Πολιτισμός

ART AERI: Ντένζελ Ουάσινγκτον

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον ή Ντενζέλ Ουάσινγκτον, γεννημένος στην Νέα Υόρκη στις 28 Δεκεμβρίου 1954, είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Έχει λάβει τρεις Χρυσές Σφαίρες και δυο βραβεία Όσκαρ: Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τη δραματική-πολεμική ταινία Glory και Καλύτερου Ηθοποιού για τον ρόλο του ως αστυνομικού στο θρίλερ Ημέρα εκπαίδευσης.

Ο Ουάσινγκτον φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Πένιγκτον-Γκράιμς στο Μάουντ Βέρνον μέχρι το 1968. Όταν ήταν 14 ετών, οι γονείς του χώρισαν και η μητέρα του τον έστειλε σε ένα ιδιωτικό προπαρασκευαστικό σχολείο, στη στρατιωτική ακαδημία του Όκλαντ στο Νιου Ουίνσδορ της Νέας Υόρκης. "Αυτή η απόφαση άλλαξε τη ζωή μου", δήλωσε αργότερα ο Ουάσινγκτον, "γιατί δεν θα είχα επιβιώσει εάν συνέχιζα την κατεύθυνση που είχα πάρει. Οι τύποι με τους οποίους συναναστρεφόμουν εκείνην την περίοδο έχουν περάσει ίσως 40 χρόνια στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Ήταν ωραίοι τύποι, αλλά η ζωή του δρόμου τούς κατέστρεψε". Μετά το Όκλαντ ο Ουάσινγκτον φοίτησε στο δημόσιο γυμνάσιο της Φλόριντα από το 1907 έως το 1971. Ενδιαφερόταν να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας: "Μεγάλωσα στο Μάουντ Βέρνον και θεωρούμασταν οι Κόκκινοι Επιδρομείς. Έτσι, όταν ήμουν ακόμα στο γυμνάσιο, ήθελα να πάω στο Πανεπιστήμιο του Τέξας μόνο και μόνο επειδή αποκαλούνταν Κόκκινοι Επιδρομείς και οι στολές τους έμοιαζαν με τις δικές μας". Ο Ουάσινγκτον έλαβε πτυχίο στην υποκριτική και τη δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ το 1977.

Ο Ουάσινγκτον είναι ευσεβής χριστιανός και έχει σκεφτεί να γίνει ιερέας. Το 1999 ανέφερε "Ένα κομμάτι του εαυτού μου εξακολουθεί να λέει ‘Ίσως Ντένζελ πρέπει να γίνεις ιεροκήρυκας. Ίσως ακόμα να συμβιβάζεσαι’. Είχα την ευκαιρία να ενσαρκώσω σπουδαίους άνδρες και μέσα από τα λόγια τους να κηρύξω. Παίρνω στα σοβαρά τον ρόλο που μου δίνεται και θέλω να τον χρησιμοποιήσω με σωστό τρόπο". Το 1995 δώρισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να χτιστεί η Εκκλησία του Θεού στο δυτικό Λος Άντζελες. Ο Ουάσινγκτον έχει πει ότι διαβάζει τη Βίβλο καθημερινά.

Στα μέσα του 2004 ο Ντένζελ Ουάσινγκτον επισκέφτηκε το Ιατρικό Κέντρο Brooke Army στο Χιούστον, όπου συμμετείχε σε μια εκδήλωση απονέμοντας μετάλλια σε τρεις στρατιώτες που ανάρρωναν από τα τραύματα που είχαν υποστεί κατά τη θητεία τους στο Ιράκ. Επισκέφτηκε επίσης τις εγκαταστάσεις του Fisher House, όπου έκανε μια σημαντική δωρεά στο ομώνυμο ίδρυμα.

Στις 18 Μαρτίου 1991 το Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ απένειμε στον Ουάσινγκτον διδακτορικό επειδή "κατάφερε με εντυπωσιακό τρόπο να εξερευνήσει το πολύπλευρο ταλέντο του". Το 2011 δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ για το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και 250.000 δολάρια για τη θέσπιση υποτροφίας θεατρικών σπουδών στο πανεπιστήμιο. Στις 20 Μαΐου 2007 έλαβε διδακτορικό στις ανθρωπιστικές επιστήμες από το Morehouse College. Έγινε επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις 16 Μαΐου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία