Πολιτισμός

ARTAERI: Ράσελ Κρόου

Ο Ράσελ Κρόου γεννήθηκε στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, στις 7 Απριλίου 1964. Είναι Νεοζηλανδός ηθοποιός, παραγωγός και τραγουδιστής. Αν και πολίτης της Νέας Ζηλανδίας, έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αυστραλία.

Βραβεύθηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος στην ταινία «Μονομάχος». Έχει προταθεί επίσης για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες The Insider και «Ένας υπέροχος άνθρωπος».

Ο Κρόου έχει κερδίσει πολλά άλλα βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μεταξύ των οποίων και ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ, τρεις διαδοχικές υποψηφιότητες για Όσκαρ (1999-2001), μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Βραβείο BAFTA. Ο Κρόου είναι επίσης συνιδιοκτήτης της South Sydney Rabbitohs, μιας αυστραλιανής ομάδας ράγκμπι.

Ο παππούς του Κρόου από τη μεριά της μητέρας του, ο Σταν Γουίμς, ήταν κινηματογραφιστής, ο οποίος έλαβε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μαγνητοσκόπηση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (παράσημο το οποίο φορούσε ο Κρόου στα Όσκαρ του 2001). Ο παππούς του Κρόου από τον πατέρα του, ο Τζον Νταμπλντέι Κρόου, ήταν από το Ρέξαμ της Ουαλίας, ενώ μια από τις προ-προ-γιαγιάδες του από την πλευρά της μητέρας του ήταν Μαορί.

Όταν ο Κρόου ήταν τεσσάρων ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Σίδνεϊ. Σε ηλικία έξι ετών έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεοπτική σειρά Spyforce, της οποίας παραγωγός ήταν ο νονός της μητέρας του. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών επέστρεψε με την οικογένειά του στη Νέα Ζηλανδία, όπου και συνέχισε το σχολείο.

Το 1995 συμπρωταγωνιστεί με τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στην ταινία «Εντολή εξόντωσης» και με την Σάρον Στόουν στην ταινία «Γρήγορη και Θανάσιμη». Δύο χρόνια μετά πρωταγωνιστεί με την Κιμ Μπέισινγκερ, τον Γκάι Πιρς και τον Κέβιν Σπέισι στο «Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό». Η ταινία κερδίζει 2 Όσκαρ και ο Κρόου γίνεται γνωστός στο Χόλιγουντ. Το 1999 έρχεται και η πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία The Insider, όπου πρωταγωνιστούσε με τον Αλ Πατσίνο.

Την επόμενη χρονιά κερδίζει το Χρυσό αγαλματίδιο ως καλύτερος ηθοποιός, για τον ρόλο του ως Μάξιμος Δέκιμος Μερίδιος στο ιστορικό έπος του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Μονομάχος» και η ταινία θεωρείται από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες για το 2000. Την ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί στην Απόδειξη Ζωής με τη Μεγκ Ράιαν. Το 2001 έρχεται και τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Τζον Νας στο «Ένας Υπέροχος Άνθρωπος» του Ρον Χάουαρντ. Για την ερμηνεία του κερδίσει μια Χρυσή Σφαίρα, ένα βραβείο BAFTA, ένα βραβείο από το Σωματείο Ηθοποιών και πολλά άλλα, αλλά χάνει το Όσκαρ από τον Ντένζελ Ουάσινγκτον. Το 2006 πρωταγωνίστησε στη ρομαντική κομεντί «Μια καλή χρονιά» και στο πλευρό του είχε τη Γαλλίδα ηθοποιό Μαριόν Κοτιγιάρ, σε σκηνοθεσία του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία