσιαστικό έργο που επιτελεί καθημερινά παρέχοντας ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα και νοσηλεία στον ασθενή, με ευαισθησία και ανθρώπινο πρόσωπο.

«Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτή αποτελεί την ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο και στην προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο. Η Νοσηλευτική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους του συστήματος υγείας, με πρωταγωνιστές τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που διαδραματίζουν έναν ρόλο απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα και ευαίσθητο. Βρίσκονται δίπλα στον ασθενή και με υψηλό το αίσθημα ευθύνης, αφοσίωση και αγάπη, του παρέχουν φροντίδα και ανακούφιση από την ασθένειά του. Είναι οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζουν τις ανάγκες του και προσπαθούν να τις ικανοποιούν. Μαθαίνουν, φροντίζουν, αξιολογούν, ενημερώνουν και στηρίζουν τον ασθενή», αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Η συντεχνία επισημαίνει πως «οι νοσηλευτές, μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο της υγείας και σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης τους και της τεχνολογίας, ώστε να εξοπλιστούν με εξειδικευμένες γνώσεις, επιστημονική κατάρτιση και ειδικές δεξιότητες, που να τους επιτρέπουν να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο εντός των διεπιστημονικών ομάδων και στα κέντρα διαχείρισης, σχεδιασμού και λήψης των αποφάσεων».

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. υπογραμμίζει επίσης πως «αυτή την περίοδο, το έργο των νοσηλευτών/τριών, μέσα από πρωτόγνωρες και δύσκολες εργασιακές συνθήκες, με μεγάλες θυσίες και στερήσεις, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, γεγονός που καταξιώνει και αναδεικνύει στη συνείδηση όλης της κοινωνίας, τον ιδιαίτερο ρόλο και την προσφορά τους».

Καταλήγοντας τονίζει πως «η έκθεση κατά την εκτέλεση τού καθήκοντος και της παρεχόμενης φροντίδας και νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό, ανέδειξε τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες στις οποίες έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο το προσωπικό».