Παιδεία

Μια πρόταση που διχάζει

Πολλοί χαιρετίζουν την πρόταση αλλαγής σχολικού ωραρίου – Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν την επιτυχία της ενδεχόμενης εφαρμογής της

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας θεώρησε ότι έπρεπε να πάρει μια πρωτοβουλία για ένα θέμα που χρονολογείται. Ο κ. Παύλος Μυλωνάς σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η εμπειρία τού έδωσε πλήρη αντίληψη για το τι συμβαίνει στα σχολεία, γι’ αυτό και εισηγήθηκε μεταξύ άλλων την αλλαγή σχολικού ωραρίου.

Από τις 7.30 στις 8.30;

Ένα δεδομένο που οφείλει να αλλάξει για πολλούς και διάφορους λόγους είναι η ώρα προσέλευσης των μαθητών αλλά και η ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της επιτροπής Παιδείας. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο και για έρευνες που πιστοποιούν τα παιδαγωγικά οφέλη που προκύπτουν από τις αλλαγές στην ώρα. «Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται αργά πλέον. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα παιδιά έχουν δραστηριότητες μέχρι αργά. Κοιμούνται πιο αργά. Ξυπνούν η ώρα 5:30 π.μ. - 6:00 π.μ. για να είναι έγκαιρα στο σχολείο και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν».

Έτσι, προτείνεται όπως ξεκινούν τα μαθήματα μετά τις 8 το πρωί και να ολοκληρώνονται μετά τις 14:00, ενώ οι διδακτικές περίοδοι για τη Μέση Εκπαίδευση από 45λεπτες να γίνουν 50λεπτες, ώστε να επαρκεί ο διδακτικός χρόνος, τον οποίο κυνηγούν κάθε φορά οι εκπαιδευτικοί.

Πιλοτικά από Σεπτέμβριο

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε επίσης πως αν η πρόταση περάσει τότε από τον Σεπτέμβριο μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία. «Στόχος είναι να εφαρμοστεί στην τελική το ολοήμερο σχολείο. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να προσφέρονται τα μαθήματα στο σχολείο. Αντί να τρέχουν τα παιδιά από το σχολείο στο φροντιστήριο, θα πρέπει τα ενισχυτικά μαθήματα να γίνονται εκεί».

Ερωτηθείς για το θέμα ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι είναι δύο θέματα μαζί. «Από τη μια είναι η επέκταση του σχολικού χρόνου, η δημιουργία δηλαδή προγραμμάτων Ολοήμερων Σχολείων».

«Μαζί όμως με αυτό το θέμα», ανέφερε στη συνέχεια ο Υπουργός Παιδείας, «τίθεται και το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, ανεξάρτητα αν είναι πρωινά ή ολοήμερα. Είχαμε προτείνει την έναρξη διαλόγου και πριν από ένα χρόνο, γιατί πράγματι, κατά γενική ομολογία, πρέπει να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Ζητήσαμε τότε απόψεις απ’ όλες τις πλευρές, τα οργανωμένα σύνολα, τους εμπλεκόμενους φορείς. Εξαιτίας όμως και της πανδημίας δεν προχώρησε το θέμα. Μπορούμε τώρα ωστόσο να το συζητήσουμε».

