Ανθρώπινες Ιστορίες

Ίδρυμα Χριστού Στέλιου Ιωάννου: Μια μεγάλη αγκαλιά για τα άτομα με ειδικές ικανότητες (VIDEO)

Το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου αποτελεί στήριγμα για πολλά άτομα με νοητική αναπηρία. Με προγράμματα κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και μέσω του οικοτροφείου του, το Ίδρυμα συντείνει στη δημιουργία μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας, χωρίς στιγματισμούς και προκαταλήψεις

Το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου ξεκίνησε την λειτουργία του το 1983 με δωρεά του ζεύγους Στέλιου και Έλλης Ιωάννου, εις μνήμην του γιου τους Χρίστου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Υπήρξε η πρώτη υπηρεσία που λειτούργησε στην Κύπρο για ενήλικα άτομα με νοητική αναπηρία και αποτέλεσε πρότυπο για τη δημιουργία και άλλων ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Τα λειτουργικά έξοδα του Ιδρύματος καλύπτονται από το κράτος. Σκοπός του είναι η κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με νοητική αναπηρία, και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τα προγράμματα αλλά και τα εργαστήρια που λειτουργούν στον χώρο. Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων και εργαστηρίων, τα άτομα αυτά βοηθούνται στην απόκτηση δεξιοτήτων.

Οι χειροποίητες κατασκευές που ετοιμάζονται στα εργαστήρια του Ιδρύματος διατίθενται προς πώληση μέσω της ιστοσελίδας του, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές παραγγελίες από οργανωμένα σύνολα.

Η «Σημερινή Online» επισκέφθηκε τον χώρο του Ιδρύματος και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή Αντρέα Θεοδώρου.

Τα αξιαγάπητα άτομα που φιλοξενούνται στον χώρο, μας υποδέχθηκαν με πολλή χαρά και μίλησαν στην κάμερα της «Σημερινής» για τις δραστηριότητες, τις ασχολίες τους και τις κατασκευές που φτιάχνουν στο Ίδρυμα Χριστού Στέλιου Ιωάννου.

«Πες το με ένα γλυκό»

Στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, με την βοήθεια pastry chef, φτιάχνονται από τα άτομα του ιδρύματος γλυκά, αλμυρά μπισκοτάκια, κουλούρια κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τις εν λόγω παρασκευές, το Ίδρυμα δέχεται αρκετές παραγγελίες για γάμους, βαπτίσεις, γενέθλια κ.ο.κ. Φτιαγμένα με πολύ μεράκι και πολλή δόση αγάπης, σερβίρονται επίσης και στο καφέ που λειτούργησε τους τελευταίους μήνες στον χώρο του Ιδρύματος.

Το «The view cafe» είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά και είναι χώρος που προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση, όπως επίσης και για πάρτυ γενεθλίων. Οι πελάτες εξυπηρετούνται από άτομα με ειδικές ικανότητες και έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα γλυκά που φτιάχνονται στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής.

Σημαντικό κομμάτι του Ιδρύματος είναι το οικοτροφείο, αφού παρέχει στέγη και φροντίδα σε ενήλικα άτομα με νοητική αναπηρία, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν φροντίδα από τις οικογένειές τους.

Δείτε το βίντεο:


*
Δείτε την ερχόμενη Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022: Αθλητές με κινητικά προβλήματα άφησαν πίσω τις όποιες δυσκολίες και στοχεύουν ψηλά, προπονούμενοι καθημερινά για συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.