Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου: «Το κρυφό ημερολόγιο του κρατούμενου D.P. 315 Παλλάδιου Νικολάου»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου Κύκκου, Άγιος Προκόπιος, στη Λευκωσία, την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022, στις 19:30

Το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρύσανθου Χρυσάνθου, «Το κρυφό ημερολόγιο του κρατούμενου D.P. 315 Παλλάδιου Νικολάου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου Κύκκου, Άγιος Προκόπιος, στη Λευκωσία, την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022, στις 19:30.

Πρόγραμμα

Χαιρετισμός Πανιερώτατου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου

Παρουσίαση του βιβλίου από τον δημοσιογράφο κ. Χρύσανθο Χρυσάνθου

Αντιφώνηση από τον κ. Παλλάδιο Νικολάου

Στιγμιότυπο 2022-05-27, 5.17.45 μμ.png



Για το βιβλίο

Βιβλίο - ντοκουμέντο για τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-1959 εξέδωσε μόλις πρόσφατα το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου. Έχει τίτλο «Το κρυφό ημερολόγιο του κρατούμενου D.P. 315 Παλλάδιου Νικολάου», με συγγραφέα τον Χρύσανθο Χρυσάνθου. Το βιβλίο περιλαμβάνει αυτούσιο το ημερολόγιο που κατέγραφε καθημερινά στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, κρυφά από τους δεσμοφύλακες, ο Παλλάδιος Νικολάου, τότε 18χρονος μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Μόρφου, από το Καραβοστάσι, αθλητής, μετέπειτα εκπαιδευτικός γυμναστής και προπονητής του ΓΣΠ. Περιλαμβάνει επίσης μαρτυρίες για τα γεγονότα της εποχής, ορισμένα ποιήματα που έγραψε ο Παλλάδιος Νικολάου, όντας έγκλειστος πίσω από τα συρματοπλέγματα της βρετανικής αποικιοκρατίας, καθώς και αδημοσίευτη έκθεση για τη δράση της ΕΟΚΑ στην περιοχή των Σόλων.

Από τις σελίδες του βιβλίου απευθύνει θερμό χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρος, ο οποίος σημειώνει ότι «η ανάγνωση του ημερολογίου του Παλλάδιου Νικολάου αποτελεί πηγή έμπνευσης για την υπομονή και την αντοχή του συντάκτη του στην απάνθρωπη δοκιμασία και στα σκληρά βασανιστήρια που υπεβλήθη, αλλά και πίστης και κουράγιου για την ευόδωση του αγώνα του, που ήταν αγώνας του συνόλου του λαού μας».