Αναλύσεις

Πιέσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Κ. Μαυρίδης: O «Ευρωπαϊκός πατριωτισμός» επιβάλλει διακοπή της συνεργασίας Ισπανίας-Τουρκίας στους εξοπλισμούς

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ελλαδίτη ευρωβουλευτή, Πρόεδρο του Κινήματος «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγή», Νίκο Ανδρουλάκη, και τον Κύπριο ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη βρίσκεται και ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, πιέζοντας για μπλοκάρισμα συνεργασιών και πώλησης όπλων στην Τουρκία. Οι τρεις ευρωβουλευτές ανήκουν στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Την ανάγκη για τερματισμό της συνεργασίας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της Τουρκίας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών έθεσε ενώπιον 150 ευρωβουλευτών ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D), στον Πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Pedro Sánchez, σε κλειστή συνεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης αφού επαίνεσε την κυβέρνηση της Ισπανίας για τις πρωτοβουλίες της σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα γυναικών και άλλα εργασιακά θέματα, επικεντρώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ επιβάλλει την απεξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, αλλά πρέπει να συνοδεύεται με ευρωπαϊκή αντιστάθμιση των δυσβάστακτων επιπτώσεων στις κοινωνίες μας και, επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσουμε επιτακτικά στην αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων και πηγών ενέργειας (όπως στην Αν. Μεσόγειο), στο πλαίσιο της συμφωνημένης μετάβασης στην πράσινη οικονομία».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Sánchez με τον Πρόεδρο της Τουρκίας (Νοέμβριο 2021), όταν ανακοινώθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα συμπαραγωγής υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικών εξοπλισμών, ο Κύπριος ευρωβουλευτής τόνισε τα εξής:

«Στην αρχική σας τοποθέτηση αναφερθήκατε σε υψηλά ιδανικά που συνεπαίρνουν κάθε Ευρωπαίο πολίτη και με έμφαση τονίσατε την ανάγκη για ‘‘Ευρωπαϊκό πατριωτισμό’’ με βάση τις κοινές μας αξίες και αρχές, όπως την ασφάλεια, την ελευθερία, την αλληλεγγύη, την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, που πρέπει να καθοδηγούν τις πολιτικές μας. Λαμβάνοντας υπόψη τη νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν ιδιαίτερα στην Αν. Μεσόγειο, που έχει εγερθεί και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής από ομολόγους σας, σκοπεύετε να αναθεωρήσετε τη συνεργασία σας με την Τουρκία, τουλάχιστον στον τομέα των εξοπλισμών υψηλής τεχνολογίας, στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού πατριωτισμού που ορθά έχετε αναδείξει;», κατέληξε ο Κώστας Μαυρίδης.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png