Διεθνή

CIA: Πιθανή εισβολή Κίνας στην Ταϊβάν

Η Κίνα παίρνει μαθήματα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία κατά της Ταϊβάν, δήλωσε χθες Τετάρτη ο αρχηγός της CIA.

Απευθυνόμενος σε φόρουμ για την ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο, ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, είπε ότι θεωρεί πως δεν τίθεται ζήτημα για το εάν η κινεζική ηγεσία ενδέχεται να καταφύγει στη βία για τον έλεγχο της Ταϊβάν, αλλά για το «πώς και πότε θα το κάνει».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μπερνς εκτίμησε πως περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι 45.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών κάνουν λόγο για περίπου 15.000 νεκρούς και ίσως τριπλάσιους τραυματίες. Επομένως, πρόκειται για αρκετά σημαντικές απώλειες» για τον ρωσικό στρατό, ανέφερε ο αρχηγός της CIA.

«Και οι Ουκρανοί έχουν υποστεί επίσης, ίσως λίγο λιγότερες. Αλλά, ξέρετε, πρόκειται για σημαντικές απώλειες», συμπλήρωσε ο Μπερνς.

O Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προγραμματίζει να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μέσα στις επόμενες ημέρες, σε μία περίοδο κατά την οποία η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υποβόσκει.

"Νομίζω ότι θα συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Σι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες," δήλωσε ο  Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς επέστρεφε από μία επίσκεψη που ήταν σχετική με το κλίμα στην Μασαχουσέτη.

Η αναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία προγραμματίζεται εδώ και πολύ καιρό, ενώ θα πραγματοποιηθεί σε μία κρίσιμη στιγμή, με δεδομένη την ένταση που υπάρχει σχετικά με το καθεστώς της Ταϊβάν, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει μία δραστική μείωση των δασμών στα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση των πιέσεων που ασκεί ο πληθωρισμός στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την αμφιβολία του για την επίσκεψη που προγραμματίζει για τον επόμενο μήνα στην Ταϊβάν, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, δηλώνοντας, "Νομίζω ότι η άποψη των ενόπλων δυνάμεων είναι ότι (η επίσκεψη) δεν είναι καλή ιδέα για την περίοδο που διανύουμε, αλλά δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάστασή της," παρατήρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters