Αναλύσεις

Αγαπητέ Ερσίν, εσύ γιατί έχεις τόση μανία να απορρίπτεις τα ΜΟΕ;

Το ερώτημα είναι απλό: «Μήπως είναι καιρός να πούμε ότι και η πολιτική των ΜΟΕ δεν έχει αποτέλεσμα»; Ούτε το δάκτυλο μας παίρνει να κουνούμε σε δημοσιογράφους, ούτε να σερβίρουμε ξαναζεσταμένο φαΐ. Απλά να ξεστραβωθούμε

Η επίσημη απόρριψη από την τ/κ ηγεσία των προτάσεων Αναστασιάδη – Κασουλίδη για τα ΜΟΕ ανακοινώθηκε χθες 31 Μαΐου, από την «προεδρία» του ψευδοκράτους.

Η πρώτη όμως αντίδραση της ηγεσίας των Τ/κ στην επιστολή Αναστασιάδη, προήλθε από τον ειδικό εκπρόσωπο του Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν: Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους, μόλις έλαβε την επιστολή, στις 20 Μαΐου 2022, από τον διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, την ανάγνωσε και είπε μεταξύ άλλων πως «είναι απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνεται ο τίτλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρχή της επιστολής», προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτο να γίνεται αναφορά στην εξαντλημένη διαπραγματευτική βάση, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι είναι έγκυρη».

Ο Μενέλαος Μενελάου λογικά θα ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τον ΥΠΕΞ ως τον επικεφαλής της Διπλωματίας μας.

Αν υποθέσουμε ότι πριν την αποστολή της εξασέλιδης επιστολής, η νεράιδα της θετικής σκέψης ακούμπησε με το ραβδάκι της τον Ιωάννη Κασουλίδη, και πως ο τελευταίος περίμενε ότι ο Ερσίν Τατάρ θα δει σε αυτήν ένα πεδίο συνεννόησης και επανέναρξης του διαλόγου, μετά την αντίδραση του Εργκιούν Ολγκούν στις 20 Μαΐου ο Κύπριος ΥΠΕΞ έλαβε γνώση της άποψης της τ/κ ηγεσίας: «τα ΜΟΕ είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξάπλωσης της εξουσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ολόκληρο το νησί».

Μια βδομάδα μετά την επίδοση της επιστολής από τον κ. Μενελάου στον κ. Ολγκούν, στις 27 Μαΐου, όταν ο συνάδελφος Γιώργος Τάττης ρώτησε τον κ. Κασουλίδη, «μήπως είναι καιρός να πούμε ότι και η πολιτική των ΜΟΕ δεν έχει αποτέλεσμα;», ο Υπουργός μας των Εξωτερικών, που θύμωσε στον δημοσιογράφο λέγοντας του «εσύ γιατί έχεις τόση μανία να απορρίπτεις τα ΜΟΕ;», ήξερε όντως ότι η πολιτική των ΜΟΕ δεν έχει αποτέλεσμα. Όχι επειδή τον ρώτησε ο Γιώργος Τάττης, αλλά επειδή του το επανέλαβε η πραγματικότητα άλλη μια φορά, και εν προκειμένω μέσω του Εργκιούν Ολγκούν.

Συνεπώς η εκδήλωση της αήθειας και της αμετροέπειας του κυρίου Υπουργού σε βάρος του Γιώργου Τάττη και κατ’ επέκταση σε όσους επισημαίνουν τα αδιέξοδα της «κασουλιδικής» προσέγγισης στο Κυπριακό, είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά φερετζέ της αποτυχίας του.

«Τι θέλετε άλλο να γίνει;»

Όμως το μείζον ζήτημα της όλης υπόθεσης δεν βρίσκεται ούτε στην επίθεση του κ. Κασουλίδη στον Γιώργο Τάττη, ούτε σε αυτή καθ’ αυτή την απόρριψη των ΜΟΕ που μόνο οι πλημμυρισμένοι από «θετικόσκονη» δεν θεωρούσαν δεδομένη.

Το πρόβλημα είναι η «ξηρασία» σκέψης και δυνατοτήτων που χαρακτηρίζει τους ιθύνοντες και που είναι πλέον έκδηλη, σχετικά με την αναχαίτιση της επιδείνωσης στο Κυπριακό. Οι οποίοι θεωρούν μάλιστα πως δεν είναι δικό τους πρόβλημα ότι οι φαεινές τους ιδέες και η ΜΟΕλαγνία τους χτυπούν μονίμως στον τοίχο της κατοχής αλλά είναι θέμα, κακής συγκυρίας…

Αυτό το «η Τουρκία κάνει την πολιτική της και τα πράγματα βρίσκονται εδώ, τι θέλετε άλλο να γίνει;» που είπε ο κ. Κασουλίδης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους λίγα δευτερόλεπτα πριν το «πέσιμο» στον Γιώργο Τάττη για την «απαράδεκτη» ερώτησή του, μαρτυρά ακριβώς πως η «φαρέτρα» της κασουλιδικής σχολής, η οποία κρατά τα ηνία των προσπαθειών λύσης του κυπριακού, έχει πλέον εξαντληθεί. Έχει εξαντληθεί δυστυχώς από ιδέες, αλλά όχι από έπαρση η οποία υποκινεί τα δάχτυλα να κουνιούνται επιδεικτικά σε όποιον επισημαίνει πως η πραγματικότητα επιβάλλει να αλλάξουμε τροπάριο.

Η πραγματικότητα της αντίθεσης του δυτικού συστήματος ασφαλείας στον αναθεωρητισμό και η πραγματικότητα της διεκδικητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις, που με μεθοδευμένη στρατηγική βλέπουμε ότι αποφέρει αποτελέσματα, ακόμη και προς όφελος «παράφωνων» κρατών όπως η Ουγγαρία του κ. Όρμπαν.