Αναλύσεις

Παπαδάκης-Ανδρουλάκης: «Εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία»

Πρωτοβουλία Δημήτρη Παπαδάκη και Νίκου Ανδρουλάκη για εμπάργκο όπλων προς Τουρκία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της επικείμενης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Έκθεση του 2021 της Τουρκίας

Φρένο στις αδειοδοτήσεις για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησαν με απόλυτη υπευθυνότητα και σοβαρότητα ο Ελλαδίτης ευρωβουλευτής Αντιπρόεδρος στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας, Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Η πρωτοβουλία των δύο ευρωβουλευτών σχετικά με το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία αποτελεί καθήκον και υποχρέωση δύο συνειδητοποιημένων ευρωβουλευτών, αφού πρόκειται για μια χώρα (η Τουρκία) που κατέχει κατά το ήμισυ μιαν άλλη χώρα, η οποία αποτελεί και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κύπρο, αλλά με τις πράξεις και τις ενέργειές της αποτελεί, επίσης, πρόκληση και κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κατέθεσαν τη σχετική πρόταση

Ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Δημήτρης Παπαδάκης, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και ευρωβουλευτή του «ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής», που ανήκει επίσης στην ομάδα Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Νίκο Ανδρουλάκη, κατέθεσαν στην Ομάδα Εργασίας Εξωτερικών Υποθέσεων της Πολιτικής τους Ομάδας, πρόταση που αφορά στο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, και εν όψει της επικείμενης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Έκθεση του 2021 της Τουρκίας, πρότειναν όπως σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρνηση από τον Εισηγητή της Έκθεσης

Μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αγωνιώδεις προσπάθειες, τόσο με άλλους ευρωβουλευτές αλλά και με αντιπροσωπίες χωρών, αυτό δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό, κυρίως λόγω της στάσης του Εισηγητή της Έκθεσης, ο οποίος προέβαλε ως επιχείρημα το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο Εισηγητής, επιπλέον, θεωρεί, όπως είπε, ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία να τεθεί αυτό το θέμα, «δεδομένων των συνθηκών σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και το απαράδεκτο βέτο της Τουρκίας, για το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει πρόθεση για κατάθεση σχετικής τροπολογίας», κατέληξε.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png