Χρειαζόμαστε ναυαγοσώστες
Άνοιξαν θέσεις, βελτιώθηκαν οι μισθοί, το ωράριο και οι συνθήκες, αλλά παραμένει χαμηλό το ενδιαφέρον του κόσμου!
Μπορεί η κατάσταση να είναι καλύτερη συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, με ανανεωμένο εξοπλισμό, με νεόδμητους πύργους και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ωστόσο το ανθρώπινο δυναμικό ακόμη αναζητείται. Ανοιχτές παραμένουν αρκετές θέσεις ναυαγοσωστών σε παγκύπρια κλίμακα, με τους αρμοδίους να καλούν τους ενδιαφερόμενους να συμπληρώσουν αίτηση.
Η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στις παραλίες με απώτερο στόχο την πρόληψη και την ασφάλεια των λουομένων και την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών κινδύνου τίθεται σε ύψιστη προτεραιότητα, σε έναν τόπο που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Αυτό θα ήταν εφικτό αν υπήρχαν τα άτομα που να μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.
Μειωμένο το ενδιαφέρον
Ανοιχτές οι θέσεις για όλες τις επαρχίες, ωστόσο τα κριτήρια εισδοχής ναυαγοσωστών είναι κάτι που εμποδίζει αυτούς που το σκέφτονται. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυς Παλλήκαρος, μιλώντας στη «Σημερινή», εξήγησε ότι η εποχική φύση της δουλειάς ίσως δεν προσφέρει κίνητρο στους ενδιαφερόμενους. «Είναι γεγονός ότι έχουν ανοίξει πολλές νέες θέσεις, αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πως δεν έχουμε κόσμο να συμπληρώσει αυτές τις θέσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια εποχική δουλειά. Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας. Εκεί χρειαζόμαστε 15 άτομα και έχουμε ένα. Πρόκειται για δύο παραλίες του Πύργου και μια στα Πηγαίνια. Γίνεται πραγματική προσπάθεια για να εξευρεθούν λύσεις».
Όσο για τα κριτήρια εισδοχής, ο κ. Παλλήκαρος εξήγησε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι του τρίτου μεταλλίου της ομοσπονδίας. «Αυτοί οι οποίοι κάνουν αίτηση, υποβάλλονται σε εξέταση πρακτικής πρώτων βοηθειών και πρακτικής στο κολύμπι. Μια εξέταση που διοργανώνει η Επαρχιακή Διοίκηση και συμμετέχει εκπρόσωπος της ομοσπονδίας».
Γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης των πτυχίων των ναυαγοσωστών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. «Τα πτυχία θα πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο που ζητά η κυβέρνηση, γι’ αυτό προσπαθούμε να τα αναβαθμίσουμε».
Βελτιωμένες συνθήκες
Από τη μια αναζητούνται άτομα για τη στελέχωση θέσεων, από την άλλη οι συνθήκες εργασίας, τα ωράρια και οι μισθοί έχουν βελτιωθεί αρκετά. «Ήδη θα έχετε παρατηρήσει ότι, σε παγκύπρια βάση, δημιουργούνται νέοι πύργοι που αντικαθιστούν παλιούς. Επίσης, οι μισθολογικές κλίμακες των ναυαγοσωστών έχουν βελτιωθεί σε καλό βαθμό. Βελτίωση παρατηρείται και στα ωράρια, χωρίς, όμως, να σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε σημείο λύσης των προβλημάτων. Υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν ακόμη».
Το ωράριο σε παγκύπρια βάση είναι από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Σε άλλα σημεία ισχύει και το σύστημα βάρδιας από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες των ναυαγοσωστών, αυτές αναβαθμίζονται, αφού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι ναυαγοσώστες θ’ αποκτήσουν καινούριο εξοπλισμό με απινιδωτές και jet ski. Αναβάθμιση και στον μισθό, αφού οι ναυαγοσώστες μεταφέρονται από την κλίμακα Ε5-Ε6 στην Ε7-Ε8 με ισχύ από την 1η του περασμένου Απρίλη.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν»
Ο κ. Παλλήκαρος επανέλαβε ότι έγιναν αρκετά βήματα, αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν, ώστε ο κλάδος να είναι εκσυγχρονισμένος, οργανωμένος και στελεχωμένος. Ο ρόλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής στην απόκτηση πρόσθετων προσόντων από υφιστάμενους και νέους ναυαγοσώστες, ώστε να διοχετευθεί νέο προσοντούχο προσωπικό στο σύστημα ναυαγοσωστικής, ήταν καθοριστικός. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Ένα παράδειγμα που έθεσε, είναι αυτό του χειμερινού τουρισμού. «Είναι κάτι στο οποίο μπορεί η Κύπρος να επενδύσει και στο οποίο μπορεί ο κλάδος να συνεισφέρει. Υπάρχουν Επαρχιακές Διοικήσεις που αφήνουν μια παραλία ανοιχτή, υπάρχουν κι άλλες όμως που χρειάζεται να το κάνουν. Έτσι θα μπορεί να προσφέρεται ολόχρονη εργασία στους ναυαγοσώστες. Είναι κάτι το οποίο συζητούμε με το Υπουργείο Εσωτερικών και ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα μια λύση».