Συνεντεύξεις

Σάββας Περδίος: Πάμε για καλή, αλλά όχι εξαιρετική χρονιά

Ο Υφυπουργός Tουρισμού, Σάββας Περδίος, εκτιμά ότι η απώλεια της ρωσικής αγοράς θα καλυφθεί «με κόπο» κατά περίπου 25% - Απαντά, επίσης, για το αν θα ταξιδέψουν οι Κύπριοι και σε ποιους προορισμούς…

Τις πρώτες εβδομάδες του 2022 οι ενδείξεις που έφταναν στο Υφυπουργείο Τουρισμού για την τουριστική κίνηση του έτους ήταν κάτι περισσότερο από θετικές. Ωστόσο, οι ελπίδες υποχώρησαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και τις επακόλουθες κυρώσεις για αποκλεισμό των ρωσικών αεροπλάνων από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Η εξέλιξη αυτή σήμαινε για την Κύπρο απώλεια του 25%, περίπου, της τουριστικής κίνησης που αναμενόταν, η οποία αφορά την ρωσική και ουκρανική αγορά.

Παράλληλα, η ακρίβεια, που μαστίζει όλη την Ευρώπη και γενικότερα τον κόσμο, αποτελεί παράγοντα αποτροπής για ταξίδια στο εξωτερικό, για όσους Κύπριους και ξένους περίμεναν την πανδημία να τους «κάνει τη χάρη»…

Με τα δεδομένα αυτά και τα στοιχεία των αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2022, ποιες είναι πλέον οι προσδοκίες για την τουριστική κίνηση του έτους; Πώς και σε τι ποσοστό μπορεί να καλυφθεί η απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς; Επιπλέον, πόσο αποφασισμένοι δείχνουν οι Κύπριοι να ταξιδέψουν, με την ακρίβεια να βαραίνει τις τσέπες τους; Αυτά και άλλα, σχετικά με τον τουρισμό, ερωτήματα, απάντησε στη «Σημερινή» ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος .

Θα καλυφθεί η απώλεια των 800.000 Ρώσων τουριστών;

Ερωτηθείς για τις ζημιές λόγω των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, είπε πως «η απώλεια των 800.000 Ρώσων τουριστών πρόκειται να αναπληρωθεί από νέες αλλά και υφιστάμενες αγορές, με περίπου 200.000 τουρίστες». Όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, η δουλειά που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλευση τουριστών από σκανδιναβικές χώρες ή και νέες αγορές, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που θα αντισταθμίσουν κατά 25% περίπου τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας.

Σε ερώτηση εάν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αποτρέπουν τον κόσμο από το να ταξιδέψει, είπε πως το ράλι τιμών και ο πληθωρισμός που καταγράφεται σε όλον σχεδόν τον κόσμο, «υπό άλλες συνθήκες θα ήταν σοβαρότατος αποτρεπτικός παράγοντας για όσους θα ήθελαν να ταξιδέψουν».

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο Υφυπουργός Τουρισμού, όπως φαίνεται από τα διάφορα στοιχεία και τις αναζητήσεις που καταγράφονται στο διαδίκτυο και οι οποίες είναι περισσότερες από αυτές του 2019, «η επιθυμία και η διάθεση για ταξίδια μετά από δύο χρόνια πανδημίας και απαγόρευσης μετακινήσεων είναι τόσο μεγάλη, που ‘’υπερνικά’’ τα όποια εμπόδια».

«Θα πάμε καλύτερα από πέρυσι»

Περαιτέρω, κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση για την τουριστική κίνηση το 2022, είπε πως «υπό τις περιστάσεις δεν πάμε καθόλου άσχημα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 4μήνου του έτους. Μιλάμε για μια περίοδο κατά την οποία καταγράφηκε η έξαρση της μετάλλαξης ‘Όμικρον’ και επίσης ξεκίνησε και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Απρίλη έφτασαν στην Κύπρο από την αρχή του χρόνου 500.000 τουρίστες, που σε ποσοστό σημαίνει περίπου 70% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Συνεχίζουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι… Δεν έχουμε δει κάτι το οποίο να μας έχει αυξήσει την ανησυχία για νέο πισωγύρισμα. Θεωρούμε ότι θα πάμε καλύτερα από πέρυσι και αναμένουμε να σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων, των περσινών αφίξεων», υπογράμμισε ο κ. Περδίος.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένους τους αριθμούς αυτούς, γιατί δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και σε ό,τι αφορά την πανδημία και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία». Η γενική πρόβλεψη είναι ότι «πάμε για μια καλή, αλλά όχι εξαιρετική χρονιά. Θα ήταν εξαιρετική αν δεν είχαμε τον πόλεμο», υπογράμμισε ο κ. Περδίος.

Οι Κύπριοι πού θα ταξιδέψουν;

Η διάθεση για ταξίδια δεν αφορά μόνο τους τουρίστες που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο, αλλά και τους Κυπρίους που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, «οι περισσότεροι συμπατριώτες μας που θα ταξιδέψουν, θα το κάνουν από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τον Σεπτέμβρη. Ο προσφιλέστερος προορισμός είναι σίγουρα η Ελλάδα, ενώ αναμένεται και φαίνεται πως οι πτήσεις από και προς καινούργιες αγορές όπως η Γαλλία και η Ιταλία βάζουν τις χώρες αυτές ψηλά στις προτιμήσεις των Κυπρίων ταξιδιωτών».

Συνεχίζονται οι δράσεις για ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος

Στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν σε επίσημη εκδήλωση του Υφυπουργείου Τουρισμού οι πρώτες πιστοποιήσεις για τα «Χρωματιστά Χωριά». Πρόκειται, όπως μας εξήγησε ο κ. Περδίος, για ένα σήμα ποιότητας, το οποίο θα απονείμει το Υφυπουργείο σε τρία συγκεκριμένα χωριά της Κύπρου. Τα κριτήρια της πιστοποίησης απαντώνται στη φιλικότητα προς το περιβάλλον, την τουριστική κουλτούρα, την καθαριότητα, την αρχιτεκτονική και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν ν’ αποτελέσουν πόλο έλξης για τους ντόπιους και ξένους τουρίστες.

«Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μας στη Γαλλία, είδαμε τα χωριά που είχαν αντίστοιχη πιστοποίηση και διαπιστώσαμε τη δημοφιλία που προσδίδει σε αυτά το γαλλικό σήμα ‘’Χρωματιστό Χωριό’’. Από εκεί αντλήσαμε την ιδέα, η οποία πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει και στην Κύπρο, δίνοντας σημαντική ώθηση στην τουριστική κίνηση των χωριών που θα πάρουν την πιστοποίηση, η οποία θα ισχύει για τρία χρόνια. Επιπλέον τώρα και οι υπόλοιπες κοινότητες της Κύπρου θα έχουν ένα σημαντικό κίνητρο να βελτιώσουν την εικόνα τους προκειμένου να λάβουν σε μεταγενέστερο στάδιο το σήμα του «Χρωματιστού Χωριού», αυξάνοντας έτσι τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες», ανέφερε ο κ. Περδίος.