Χαιρετίζουν την εισήγηση οι γονείς

Σε μια πρώτη αντίδραση οι Γονείς Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης φαίνεται να χαιρετίζουν την εισήγηση αυτή, ωστόσο αναμένουν ολοκληρωμένη την πρόταση για να μπορούν να πάρουν επίσημη θέση. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι βλέπουν με θετικό μάτι την αλλαγή ωραρίου. «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μαθητές στη Μέση Εκπαίδευση που έρχονται από την ύπαιθρο και φοιτούν σε διάφορα σχολεία μουσικά, αθλητικά, τεχνικές σχολές και άλλα που υπάρχουν μόνο στα αστικά κέντρα. Επίσης, υπάρχουν μαθητές που εξαιτίας πολλών άλλων παραγόντων δεν φοιτούν στην εκπαιδευτική τους περιφέρεια και έτσι αναγκάζονται να ξυπνούν πολύ νωρίς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση των Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ο κ. Φρίξος Ζεμπύλας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ως γονείς διαχώρισαν το θέμα των ωρολογίων προγραμμάτων στην ώρα προσέλευσης και ώρα έναρξης μαθημάτων. «Πληροφορηθήκαμε κι εμείς για τις έρευνες που πιστοποιούν ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά να ξεκινά το μάθημα μετά τις 8, στις 8.30 και 9. Όσον αφορά την ώρα προσέλευσης των παιδιών, θα θέλαμε να υπάρχει ευελιξία, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα παιδιά. Να μπορεί κάποιος που δουλεύει νωρίς να αφήσει το παιδί του νωρίτερα στο σχολείο, να υπάρχει ασφάλεια, φύλαξη και δημιουργική απασχόληση εκεί στο σχολείο».

Διστακτικοί οι εκπαιδευτικοί

Για βεβιασμένες αποφάσεις κάνουν λόγο οι οργανωμένοι καθηγητές στη Μέση Εκπαίδευση. Ο κ. Θέμης Πολυβίου εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ στις δηλώσεις του στη «Σ» τόνισε την πρώτιστη ανάγκη για βελτίωση των υποδομών στα σχολεία. «Η πιο παραγωγική ώρα των παιδιών είναι το πρωί. Όσο περνά η ώρα πέφτει η παραγωγικότητά τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Μάρτιο και μετά. Ας μην ξεχνάμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί με τις ελλείψεις στις υποδομές. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Η διαφορά της θερμοκρασίας από τις 12.30 στη 1.30 είναι αισθητή αρκετά».

Παράλληλα η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, τόνισε στη «Σ» ότι «το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος εξελίσσεται και σίγουρα οφείλει να εξελίσσεται μπροστά σε νέες ανάγκες. Ταυτόχρονα, όμως, ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ευαίσθητος χώρος. Άρα οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες. Το να αλλάζει κάτι για να λυθεί ένα πρόβλημα αλλά να δημιουργούνται άλλα, σίγουρα είναι κάτι που κανείς δεν το θέλει. Εκείνο που είπαμε και αποτελεί θέση μας, είναι ότι σαφώς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα διάλογο για να δούμε πώς βελτιώνεται μια κατάσταση. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να υπολογιστεί είναι οι δομές των σχολείων και κατά πόσον μπορούν να ανταποκριθούν στην όποια αλλαγή. Ακόμη συζητούμε και ζητούμε να μπουν κλιματιστικά στα στις αίθουσες διδασκαλίας. Η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και της σκόνης».

Αντίδραση από φροντιστήρια

Την ένστασή τους φαίνεται να εκφράζουν και τα ιδιωτικά φροντιστήρια, αφού επηρεάζονται άμεσα από την ενδεχόμενη αλλαγή των σχολικών ωραρίων. Τα φροντιστήρια αλλά και όλες οι απογευματινές δραστηριότητες «πιάνουν» δουλειά από τις 14:00 και η πιθανότητα αλλαγής του κουδουνιού λήξης των μαθημάτων επηρεάζει άμεσα τη δική τους λειτουργία.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, Ηρόδοτος Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στη «Σ» ανέφερε ότι η εισήγηση αυτή δεν φαίνεται να εξυπηρετεί σε κάτι.

«Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, αγγίζουν όλη την κοινωνία και δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Το επιχείρημα ότι τα παιδιά θα έχουν έξτρα μια ώρα ύπνο δεν θεωρώ ότι ευσταθεί εφόσον κοιμούνται αργά και ξυπνούν νωρίς. Με το μέτρο αυτό θα κοιμούνται ακόμη πιο αργά και πάλι θα είναι με 5-6 ώρες ύπνο.

Αν όμως προχωρήσει η εισήγηση αυτή και εφαρμοστεί, τότε θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων να πάμε εμείς πιο αργά και να τελειώνουμε τα μαθήματα η ώρα 10 το βράδυ αντί 9. Γιατί τα φροντιστήρια θα χρειάζονται».