Πολιτισμός

Φιλανθρωπική εκδήλωση Σχολής Τυφλών

Καλοκαιρινή γιορτή χαράς και διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους στους κήπους της Σχολής Τυφλών, στη Λευκωσία, με την ονομασία «Φωτεινά Χαμόγελα», στις 2 Ιουλίου

Ημέρα αγάπης και στήριξης στα άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση, υπό τον τίτλο «Φωτεινά Χαμόγελα», οργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Τυφλών Παιδιών, το Σάββατο, 2 Ιουλίου, στους κήπους της Σχολής Τυφλών, στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, τo μουσικό κατάστημα «ΠΑΡΤΑΣΙΔΗΣ» σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων Τυφλών Παιδιών (ΠΑ.ΣΥ.ΓΟ.Τ.Π.) διοργανώνουν, στις 2 Ιουλίου, φιλανθρωπική καλοκαιρινή εκδήλωση από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 20:00, όπου θα στηθεί μια μοναδική γιορτή χαράς και διασκέδασης με πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων: διήγηση διαδραστικών παραμυθιών, εργαστήρια ζωγραφικής, αθλητικές δραστηριότητες (ιππασία, Survivor Games, παιχνίδια μπάλας και νερού), φουσκωτά, Face Painting, live link από το ANT1 radio και πολλά άλλα για μικρούς και μεγάλους.

Στις 12:30 θα δοθεί συναυλία στο κλειστό θέατρο της Σχολής Τυφλών από μαθητές της Σχολής AVANTI & Friends, στην οποία θα συμμετέχουν άτομα με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης και ο νεαρός σοπράνο Ιωάννης Λιβανός. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο με τον μουσικό Ανδρέα Κλαρκ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργούν περίπτερα με διάφορα εδέσματα, ποτά και προϊόντα προς πώληση, ενώ θα συμμετέχουν πολιτιστικές ομάδες χορού και μουσικής. Παράλληλα, θα υπάρχουν λαχνοί προς πώληση με πλούσια δώρα.

«Ζητάμε ισότιμη φοίτηση των παιδιών μας»

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων παιδιών με οπτική αναπηρία, Χρίστος Αυγουστίνου, που εκπροσωπεί τους μαθητές από την προδημοτική μέχρι και την αποφοίτηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μιλώντας στη «Σημερινή», αναφέρθηκε στις ανάγκες των 180 και πλέον παιδιών που φοιτούν κάθε χρόνο στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και για τα παιδιά που είναι επίσης ενταγμένα στο γενικό πλαίσιο και αφορούν έναν μικρό αριθμό μαθητών που μαζί με την οπτική αναπηρία συνδυάζουν και άλλες αναπηρίες.

«Εάν το Υπουργείο Παιδείας διορθώσει τις διαδικασίες φοίτησης και εξετάσεων για ένταξη στα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας και στον κατάλληλο χρόνο προσφέρονται οι κατάλληλες παροχές στα παιδιά, τότε θα υπάρχει ισότιμη φοίτηση χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρόσφατα ένας πατέρας επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι το παιδί του χρειάζεται ειδικές διευκολύνσεις για να λάβει μέρος στις Παγκύπριες Εξετάσεις για φοίτηση σε Μουσικό Κλάδο Σπουδών. Ο γονέας ανησυχούσε επειδή στα 4μηνα το παιδί του έδωσε εξετάσεις χωρίς τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν, για παράδειγμα, μεγέθυνση κειμένου ή τη μετατροπή του σε γραφή τυφλών. Αντέδρασα άμεσα και ενημέρωσα τον Υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου καθώς και τον Γενικό Διευθυντή. Ο Γενικός Διευθυντής προέβη αμέσως στις απαραίτητες ρυθμίσεις και προωθήθηκαν οι διαδικασίες και τον ευχαριστούμε πολύ», δήλωσε ο κ. Αυγουστίνος.

Στόχος η οικονομική ενίσχυση…

Η γιορτή για τις 2 Ιουλίου διοργανώνεται με κύριο στόχο την οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου, για συνεχή παροχή στήριξης στα παιδιά με προβλήματα όρασης και στις οικογένειές τους. Ο Σύνδεσμος, μεταξύ άλλων, παρέχει οικονομική βοήθεια στα μέλη του για απογευματινές θεραπείες και δραστηριότητες, αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού μελέτης και διακίνησης.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη.

Γενική είσοδος: €2 για ενήλικες και €5 για παιδιά με ελεύθερη συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες. Για την Ιππασία, θα καταβάλλεται επιπλέον €1 ανά συμμετοχή.

Η εκδήλωση δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (https://bit.ly/3tPKjAm).

Παράλληλα δημοσιεύονται καθημερινά σποτάκια από τους συμμετέχοντες στους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, καθώς επίσης στη σελίδα του ΠΑ.ΣΥ.ΓΟ.Τ.Π.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλείτε στο 22662360 - 99108060 (Αυγουστίνου Άρτεμις - Υπεύθυνη Διοργάνωσης), 99610981 (Χρίστος Αυγουστίνου - Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΓΟ.Τ.Π.).