Υγεία

Τέλος τα δωρεάν Rapid Tests

Η σχεδόν καθολική κατάργηση του «Safe Pass» θα επιφέρει αλλαγές και στην πολιτική για τη διενέργεια Rapid Test

Η καλή υγειονομική κατάσταση που παρουσιάζει η Κύπρος το τελευταίο διάστημα επέτρεψε την εφαρμογή χαλαρώσεων στα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την Κυριακή (15 Μαΐου 2022) επέρχονται νέες χαλαρώσεις, με βασικότερη την αναστολή του μέτρου υποχρεωτικής επίδειξης Safe Pass, με εξαίρεση τα νοσηλευτήρια και τις κλειστές δομές.

Η σχεδόν καθολική κατάργηση του «Safe Pass» θα επιφέρει αλλαγές και στην πολιτική για τη διενέργεια Rapid Test. Κατά συνέπεια, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε ότι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του προγράμματος διενέργειας Rapid Test είναι η Κυριακή, 15 Μαΐου. Ως εκ τούτου, από τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, δεν θα παρέχονται δωρεάν Rapid Test.

Παρ’ όλα αυτά, για τους χώρους όπου θα απαιτείται η επίδειξη «Safe Pass», θα πρέπει να γίνεται ιδιωτική εξέταση (επί πληρωμή).

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζει στη «Σημερινή» ότι σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα κορωνοϊού, θα μπορεί να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα τον παραπέμπει για διενέργεια δωρεάν εξέτασης Rapid Test. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα άτομα που δηλώνονται ως επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, τα οποία θα παραπέμπονται από το Υπουργείο Υγείας για δωρεάν εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι, στους οποίους η επίδειξη Rapid Test θα απαιτείται και μετά τη 15η Μαΐου είναι οι εξής: Οίκοι ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα, ιατρεία και κέντρα αποκατάστασης.

Σημειώνεται ότι το πλαφόν στην τιμή της συσκευασίας των Self Test καθορίζεται στα 6€. Για διενέργεια Rapid Test το πλαφόν ορίστηκε στα 10€ και για εξέταση PCR στα 50€.