Κόστος Ζωής

Ιδού πώς θα αποφύγετε τον παραφουσκωμένο λογαριασμό της ΑΗΚ το καλοκαίρι

Συμβουλές από την εκπρόσωπο τύπου της ΑΗΚ για μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι

Εδώ και μήνες, το άνοιγμα των λογαριασμών της Αρχής Ηλεκτρισμού προκαλεί τρόμο στους καταναλωτές. Οι ραγδαίες αυξήσεις τιμών όλων των προϊόντων δεν άφησαν ανεπηρέαστο το πετρέλαιο, προϊόν απαραίτητο για την παράγωγη ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξήσεις στη χρέωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον, λοιπόν, οι Κύπριοι είναι αντιμέτωποι με πλήθος αυξήσεων σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και στο ρεύμα. Για κάποιους, μάλιστα, ο λογαριασμός της ΑΗΚ ισοδυναμούσε με το 50% του μισθού τους. Είναι πλέον σαφές ότι οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται, ενώ οι μισθοί παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα. Πέραν του κόστους της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ραγδαία αύξηση παρατηρείται και στις τιμές ενοικίων, καθώς και γενικότερα στο κόστος ζωής.

Περαιτέρω ανησυχία προκαλείται ενόψει καλοκαιριού, αφού οι ζέστες έχουν… «σφίξει». Οι καταναλωτές να αγχώνονται πώς θα αντεπεξέλθουν στο θερμό καλοκαίρι χωρίς να «χρυσώσουν» την ΑΗΚ. Όπως μας εξήγησε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, οι υψηλοί λογαριασμοί αποδίδονται στη συνεχή αύξηση του πετρελαίου, το οποίο είναι το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενέργεια αυτή μεταφράζεται σε κιλοβατώρες, η τιμή των οποίων αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα, αναλόγως της τιμής του καυσίμου που χρησιμοποιείται για να παραχθεί ενέργεια. Την ίδια στιγμή αυξάνεται και η τιμή για τα δικαιώματα θερμοκηπιακών αέριων: ανάλογα με την ποσότητα τόνων καυσίμων που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος, υπολογίζεται το διοξείδιο του άνθρακα και αγοράζονται τα δικαιώματα για τα θερμοκηπιακά αέρια. Σημειώνεται ότι παλαιότερα, τα δικαιώματα μάς παρέχονταν δωρεάν από την ΕΕ, όμως με την πάροδο του χρόνου ξεκίνησε η αγορά τους. Συγκεκριμένα η αγορά θερμοκηπιακών αερίων ξεκίνησε από την 1/1/2020 και έκτοτε αγοράζονται όλα τα δικαιώματα, χωρίς να παρέχεται κανένα δωρεάν. Ωστόσο, η τιμή των δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων έχει αυξηθεί κατά πολύ, αφού το 2017 αγοράζαμε προς 6 ευρώ το δικαίωμα, ενώ σήμερα αγοράζεται προς 99 ευρώ και, όπως φαίνεται, θα η αύξηση στην τιμή θα συνεχιστεί. Οπόταν, οι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους ώστε να μειώσουν την κατανάλωση όσο γίνεται, για να μην έρθουν αντιμέτωποι με άλλον έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό.

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

Η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, απευθυνόμενη στην «Σημερινή Online», δίνει συμβουλές προς τους καταναλωτές για την εξοικονόμηση ρεύματος τώρα το καλοκαίρι που γίνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω -συνήθως- του κλιματιστικού. Πιο συγκεκριμένα η κα Παπαδοπούλου συστήνει τη χρήση ανεμιστήρων παρά κλιματιστικών. Ως προς τα κλιματιστικά, πάντως, εισηγείται να ρυθμίζονται γύρω στους 26 βαθμούς, και γενικά σε θερμοκρασία που να νιώθουμε άνετα. Σημειώνεται ότι κάθε ένας βαθμός πιο κάτω επιφέρει 7% περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η καλή μόνωση σε οροφή, πόρτες, παράθυρα, και τοίχους περιορίζει σημαντικά τις απώλειες ψύξης, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης συνίσταται συχνότερη συντήρηση των εγκαταστάσεων (αφού προσφέρει μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30%), να μην ψύχεται υπερβολικά ο χώρος και να μην μένουν ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κα Παπαδοπούου, μπορούμε να αντικαταστούμε τους συνηθισμένους λαμπτήρες με λαμπτήρες Led που εξοικονομούν μέχρι και 70% και έχουν 10πλάσια ζωή. Συστήνεται ακόμα η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών με ψηλή ενεργειακή απόδοση (Α+++, Α+) που είναι πιο αποδοτικές και εξοικονομούν μέχρι και 50% ηλεκτρική ενέργεια, ενώ προτείνεται και ο ηλιακός θερμοσίφωνας, αφού ο ηλεκτρικός καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια. Όσον αφορά στα ψυγεία, η κα Παπαδοπούλου τονίζει ότι θα πρέπει να μένουν μακριά από πηγές θερμότητας και να γίνεται συχνή απόψυξη (κάθε 5 χιλ. πάχος πάγου αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση). Αποφεύγουμε επίσης το στεγνωτήριο ρούχων, τον βραστήρα νερού και την ηλεκτρική σκούπα. Συν τοις άλλοις, προτείνει το πλυντήριο ρούχων και πιάτων να είναι γεμάτα, να χρησιμοποιείται η χύτρα ταχύτητας (αφού εξοικονομεί μέχρι και 40%-60% ενέργεια), αλλά και τα σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες ηλεκτρικής κουζίνας ώστε να μην γίνεται αχρείαστη σπατάλη. Τέλος να μην ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο και να γίνεται συχνή απόψυξη.

Με τις πιο πάνω συμβουλές μπορούν οι καταναλωτές να μειώσουν κατά πολύ την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και συνάμα να πληρώσουν ένα μικρότερο ποσό τώρα το καλοκαίρι. Σαφώς η ΑΗΚ βρίσκεται πάντα δίπλα στους καταναλωτές προσφέροντας ευκολίες πληρωμής, αλλά και έκπτωση σε συνταξιούχους, πολυτέκνους και δικαιούχους ΕΕΕ, φτάνει να επικοινωνήσουν με τα κέντρα εξυπηρέτησης και να ενημερωθούν κατά πόσο είναι δικαιούχοι της έκπτωσης.

Τέλος, σημειώνεται πως την Παρασκευή αναμένεται να ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να παραμείνει σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος.