Κυπριακό

Κυπριακό & F35 στο «μενού» της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Ειδικές αναφορές στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το κυπριακό περιελάμβανε η ευρείας γκάμας συζήτηση που είχαν χθες οι Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Σε «πολύ καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Από ελληνικής πλευράς όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπάρχει «πλήρης ικανοποίηση» από την γενικότερη έκβαση της πρώτης μέρας του προγράμματος του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα Τρίτη, σε κοινή Συνεδρίαση της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης.

Ψηλά στην ατζέντα της χθεσινοβραδινής συνάντησης όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βρέθηκε και το κυπριακό, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως «δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση δύο κρατών».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε «με λεπτομέρειες», στις εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο και συγκεκριμένα τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

«Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» υπογράμμισαν πηγές της ελλαδικής διπλωματίας με το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο.

Γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας συζητήθηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου κλίματος αναθεωρητισμού που επικρατεί με επίκεντρο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθ’ οδόν τα F - 35

Πηγές από την κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσαν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F - 35.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F - 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

Σύγκλιση απόψεων για παρέμβαση στη διεθνή αγορά ενέργειας

Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και η συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου, εξ ου και εξουσιοδότησαν κατά πληροφορίες το Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενέργειας να εργαστούν στενά.

«Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα αναμένει την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Κομισιόν.

Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως λύση μπορεί να δοθεί είτε μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε μέσα από μία παρέμβαση πλαφόν στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πάντως, «δεν μπορούμε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τον διακόπτη του ρωσικού φυσικού αερίου». Σε ό,τι αφορά στον αγωγό Eastmed η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα την καθορίσουν εν τέλει η αγορά και το κόστος.

Επαναβεβαιώθηκε, πάντως, η θερμή αμερικανική υποστήριξη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές στο μέλλον.

Σήμερα οι αναφορές Μητσοτάκη για τα τουρκικά F-16

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F - 16 προς την Τουρκία αρμόδια πηγή της Ελληνικής Κυβέρνησης, παρέπεμπε στη σημερινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, τονίζοντας, πάντως με νόημα πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως.

Διπλωματικές ακροβασίες από Ερντογάν

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ πραγματοποιείται παράλληλα με τις διαδικασίες ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο η Τουρκία και ο Ταγιπ Ερντογάν δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσυπογράψουν χωρίς ανταλλάγματα.

Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος, ανεβάζοντας του τόνους και υποδαυλίζοντας ακόμη περισσότερο τη σχέση της χώρας του με το δυτικό σύστημα ασφαλείας, σημείωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στο Bloomberg πως θα μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ λόγω της στάσης τους απέναντι στους Κούρδους μαχητές.

Πηγή: Σημερινή / ΑΠΕ-ΜΠΕ