Αναλύσεις

Ψάχνουν να βρουν τη «χρυσή τομή» για τους εγγυητές

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν στην άποψή τους πως πρέπει να προστατευθούν και οι εγγυητές και γι’ αυτό η τροπολογία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τραπέζι

Κυβέρνηση και κόμματα θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο εκκρεμές ζήτημα των νομοσχεδίων για την προστασία των εγγυητών, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους €85 εκ., από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αύριο, Δευτέρα, στην Επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Υπουργού Οικονομικών, Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, θα συζητηθεί ξανά το θέμα, έπειτα και από την επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν 16 Μαΐου 2022, η οποία αναφέρει ότι τα νομοσχέδια πρέπει να προχωρήσουν ως έχουν.

Τροπολογία «αγκάθι»

Ο λόγος που δεν προχώρησε η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η άρνηση της αντιπολίτευσης να δώσει εξουσία και δη πρόσβαση στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στα δεδομένα των πρωτοφειλετών, των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων προσώπων με τους δανειολήπτες, που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και στη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου. Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του βουλευτή των Οικολόγων, Σταύρου Παπαδούρη, προσπάθησαν να «προστατέψουν» τους εγγυητές και τα συνδεδεμένα πρόσωπα, με το να απαλειφθούν οι συγκεκριμένες πρόνοιες από τα νομοσχέδια.

«Όχι» Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη μέρα (17/5/2022), ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, Θεοδόσης Τσιόλας, σε συνάντηση, ενημέρωσε τη Βουλή για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα συγκεκριμένα νομοσχέδια και η τροπολογία στάλθηκε στην Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η τροπολογία εκφεύγει του στόχου, που δεν είναι άλλος από τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κυπριακές Αρχές, θεωρούν πως με την τροπολογία και τους περιορισμούς που θα τεθούν στις εταιρείες διαχείρισης δανείων, πιθανόν να επιδεινωθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Την ίδια ώρα αναφέρει ότι με την απαγόρευση στις εταιρείες διαχείρισης να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών μέσω του Άρτεμις δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τονίζει επίσης πως, προκαταρκτικά, φαίνεται πως οι αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο περιορίζουν τον σκοπό της νομοθεσίας.

Αμετακίνητη η αντιπολίτευση

Παρά ταύτα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν στην άποψή τους πως πρέπει να προστατευθούν και οι εγγυητές. Την ίδια ώρα ψέγουν την Κυβέρνηση για τη στάση που επέδειξε αυτό το διάστημα, διότι, όπως αναφέρουν, δεν επεδίωξε κανέναν ουσιαστικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές Αρχές για την τροπολογία. Μιλώντας στη «Σημερινή», δήλωσαν ότι δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω και η τροπολογία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τραπέζι, ενόσω δεν προστατεύονται οι εγγυητές. Από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί, καθώς, πέρα από την καθυστέρηση της εκταμίευσης, καθυστερούν, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, έργα και δράσεις που θα βοηθούσαν την οικονομία. Πέραν τούτου, όπως αναφέρουν, δίνονται λανθασμένα μηνύματα προς τα έξω για την Κύπρο, εφόσον δεν υλοποιεί τα ορόσημα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο στα χρονοδιαγράμματα που πρέπει, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην αξιολόγηση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από το τέλος του 2021. Αν και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης κατάφερε να εξασφαλίσει μιαν -άτυπη- παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, το νομοσχέδιο δεν έχει εγκριθεί -ακόμα- από την Ολομέλεια, με αποτέλεσμα η δόση των €85 να μείνει «παρκαρισμένη». Σημειώνεται πως η Κύπρος έλαβε ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο την προκαταβολή ύψους περίπου €157 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επαναφέρουν τις εκποιήσεις

Με αφορμή τα δύο νομοσχέδια για την προστασία των εγγυητών, η αντιπολίτευση επαναφέρει και τις 13 προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις, με επιστολή που κατέθεσαν στην Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης. Όπως αναφέρει η επιστολή, αν και η προηγούμενη σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε ότι 13 προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση του πλαισίου σχετικά με το ζήτημα των εκποιήσεων θα είχαν τεθεί ενώπιον της νέας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει κατορθωτό. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις και απειλές από τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων προς δανειολήπτες για την εκποίηση της περιουσίας τους. Κάνουν αναφορά και στις καταγγελίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, πως γίνονται εκποιήσεις πρώτων κατοικιών, ενώ εκκρεμούν ενστάσεις για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, κάτι το οποίο είναι και παράνομο και ανήθικο, και επειδή υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από δανειολήπτες ότι έχουν προγραμματιστεί εκποιήσεις ενώ εκκρεμούν και οι δικές τους ενστάσεις ή άλλες διαδικασίες. Σημειώνουν, επίσης, πως παρατηρείται καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης για σύσταση Κρατικού Φορέα, η οποία, όπως υποστηρίζουν, ίσως να σημαίνει για αρκετούς δανειολήπτες την απώλεια της πρώτης κατοικίας ή/και επαγγελματικής στέγης. Η επιστολή καταλήγει πως γι’ αυτούς τους λόγους, ζητούν -άμεσα- την έναρξη της συζήτησης που αφορά το πακέτο προτάσεων για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ώστε να εξευρεθούν λύσεις που δεν θα φέρνουν σε δυσχερή θέση τους δανειολήπτες.