Πολιτισμός

Έκθεση «Χώρα – Ιωάννης Κισσονέργης»

Η Λευκωσία του Ιωάννη Κισσονέργη, ζώσα ακόμα στους μεγαλύτερους ηλικιακά, έχει να προσφέρει αρκετά σε επίπεδο αισθητικής, λαογραφίας, ιστορίας και σύνδεσης με την κοινωνία που διαμόρφωσε την Κύπρο του σήμερα

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας φιλοξενεί στην παρούσα φάση (17 Μαΐου μέχρι 30 Οκτωβρίου 2022) την έκθεση «Χώρα – Ιωάννης Κισσονέργης». Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου, «πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον Λευκωσιάτη Κισσονέργη, τον άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη με τον δικό του τρόπο. Περιοχές, δρόμoι, μνημεία και χώροι που απεικονίζονται στα έργα του ταυτίζονται με τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας».

Μέσω της έκθεσης, λοιπόν, αναδεικνύονται πτυχές της κυπριακής πρωτεύουσας του χθες και του σήμερα, όπως ξεδιπλώνονται μέσα από το έργο του Ιωάννη Κισσονέργη (1889-1963). Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε πλατείας και δρόμους της Λευκωσίας του παρελθόντος, να επιχειρήσει συγκρίσεις με το παρόν και να εξαγάγει συμπεράσματα σχετικά με τις αλλαγές που επήλθαν σε πολλά επίπεδα: κοινωνικό, πολιτισμικό, αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, το υλικό που εκτίθεται στο Λεβέντειο Μουσείο προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις συλλογές που κράτησαν οι απόγονοι του δημιουργού, τις οποίες παρέδωσαν στην Πινακοθήκη.

IMG_3462.JPG

Για την προετοιμασία της έκθεσης καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια. Κατ’ αρχάς, έγινε αναζήτηση στο αρχειακό υλικό που διαθέτει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και εντοπίστηκαν γκραβούρες και καρτ ποστάλ, με τα οποία πλαισιώθηκαν τα έργα του Κισσονέργη. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε ο επισκέπτης να κατατοπίζεται γεωγραφικά, αλλά και να δύναται να αντιληφθεί καλύτερα τον περιβάλλοντα χώρο και τις αλλαγές που σημειώθηκαν προϊόντος του χρόνου.

Πέραν τούτων, χρησιμοποιήθηκαν τοπογραφικοί χάρτες του παρελθόντος ενώ, όπως εξήγησε ο Χρυσόστομος Σακαλλής (εκ των επιμελητών της έκθεσης), στην προσπάθεια ταυτοποίησης των πινάκων με τα σημερινά τοπία αξιοποιήθηκαν σύγχρονα μέσα, όπως drones.

Αξίζει να σημειωθεί η διαπίστωση του τελευταίου: Στις κατεχόμενες περιοχές «ο χρόνος φαινόταν σαν να είχε παγώσει. Σε αρκετά σημεία είδαμε εκείνο που είδε ο Κισσονέργης». Αντιθέτως, η εικόνα διαφέρει στις ελεύθερες περιοχές, όπου οι αλλοιώσεις που έγιναν με την πάροδο του χρόνου είναι εντονότερες.

de662-chora_duration_fb_cover.jpg

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία του Ιωάννη Κισσονέργη, ζώσα ακόμα στους μεγαλύτερους ηλικιακά, έχει να προσφέρει αρκετά σε επίπεδο αισθητικής, λαογραφίας, ιστορίας και σύνδεσης με την κοινωνία που διαμόρφωσε την Κύπρο του σήμερα.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, και η Έφορος του Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή, ενώ τον γενικό συντονισμό είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30.